Cumparator pentru statuia lui Suvorov

vineri, 02 octombrie 1998, 23:00
9 MIN
 Cumparator pentru statuia lui Suvorov

amatorul este din Botosani si, de fapt, il intereseaza doar calul, pe care ar fi vrut sa-l aseze pe proprietatile sale. cind a aflat cit cintareste armasarul din bronz, a zis: "Aoleu!"
Primarul comunei Dumbraveni, Sita Nita, ne-a relatat o intimplare pe care a considerat-o, la vremea respectiva, cel putin ciudata. Potrivit spuselor sale, la inceputul acestei veri, intr-o duminica dupa-amiaza, a primit un telefon acasa, de la un cetatean care i-a facut o oferta cu totul neobisnuita. Persoana in cauza a intrebat-o ce-ar zice dinsa, primarita, daca dinsul, "un trecator prin comuna", ar vrea sa cumpere statuia lui Suvorov, care se inalta mareata chiar in coasta satului. "Am crezut, la inceput, ca este o gluma. M-am gindit ca o fi vreun fost coleg de facultate, care, aflat in trecere prin Dumbraveni, vrea sa faca glume pe seama mea. Mi s-a parut chiar ca ma ia peste picior. M-a surprins, mai ales, ca suna din Primarie, unde ma cautase. A fost o discutie scurta. Spunea ca vrea sa o cumpere si gata. M-a enervat chiar si tonul lui, care era usor ironic. Acum imi pare rau ca nu am insistat, macar din curiozitate, sa fi auzit cit oferea. Nu mi-a spus la ce-i trebuie statuia si ce vrea sa faca cu ea. Ce puteam sa-i zic? I-am spus sa revina intr-o alta zi, la Primarie, si sa discutam. De atunci nu a mai trecut nici pe la Primarie si nici nu m-a mai sunat".
Intimplarea povestita de primarita s-a potrivit destul de bine cu anumite informatii conform carora un om de afaceri din Botosani, Bogdan Cavulea, s-ar fi destainuit unor prieteni ca doreste sa cumpere statuia din Dumbraveni, pe care a admirat-o, de mai multe ori, in periplurile sale intre Botosani si Bucuresti. Cavulea, care era proprietarul unei herghelii, s-ar fi declarat interesat, de fapt, numai de achizitionarea calulului din grupul statuar. Afaceristul botosanean si-ar fi marturisit intentiile de a amplasa, in perimetrul proprietatiilor sale, impunatorul armasar din bronz, aflat acum la Dumbraveni, sub sezutul controversatului general rus. Era insa necesar ca aceste informatii sa fie confirmate, cu atit mai mult cu cit primarita din Dumbraveni nu-si mai aminteste daca cetateanul interesat de achizitionarea statuii s-a recomandat, la vremea respectiva, sau nu.
"Ma intereseaza inca, sa stiti!"
Contactat telefonic de reporterii "Monitorului de Vrancea", Bogdan Cavulea a confirmat ca, intr-devar, a avut intentia sa cumpere statuia de la Dumbraveni. Intre timp, insa, patronul botosanean a aflat probabil ca achizitionarea unei statui nu este deloc o treaba simpla, astfel incit, la momentul discutiei telefonice cu reporterii, Bogdan Cavulea n-a mai parut asa decis sa faca tranzactia. "Aceea mi se pare ca-i la monumente istorice, nu stiu daca-i proprietate si asta… daca nu-i proprietatea statului sovietic. Astea nu-s de vinzare, mi se pare, statuile astea, nu stiu" – ne-a declarat el. Dar, desi pare sa-i mai fi scazut din entuziasmul initial, patronul botosanean nu a renuntat la planurile sale. "Ma intereseaza, inca, sa stiti" – ne-a spus el. Insa, cind a aflat ce greutate are statuia – 18,5 tone – Bogdan Cavulea nu s-a putut abtine sa nu exclame: "Aoleeeu! Pai cred c-o sa am munca foarte mare, daca ma gindesc la pret… Eu am crezut ca-i o alama usoara, o foita mai subtire de alama si-i mai usor de transportat". Intrebat ce ar vrea, in cele din urma, sa faca cu acel grup statuar imens, Bogdan Cavulea a fost extrem de transant: "As vrea sa-l dau pe Suvorov jos si sa ramina calul". Patronul botosanean a adaugat ca i-ar placea sa aseze frumosul cal de bronz in curtea uneia dintre proprietatile sale, deoarece caii reprezinta una dintre pasiunile sale.
Problemele unui iubitor de cai
Bogdan Cavulea este unul dintre actionarii sociatatii Prodalcom SA, din Botosani si sponsor principal al echipei de fotbal FC Unirea, din localitate. In urma cu un an, potrivit informatiilor furnizate de reporterii "Monitorului de Botosani", Bogdan Cavulea si-a reactivat una dintre pasiunile tineretii sale: caii de rasa. Prin urmare, sesizind impasul in care se afla RA "Cai de Rasa", s-a decis sa investeasca in salvarea bietelor animale, cazute si ele sub povara reformei si devenite muritoare de foame la herghelia din Buzau. De aproape un an, Bogdan Cavulea cumpara de la RA "Cai de Rasa" animale pa care statul nu mai are cu ce sa le intretina, pe care le ingrijeste, sperind ca intr-un viitor apropiat sa obtina si un profit de pe urma lor. In apropierea sediului societatii, din satul Tulbureni, le-a amenajat si un spatiu, a angajat ingrijitori specializati, solicitind prin intermediul unui anunt din "Monitorul" si un jocheu pentru instruirea acestora. Pina acum, are peste douazeci de cai achizitionati de la Buzau, in care si-a pus sperantele unui profit atunci cinde aceste animale de rasa vor fi folosite in competitiile hipice. O informatie de ultima ora l-a deceptionat insa. Regia autonoma nu vrea, nici in ruptul capului, sa-i acrediteze international animalele, ceea ce face ca investitia lui de un an de zile sa devina inutila si paguboasa. In caz ca insistentele lui de acreditare vor ramane fara ecou din partea regiei, Bogdan Cavulea este dispus sa o actionaze in judecata, pentru recuperarea pagubei. Poate ca problemele acestea l-au determinat pe Cavulea ca, in discutia telefonica pe care am avut-o, sa nege ca este, in acest moment, proprietarul unei herghelii.
Suvorov, betia si balta
Statuia lui Suvorov are o poveste extrem de interesanta. De aceea, prezenta sa pe dealul ce strajuieste drumul national E85 este contestata de multa lume. Desi trec zilnic, prin Dumbraveni, sute sau chiar mii de calatori, care nu pot sa nu observe prezenta impunatoare a monumentului, putini dintre ei cunosc adevarata istorie a lui. O varianta populara, cu siguranta alimentata de antipatia generala pe care o stirneste, in aceste vremuri, prezenta unei statui de general rus, pretinde ca Suvorov a murit, beat crita, inecat intr-o balta. Aceasta este, de altfel, varianta pe care a aflat-o si Bogdan Cavulea, de la sateni. Daca nu s-ar afla, de sute de ani, in lumea umbrelor, batrinul soldat (Suvorov a murit in 1800, la 70 de ani) i-ar chema, cu siguranta, intr-un proces de calomnie, pe povestitorii acestei legende.
Karl Marx: "Suvorov a fost calaul romanilor"
Profesorul pensionar Nicolae Spantulescu, din localitate, este una dintre persoanele cele mai temeinic documentate in istoria acestei statui, care incepe in anul 1789. La vremea aceea, turcii stapineau gurile Dunarii, ceea ce i-a determinat pe rusi si pe austrieci sa se alieze impotriva Imperiului Otoman, in incercarea de a prelua controlul asupra iesirii romanesti la Marea Neagra. Ostilitatile au inceput in septembrie 1789. Turcii au masat trupele lor pe linia Focsaniului, sub comanda serascherului Mustafa (un fel de general). Austriecii, care intrasera in Moldova pe la Pasul Oituz, condusi de printul Sacsa Coubourg, au facut jonctiunea cu armata generalului Alexandru Vasilievici Suvorov in apropiere de Focsani. Luptele s-au derulat, timp de opt zile, pe linia Tirgul Cucului (o veche denumire a Dumbravenilor) – Martinesti – Cringu’ Mieilor (o padure situata la vest de comuna Tataranu). Invinsi, turcii s-au retras dincolo de Dunare, in Dobrogea. Se spune ca generalul Suvorov s-a suparat foarte tare ca 2.000 de luptatori romani s-au aflat, pe parcursul bataliei de opt zile, alaturi de armata serascherului Mustafa, trimisi fiind de domnitorul de atunci al Tarii Romanesti, Nicolae Mavrogheni. De aceea, a trecut prin foc si sabie imprejurimile zonei de conflict, ucigind multi localnici si pustiind satele. "Cea mai perfecta caracterizare i-a facut-o Karl Marx, parintele comunismului: «Suvorov nu a fost un eliberator al romanilor, ci un calau al lor». Dintr-o alta sursa, nescrisa, am aflat ca Suvorov ar mai fi facut afirmatia: «N-am sa le las romanilor decit ochi sa plinga». Acest personaj sinistru, o faptura mongoloida, mic de statura, cu ochi bulbucati, a fost inzestrat de Belzebuth cu cel mai singeros comportament" – scrie, intr-unul din articolele sale, profesorul Nicolae Spantulescu.
Cit priveste statuia, aceasta a fost ridicata in 1913, ca urmare a unui acord intre tarul Nicolae al II-lea si regele Carol I. Monumentul a fost asezat in alt loc decit cel de astazi, pe un promontoriu, linga calea ferata. Era alcatuit din cal si calaret, in marime naturala, din bronz, pe un soclu din granit rosu de Finlanda. Executia acestei statui apartine unui sculptor rus, A.D. Eduard, din Odessa.
Statuia are "sora" la Ismail, in Ucraina
In timpul Primului Razboi Mondial, rusii au intuit ca zona Dumbravenilor (pe atunci, Plainesti) va fi ocupata de nemti si, ca atare, au demontat statuia si au transportat-o la Odessa, de unde a fost luata si instalata, mai tirziu, la Ismail, localitate legata de o alta isprava a generalului Suvorov: inabusirea in singe a unei rascoale a tatarilor. In 1947, soclul statuii, ramas la Dumbraveni, placat cu basoreliefuri reprezentind imagini din luptele cu turcii, a fost restaurat si la dezvelirea lui a participat maresalul rus Vorosilov (adjunct la comanda trupelor sovietice de ocupatie), alaturi de liderii comunisti Chivu Stoica si Ana Pauker. 12 ani mai tirziu, in 1959, din initiativa comunistilor s-a ridicat, acolo unde poate fi vazuta si astazi, cea de a doua statuie, executata de sculptorul Marius Butnariu. Este din bronz, goala pe dinauntru si cintareste, fara soclu, 18,5 tone. Monumentul are, in total, inaltimea de 17 metri si poate fi vazut din orice loc al localitatii Dumbraveni. Spre deosebire de "sora" de la Ismail, actuala statuie are dimensiuni de trei ori marimea naturala. Ceea ce face ca pentru profesorul Spantulescu, patriot inflacarat, prezenta ei sa fie si mai nesuferita. "Culmea, aceasta a doua statuie a fost ridicata pe cheltuiala romanilor" – spune, cu amaraciune, Nicolae Spantulescu. Dincolo, linga calea ferata, pe locul unde s-a aflat statuia ridicata de rusi, soclul ramas fara cal si calaret poate fi vazut si astazi.
"Ce bine daca am scapa de Suvorov"
Asupra oportunitatii despartirii de statuia lui Suvorov, atit primarul Sita Nita cit si profesorul Nicolae Spintulescu au opinii apropiate. De altfel, este de notorietate, in judetul nostru, antipatia generala nutrita de vrinceni pentru mastodontul de bronz care supravegheaza, zi si noapte, soseaua E85. "Nu ne-ar strica un miliard-doua de lei, ca avem multe de facut in comuna iar bugetul alocat este cum este" – ne-a declarat primarul comunei Dumbraveni, Nita Sita. Profesorul Spantulescu, om cit se poate de bine documentat in chestiunea statuii de pe deal, este si mai transant decit primarita: "Dom-le, eu cred ca am putea sa i-o dam si fara bani, numai cu conditia sa puna, in loc, o statuie a voievodului Stefan Cel Mare sau a lui Mihai Viteazu, de a caror fapte de arme este strins legata istoria acestei zone. Din punctul meu de vedere, poate s-o ia cit de repede si sa faca orice doreste cu ea" – spune profesorul Nicolae Spantulescu, referindu-se desigur la posibilitatea ca un om de afaceri botosanean sa ia monumentul de pe dealul Dumbravenilor, sa arunce la topit calaretul si sa aseze impresionantul bidiviu din bronz in curtea hergheliei sale. (Alexandru TAMAS)
Suvorov are "spatele" asigurat de Ambasada Rusiei la Bucuresti
Inspectorul de zona, pentru Vrancea, din cadrul Directiei Nationale a Monumentelor si Siturilor Istorice (DNMSI), Laura Ilie, ne-a declarat ca nu a mai auzit o asa poveste: un cetatean sa vrea sa cumpere o statuie. "Exista, cu adevarat, acest om?" – ne-a intrebat, surprinsa, Laura Ilie. Informatia pe care ni le-a furnizat nu vor fi deloc imbucuratoare pentru omul de afaceri botosanean: "Conform Legii 41/1995, monumentele istorice care apartin Statului nu pot fi vindute sub nici o forma". Iar daca apartin unor persoane particulare, ele pot fi vindute, dar numai cu avizul favorabil al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
Potrivit spuselor inspectorului Laura Ilie, statuia de la Dumbraveni este inscrisa in lista monumentelor istorice, la pozitia 40D0032. Ea ar putea fi mutata, daca se doreste acest lucru, de pe dealul de linga E85, dar este destul de anevoios un asemenea demers. "Daca autoritatile locale ar dori sa amplaseze, in locul acelei statui, o alta, este necesar sa fie intocmita documentatie completa, de catre un arhitect. Aceasta documentatie, care trebuie sa precizeze si viitorul amplasament al monumentului mutat, are nevoie apoi de avizul Comisiei Monumentelor Istorice si de aprobarea Comisiei pentru Arte Vizuale" – a mai adaugat inspectorul DNMSI. Laura Ilie a admis, pe de alta parte, ca incercarea de a-l da jos pe Suvorov de pe dealul de la Dumbraveni ar intimpina si greutati de natura diplomatica. "Ambasada Rusiei si-a facut deja cunoscuta ingrijorarea pentru starea starea de degradare in care a ajuns monumentul" – a spus inspectorul DNMSI. De altfel, profesorul Nicolae Spantulescu relateaza ca, anul trecut, comuna Dumbraveni a fost vizitata de un anume domn Miuhin, care s-a recomandat secretar I al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. Miuhin era insotit de o doamna consilier al ministrului Culturii, Cosoveanu. Potrivit spuselor profesorului Spantulescu, reprezentantul Rusiei a rugat autoritatile locale sa intreprinda masuri pentru renovarea soclului statuii generalului Suvorov, pe care ploile si zapezile cazute la Dumbraveni nu l-au menajat deloc.

Comentarii