De astazi, toata lumea afiseaza preturile in „leul greu”

marți, 01 martie 2005, 00:00
5 MIN
 De astazi, toata lumea afiseaza preturile in „leul greu”

Incepind de astazi, toti comerciantii afiseaza preturile in leul greu. Majoritatea agentilor economici focsaneni nu au fost prinsi pe picior gresit, ba mai mult au pus noile etichete de saptamina trecuta. De acum inainte, vrincenii au patru luni la dispozitie sa se obisnuiasca vizual cu noua moneda, pentru ca leul greu va intra in buzunare abia la 1 iulie. Operatiunea de taiere a patru zerouri din coada leului, numita denominare, va face ca un leu nou sa fie egal cu 10.000 lei vechi. Dublul afisaj are, in primul rind, un efect psihologic, de obisnuire a oamenilor cu noile preturi. Cine nu respecta aceasta prevedere risca sa fie sanctionat cu amenda intre 10 si 30 milioane de lei.
Denominarea monedei nationale este reglementata de Legea 348, publicata in Monitorul Oficial din 23 iulie 2004. Potrivit acestui act normativ, „leul nou” (RON) va fi unitatea monetara nationala a Romaniei si se va diviza in 100 de bani. Operatiunea de taiere a zerourilor va face ca un leu nou sa fie egal cu 10.000 de lei vechi.
De astazi, vrincenii vor vedea produsele cu pret „dublu”. Majoritatea focsanenilor au observat deja schimbarea de zilele trecute si spun ca nu este nici o diferenta. Pe de alta parte, considera ca lefurile vor fi mai mici. In ultimii ani, romanii au ajuns sa fie milionari, insa din pacate, acest milion nu valoreaza nici a zecea parte din milionul de altadata. „Este foarte bine ca magazinele practica dublul afisaj, astfel pregatesc oamenii din punct de vedere psihologic. Sint constienta ca asta e o schimbare in rau, deoarece eu voi avea un salariu de 600 de lei. Dar, ce sa facem, trebuie sa ne integram si noi in Uniunea Europeana”, ne-a spus focsaneanca Aurica Nedelcu. De obicei, batrinii si populatia de la sate considera ca in momentul in care se vor schimba banii vor avea de pierdut. Unii vrinceni se tem ca agentii economici vor rotunji preturile in sus, profitind de faptul ca oamenii nu sint obisnuiti cu noua moneda. O situatie ce va putea fi intilnita, mai ales in zonele rurale, este ca oamenii nu sint destul de informati despre leul greu si nici nu stiu sa faca transformarea pretului in noua moneda. „Eu nici nu stiu cite zerouri vor fi taiate din coada preturilor actuale. Eu, oricum, am putini bani in buzunar, si din cite am reusit eu sa inteleg, atunci voi avea si mai putini. Sper sa nu ma insele vinzatoarele la rest”, ne-a marturisit si Toader Vlasie.
Preturile „micsorate” de zece mii de ori
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, spune ca efectul de rotunjire care s-a resimtit intr-o oarecare masura in tarile europene care au adoptat euro, renuntind la monedele nationale, ar trebui sa fie minim, de vreme ce preturile nu vor fi recalculate, ci doar „micsorate” de zece mii de ori. Mugur Isarescu se asteapta ca afisarea dubla a pretului sa fie in sine un motiv puternic de a nu fi marite preturile. „Operatiunea de conversie se poate efectua prin rotunjirea sumelor la ordinul sutelor, in plus pentru valori mai mari de 50 lei inclusiv, respectiv in minus pentru valori mai mici de 50 lei, urmata de impartirea la 10.000 (zece mii) a sumelor astfel rezultate”, se precizeaza in Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1840 din 10/12/2004. pentru aprobarea Precizarilor referitoare la unele masuri care trebuie luate pentru denominarea monedei nationale. Respectivul act normativ mai prevede ca aceasta conversie se mai poate efectua prin impartirea sumelor la 10.000 (zece mii), urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute la a doua zecimala (banul), prin adaos sau lipsa. Suma rezultata in urma impartirii ce depaseste 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeste la 0,01 lei noi, iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 (zero) lei noi. (C. STANILA, L. NENCIU, I. CRETU)
Bonul fiscal ramine in lei vechi pina la 1 iulie
In intervalul 1 martie -1 iulie, bonul fiscal dat de aparatele electronice de marcat vor fi emise doar in lei vechi. „?nregistrarea duala a preturilor, ?ncepind cu 1 martie 2005, pe bonul emis de aparatele electronice de marcat implica adaptarea soft-ului, actiune inoportuna din punct de vedere tehnic si economic. Aparatele electronice de marcat nu trebuie ?nlocuite, ele trebuie doar adaptate potrivit noilor cupiuri. ?n perioada 1 iulie 2005 – 31 decembrie 2006, agentii economici care sint obligati sa utilizeze aparate electronice de marcat vor elibera clientilor bon fiscal si, la cerere, factura ?n lei noi, indiferent daca plata se efectueaza cu moneda veche sau cu moneda noua”, au precizat oficialii BNR. Furnizorii de utilitati vor fi insa nevoiti sa intocmeasca, incepind cu 1 martie, facturi pe care vor fi scrise tarifele in lei vechi si in lei noi.
Furnizorii de utilitati, electricitate, gaze sau apa, vor afisa tarife duble si la casierii.
Incepind de la 1 ianuarie 2005 pina pe 30 iunie, firmele pot sa tina evidenta contabila in lei vechi, astfel si raportarea contabila semestriala pentru 30 iunie 2005 va fi intocmita tot in moneda veche. Soldurile cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2005 vor fi insa transformate in lei noi. De la 1 iulie 2005, evidentele tehnic-operative si financiar-contabile ale persoanelor juridice si persoanelor fizice autorizate se tin in lei noi. In perioada 1 iulie 2005-31 decembrie 2006, registrul de casa si monetarul se intocmesc separat pentru moneda veche si pentru moneda noua.
(C. STANILA)
Taximetristii, obligati sa afiseze preturile in leul greu
Printre cei care vor trebui sa se supuna legislatiei ce prevede promovarea leului greu se numara si taximetristii. O problema ar fi emiterea bonurilor fiscale care sa afiseze preturile si in noul leu. Cum legislatia nu prevede o astfel de obligativitate, taximetristii vor trebui doar sa-si schimbe „tiplele” cu preturi de pe masini. Presedintele filialei Vrancea a Camerei Taximetristilor, Marius Oancea, spune ca fiecare dispecerat si fiecare firma care efectueaza transport in regim de taxi vor trebui sa se ingrijeasca pentru a intra in legalitate. „Fiecare dispecerat va trebui sa aiba grija ca masinile care sint afiliate sa afiseze preturile in leul greu. Banuiesc ca toti patronii stiu de existenta acestei legi si o vor
respecta. Cit priveste casele de marcat, acestea vor fi programate atunci cind va fi cazul, in momentul in care va intra in circulatie leul greu”, ne-a declarat Marius Oancea. Directorul Camerei Nationale a Taximetristilor, Teodor Anghel, spune ca se asteapta ca numarul taximetristilor independenti sa scada, deoarece introducerea leului greu presupune pentru ei cheltuieli destul de insemnate. „Marile companii de taxi au prevazut trecerea la leul greu, iar aparatele de taxare pot fi setate pe leul greu de la computer. In schimb, taximetristii independenti vor trebui sa-si modifice programul prin schimbarea cip-ului”, a declarat directorul CNT, Teodor Anghel. (M. GRIGORESCU)

Comentarii