Guvernantii au pus TVA pe cosciug

miercuri, 15 octombrie 1997, 23:00
2 MIN
 Guvernantii au pus TVA pe cosciug

Trecerea pe lumea cealalta devine o problema din ce in ce mai delicata pentru romani. Inainte ca decedatul sa plateasca "vama" catre tarimul vesnic, rudele in viata trebuie sa plateasca o alta "vama" catre acest tarim, mai precis catre bugetul de stat.
Pentru a-si putea ingropa mortii, romanii vor trebui sa plateasca, de acum incolo, mai multi bani. Prestatorii de servicii funerare sint obligati, mai nou, sa plateasca taxa pentru valoarea adaugata (TVA). Guvernul a hotarit ca, de la 1 septembrie 1997, toate lucrarile funerare, care pina acum erau scutite de TVA, sa plateasca o taxa de 18%. Ordinul Guvernului nr.34 din 28 august 1997 obliga toate firmele prestatoare de servicii funerare, care au deja o cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane pe an, sa plateasca Taxa pe Valoarea Adaugata. Masura se aplica si administratiei cimitirelor care, evident, a depasit acest plafon anual.
Hotarirea Guvernului a stirnit nedumeriri in rindul societatilor care vind sicrie si alte obiecte necesare inmormintarii unui om. De la cosciuge la cavouri, totul s-a scumpit. Numai pentru saparea unui mormint, groparul percepe 7.800 de lei in plus, fata de 97.500 de lei cit era in luna septembrie. Un sicriu costa, in medie, 250.000 de lei. La aceasta suma se adauga 45.000 de lei reprezentind TVA. Toti acesti bani dati in plus, fac ca moartea unui om sa fie o povara tot mai grea pentru muritorul de rind. "Bugetul de stat apasa acum si pe umerii muritorilor", ne-a declarat, cu un umor trist, patronul unei societati.
De altfel, nimeni nu intelege de ce se incearca "ingrasarea" bugetului de stat pe seama celor morti. Patronii unor astfel de societati de pompe funebre ne-au spus ca romanii au de acum doua sanse: ori sa se imbogateasca, ori sa devina nemuritori. "Dar unde-i lege nu-i tocmeala", ne-a spus patroana unei societati de pompe funebre. "Aceasta hotarire ne-a afectat si pe noi si pe clientii nostri", a mai adaugat aceasta.
De altfel, daca pina acum multi isi deschideau societati cu un astfel de profil, tocmai pentru ca erau scutite de TVA, acum acest lucru nu mai e posibil. "Moartea" nu mai e o afacere profitabila la romani. (Silvia VRINCEANU)

Comentarii