Culturile de vie atacate de mana

joi, 05 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Culturile de vie atacate de mana

Dupa gerurile inregistrate la inceputul anului, seceta si grindina de acum citeva zile, viticultorii se confrunta cu o noua problema, mana vitei de vie. Specialistii de la Directia Fitosanitara sustin ca schimbarile climatice creeaza conditiile optime pentru aparitia infectiilor primare si declansarea incubatiei la mana. In aceste zile se recomanda efectuarea de urgenta a tratamentelor specifice acestei boli cu scop preventiv, chiar daca viile sint in plina floare. Tratamentele trebuie sa fie complexe, in sensul ca in solutii cu care se stropeste via se pot adauga si pesticide pentru prevenirea si combaterea altor boli si daunatori, cum ar fi fainarea, paianjenii si moliile.
Sistemul automat Agroesport din cadrul Directiei Fitosanitare avertizeaza ca in aceeasi perioada poate sa apara la culturile de vie si putregaiul.
„Plantele au suferit un soc termic”
In urma studiilor realizate de specialistii de la Directia Fitosanitara acestia au constatat ca diferentele foarte mari de temperatura de la noapte la zi au afectat grav plantele. „In unele zile am vazut ca diferentele erau aproape de trei ori mai mari. Acest lucru se resimte si asupra oamenilor, ca sa nu mai vorbim de plante”, ne-a declarat purtatorul de cuvint al Directiei Fitosanitare, inginerul Mihai Lipan.
Etapele de crestere a plantelor s-au scurtat foarte mult si acestea nu s-au mai putut dezvolta corespunzator. Practic, specialistii sustin ca nu a mai existat o etapa foarte importanta pentru plante si anume primavara.
Productii slabe in pomicultura
Temperaturile de peste 30 de grade Celsius au afectat foarte tare, pomii, in special prunii. Practic, canicula a diminuat fertilitatea acestora. „Soiurile de prun Stanley si Silvia au fost foarte tare afectate. In plus, fertilizarea nu s-a putut realiza pentru ca nici albinele nu ies din stup la aceste temperaturi”, a adaugat inginerul Mihai Lipan.
In acest moment precipitatiile care au cazut favorizeaza aparitia fainarii, a puricilor si a paduchilor de frunze.
O serie de daunatori au devenit polifagi. Spre exemplu, daca gindacul paros al florilor ataca merii si perii, acum ataca aproape toate speciile de pomi fructiferi. „Noi am atentionat detinatorii de livezi de mar asupra pericolului declansarii rapanului in livezi din cauza precipitatiilor abundete alternate cu perioade cu temperaturi ridicate. Speram ca acestia vor lua masurile necesare pentru diminuarea pagubelor”, a declarat purtatorul de cuvint al Directiei Fitosanitare, inginerul Mihai Lipan. (Anca GIRNEATA)

Comentarii