Casatoriile intre elevi, motiv de abandon scolar

sâmbătă, 31 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Casatoriile intre elevi, motiv de abandon scolar

Una din marile probleme cu care se confrunta invatamintul vrincean este abandonul scolar. Din ce in ce mai multi copii fug de scoala, pentru a merge in Occident sau chiar pentru a se casatori. Acest din urma fenomen este unul nou in Vrancea. Numai in primul semestru al anului scolar 2003-2004 au aparut aproximativ 20 de astfel de cazuri. Desi numarul efectivelor la clasa au scazut cu circa 1000 de elevi, generalii invatamintului vrincean spun ca procentul de elevi nescolarizati nu este in crestere fata de anul trecut. S-au diversificat insa motivele pentru care elevii fug de scoala.
Mai nou, casatoriile intre elevi au devenit un motiv de a abandona scoala. Tinerii care din diverse motive prefera sa-si intemeieze o familie sint insa din zone mai sarace ale judetului, cum ar fi orasul Marasesti sau comunele Slobozia Bradului si Timboiesti. Exista eleve, in special de etnie rroma, care renunta la scoala chiar din clasele primare pentru a-si pune pirostriile. Daca pina acum motivul principal al incetarii studiilor era plecarea in Occident, indeosebi odata cu mutarea definitiva sau temporara a parintilor, acum saracia i-a indemnat pe copii sa „evadeze” prin casatorie. Sefii invatamintului vrincean se confrunta cu aceasta situatie pentru prima data, mai ales in conditiile in care in primul semestru au aparut deja 20 astfel de cazuri. „Cifra elevilor nescolarizati, completata cu cea a abandonului scolar, nu s-a modificat prea mult fata de anul scolar trecut, fiind undeva in jur de 1%. In schimb, s-au diversificat motivele pentru care se renunta la studii. Acestea sint plecarea in strainatate pentru diverse munci, dar si casatoriile intre minori. Numai in Marasesti sint opt asemenea abandonuri, iar in Slobozia Bradului si Timboiesti sint cite cinci cazuri”, a afirmat Mihai Ladaru, inspectorul general adjunct al ISJ, in cadrul sedintei cu directorii.
Desi nu poate fi considerat abandon scolar, o alta cauza a renuntarii la educatie ar fi aceea a distantei dintre locuinta si scoala. „Daca cinci elevi pot veni la scolala iar al saselea nu, acest lucru nu mai poate fi numit abandon scolar”, ne-a declarat Paraschiv Macrineanu, purtatorul de cuvint al ISJ. Tocmai pentru a-i stimula pe copii sa vina la scoala, cei care locuiesc la o distanta dus-intors mai mare de cinci kilometri beneficiaza de o bursa de distanta. Aceasta are o valoare simbolica, de numai 100 de mii de lei pe luna. Mai mult de atit, adesea acesti bani nici macar nu ajung la copii, ci la parinti, iar acestia ii cheltuie pe diferite alte lucruri.
Elevii „dispar” la gimnaziu
Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, in acest an scolar efectivele la clasa s-au diminuat totusi cu circa 1000 de elevi, ca urmare a transferurilor, completate cu nescolarizarile si abandonul scolar. La clasele I-IV au existat 86 de nescolarizati, fata de 65 in anul 2002. Desi s-a inregistrat o usoara scadere fata de anul anterior, cei mai multi elevi care nu s-au prezentat la cursuri sint insa din ciclul gimnazial, aici existind nu mai putin de 344 de nescolarizati. Pe de alta parte, la liceu, clasa a IX-a, nu au fost scolarizati 122 de elevi. Localitatile in care s-au inregistrat scaderi ale efectivelor de elevi sint Slobozia Bradului si Bordesti, cu un procent de 8%, Andreiasu si Poiana Cristei, cu 6%, dar si Homocea, cu 5%. „O situatie exceptionala a aparut la Timboiesti, la scoala de arte si meserii, unde toti cei 20 de elevi au fost nescolarizati si astfel clasa nu s-a realizat”, a mai precizat inspectorul general adjunct, profesorul Mihai Ladaru.
Elevii care au abandonat scoala in primul semestru al acestui an scolar nu pot fi inca trecuti in registre ca abandon, ci ca nescolarizati, deoarece ei mai pot recupera materia in semestrul al II-lea. Profesorii spera sa-i convinga sa revina la scoala. (Camelia STANILA, Nicoleta DEAC)

Comentarii