Doua infirmiere ingrijesc 14 copii cu handicap sever

marți, 04 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Doua infirmiere ingrijesc 14 copii cu handicap sever

Copiii cu handicap sever ce traiesc in fostul Leagan nr.2 din Focsani au ramas, de ziua lor, fara suficiente infirmiere. Din institutia numita acum, dupa noile rinduiri, "Centru de recuperare si reabilitare" au fost disponibilizati incepind cu 1 decembrie, 41de salariati, si au ramas sa ingrijeasca totalul de 68 de copii, doar 31 de angajati. Dintre acestia sint numai sapte infirmiere de zi, din care doua pentru copiii cu handicapuri severe (la 12 ore), fata de trei pe tura la opt ore, cite ingrijeau inainte de acestia. Tinind cont ca in unitate sint copii care nu reusesc sa se schimbe ori sa se hraneasca singuri, este lesne de imaginat cam in ce viteza vor fi nevoite sa se miste infirmiere inca salariate. "Nici unul dintre copii nu se autoserveste. Citiva doar daca reusesc sa tina canuta, restul trebuie hraniti pur si simplu. Noaptea, este doar o infirmiera si o asistenta pe toata unitatea. Responsabilitatile sint enorme, copiii nu au discernamint si se poate intimpla orice. Nu mai are cine sa se ocupe de ei. Infirmierele trebuie sa hraneasca copiii, sa ii schimbe, sa faca curatenie, sa duca rufele la spalatorie, sa aduca rufele, asa ca nu stiu cum o sa ne descurcam", a declarat Ileana Chelmus, sefa centrului.
In fostul Leagan nr. 2 traiesc acum 68 de copii, dintre care 27 sint sugari adusi de la Leaganul nr.1, alti 14 reprezinta copiii bolnavi HIV-SIDA si alti 14 sint prichindeii adusi in luna septembrie de la Centrul de la Siret-Suceava. Despre starea in care au fost adusi acestia din urma, cotidianul nostru a relatat pe larg la momentul respectiv. Unii dintre ei se loveau singuri cu pumnii si picioarele, se izbeau cu capusoarele de podea si, pentru ca nu sufereau lumina, stateau sub paturi ori se ascundeau pur si simplu sub mocheta. Nu acceptau hainele pe ei, nu stiau ce insemna olita sau vesela. Si iata ca, intr-o perioada relativ scurta, salariatele acum disponibilizate au reusit, cu rabdare si multa afectiune, sa-i domesticeasca. Transformarea micutilor este absolut remarcabila, dar nu se stie daca va continua si de acum incolo, din lipsa de personal. "Desi institutia noastra se numeste acum «Centru de recuperare si reabilitare», nu se poate spune pentru moment ca se face recuperare. Ei au avut aceasta evolutie beneficiind doar de ingrijire. De acum incolo nu stiu ce va fi", a precizat Ileana Chelmus.
(Laura BREANA)
580 copii cu nevoi speciale
In institutiile de ocrotire ale judetului nostru exista, la ora actuala, 580 de copii cu nevoi speciale, dintre care 270 prezinta deficiente de auz. Doctorul Danut Ceamburu, directorul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Vrancea a declarat ca pentru ei, "nu numai de ziua aceasta, incercam sa le asiguram conditii cit mai aproape de mediul familial. Apreciem eforturile profesorilor de a-i reintegra in societate. Orice efort din partea comunitatii este asteptat si apreciat", a subliniat directorul Ceamburu. (Laura BREANA)

Comentarii