Indisciplina in scoli, sub ochii profesorilor

vineri, 28 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 Indisciplina in scoli, sub ochii profesorilor

Sedinta cu directorii scolilor vrincene s-a transformat, in ultima parte, intr-un curs de buna purtare pentru unii profesori, dar si pentru elevi. Seful invatamintului vrincean, Enache Mindrescu, a criticat indisciplina din unele scoli, care de multe ori se petrece sub ochii impasibili ai dascalilor, dar si ai directorilor. Dupa ce a trecut in revizie cazurile discutate la nivel national, „generalul” scolilor a spus ca asemenea fenomene pot fi identificate si la nivelul judetului nostru. „Invatamintul se confrunta cu mari probleme de educatie, mai ales de natura disciplinara. Sint serioase lacune si disfunctii… Si in gradina noastra putem descoperi fenomene care contravin conduitei scolare. In licee si scolile din orase intilnim fenomene care ies din orice normalitate – tinere imbracate provocator, cu haine mulate, fuste scurte si transparente sau decolteuri provocatoare, tinere pregatite pentru orice altceva decit scoala, am putea spune. Exista un libertinaj care se manifesta prin chiulul de la ore, prin faptul ca se mesteca guma in clasa, se lipeste guma pe catedra profesorului, se vorbeste la telefonul mobil la ore. Si foarte multe din aceste abateri se petrec sub ochii directorilor, care se multumesc cu «am venit, am vazut, am plecat». Si nu se iau masuri”, a afirmat inspectorul scolar general Enache Mindrescu.
„Nu e departe ziua cind vom vorbi singuri in clasa!”
Seful scolilor a mai spus ca si activitatea profesorilor ar trebui judecata, avind in vedere ca multi vin tirziu la ore, incearca sa faca glumite permanente cu elevii si abia asteapta sa termine activitatea in scoala. La ultimele ore de curs, indeosebi cele de la 18.00 la 19.00, elevii pleaca acasa chiar la insistentele profesorilor. Elevii care vin in al 12-lea ceas la cursuri sint ascultati si promovati la fel ca si cei care vin la scoala zi de zi. Seful ISJ Vrancea spune ca nu mai exista interes din partea unor profesori, ceea ce incurajeaza chiulul si abandonul scolar. „Trebuie sa va concentrati pe aceste cazuri concrete. Ma gindesc ca nu e departe ziua cind vom vorbi singuri in clasa! Absentele de la ore sint din ce in ce mai dese. Se aplica foarte rar regulamentul de ordine interioara. Trebuie sa ne gindim si daca acest regulament este cunoscut de catre elevi. De multe ori el nu este cunoscut de multe cadre didactice. Exista o atitudine mioritica de pasivitate fata de elevii nescolarizati. Noi nu putem sa stam impasibili, fara sa actionam. Avem si alte posibilitati de a-i influenta: primarie, politie, parinti. Nu putem sa nu ne preocupam de soarta lor”, a mai atras atentia „generalul” scolilor vrincene. Pe de alta parte, alti elevi, indeosebi cei din clasele primare, sint chinuiti cu fel de fel de teme pentru acasa, chiar si pe perioada vacantelor. Seful ISJ i-a acuzat pe profesori ca stau prost la capitolul empatie, uitind sa se mai puna si in pielea elevului. Dascalii vrinceni sint corigenti si in ceea ce priveste comunicarea cu elevii. „Sint cadre didactice care abia asteapta sa termine activitatile din scoala. Nu mai stam in mijlocul elevilor, nu mai dialogam cu ei pentru a le cunoaste problemele”, a mai afirmat oficialul.
Directori neautoritari
Directorii au fost luati si ei la rost de seful invatamintului vrincean, fiind criticati pentru lejeritatea ce domneste in unitatile pe care le conduc. „Exista si in rindul directorilor de scoli oameni inertiali, care nu reusesc sa se faca cunoscuti ca o persoana autoritara”, apreciaza Enache Mindrescu. Oficialul scolar i-a criticat pe cei care se orienteaza dupa sintagma „lasa, totul o sa fie bine”, care nu fac asistente la ore sau isi fac un program zilnic de doar patru ore. „La Scoala Naruja, spre exemplu, spiritul gospodaresc este in deriva chiar in cabinetul directorului. Situatii similare sint si la Herastrau, Vizantea, Poiana Cristei, unde de altfel am schimbat directorul tocmai datorita managementului defectuos. La Biliesti, directorul nu a facut nici o asistenta la ore, la fel la Naruja. Directorii primesc o indemnizatie si pentru a cunoaste calitatea actului didactic. Exista o stare de boemie, nu se poate asa ceva”, a exemplificat „generalul” scolilor. Astfel, inspectorul scolar general a apreciat ca una dintre cauzele acestei situatii de lejeritate este si sistemul de inspectii tip RODIS. De aceea, ISJ intentioneaza sa treaca la inspectii neanuntate, care sa dea o imagine corecta asupra activitatii cadrelor didactice. Trebuie spus ca profesorul Enache Mindrescu nu este la primele critici de acest fel. Asemenea „urecheli” ale directorilor de scoli au mai fost experimentate in la sedintele precedente. (Camelia STANILA)

Comentarii