Gigacalorimetrele la raport

marți, 16 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Gigacalorimetrele la raport

La peste patru luni de la punerea lor oficiala in functiune, gigacalorimetrele de cartier au intrat deja in viata de zi cu zi a focsanenilor. Directorul general al CUP, Gheorghe Vasilescu, spune ca la nivelul orasului nu exista mari diferente intre consumul de energie termica dupa instalarea gigacalorimetrelor si consumul anterior. "In schimb, au aparut diferentieri de consum intre zone, intre punctele termice si implicit intre blocurile de locuinte arondate acestora. Fata de media pe oras, sint variatii de plus/minus 20 la suta", a precizat directorul Vasilescu.
Ultima factura la energia termica consumata in luna septembrie dovedeste o medie de consum pe oras de 0,18 gigacalorii/persoana, ceea ce inseamna aproape 100.000 de lei.
Au existat insa si locatari care au platit la ultima factura mai multi bani pentru apa calda. Cel putin in perioada de timp amintita, cei mai mari iubitori de dusuri par sa fi fost locuitorii "centrului" arondati punctelor termice 2, 6 si 5 din zonele Autogara, Hotel "Unirea" sau
Teiului. Locatarii arondati acestora au platit pentru apa calda 154.000 lei de fiecare persoana. O suma asemanatoare au trebuit sa achite si o parte din focsanenii care domiciliaza in apropierea Scolii nr. 7, zona arondata PT 17. Acestia, ca si locatarii arondati PT 58 din Bahne, au avut de platit cite 132.000 de lei, suma corespunzatoare celor 0,24 gigacalorii consumate in ultima luna. Tot in categoria celor care au depasit media pe oras au mai intrat in centralizatorul CUP locuitorii unor zone precum Panduri – PT 43 si Stadionul Sud – PT 13 (0,21 gigacal/pers), Simion Barnutiu -PT 57, (0,25 gigacal/pers) si Stefan cel Mare (0,2 gigacal/pers).
Spre deosebire de situatiile prezentate anterior, exista insa si "norocosi" care se pot lauda cu un consum mai mic. Spre exemplu, in zona Muzeului de Istorie, arondata PT 29, locatarii au platit in septembrie cite 60.000 lei pe persoana pentru apa calda. Aproximativ aceeasi suma a corespuns si consumului locuitorilor strazii Vilcele, arondati PT 51. Daca la PT 47 din zona strazii Unirea Principatelor s-au consumat cite 0,13 gigacalorii de persoana, la PT 40, aflat pe str. Mihai Eminescu, consumul s-a ridicat la 0,15 gigacal/pers.
Conducerea CUP spune ca variatiile de consum la energia termica nu sint foarte mari de la factura la factura. Astfel, fata de o luna in care dusurile au fost la ordinea zilei – iulie, gigacaloriile consumate de focsaneni in septembrie au reprezentat 90 la suta. "La iarna ne putem astepta chiar la o mica scadere. Un alt fenomen care se va reflecta in facturi ar putea fi scaderea programului de apa cald,a de la 11 ore/zi cit este acum, la 8 ore zilnic", a declarat directorul regiei, Gheorghe Vasilescu.
2000 de apartamente vor avea contori de scara
Desi reprezinta 98% din total, contorizarea la nivelul punctelor termice nu reprezinta singurul mod de facturare a apei calde in Focsani. Aproape 2000 de apartamente urmeaza ca in curind sa beneficieze de contori de apa calda si caldura la nivel de scara de bloc, acestia fiind acum in faza finala a montajelor. Mai exact, este vorba de locatarii arondati PT 4 din zona Capelei Militare si de PT 34 de pe Independentei. Cel putin teoretic, ei nu vor mai fi afectati de pierderile de energie termica de traseu. Reprezentantii regiei locale sustin insa ca nici locatarii ce depind de gigacalorimetrele de la punctele termice nu suporta risipa de pe retea. " Pierderile de pe reteaua secundara de distributie, deci cele dintre punctele termice si blocuri sint cuantificate de noi la 1%. De la montarea gigacalorimetrelor nu se mai scade insa diferenta intre valoarea livrata de ENET si cea primita de punctele termice, pentru ca se fac inregistrari exacte la nivelul contorilor zonali", a spus Gheorghe Vasilescu. (L.GROSEI)

Comentarii