Medicii „trasi de mineca” pentru neasigurati

sâmbătă, 08 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Medicii „trasi de mineca” pentru neasigurati

La fiecare internare, doctorii cu functie in sectie sint obligati sa semneze un angajament de plata, prin care se angajeaza „cot la cot” cu bolnavii, ca vor da explicatii daca acestia se sustrag de la achitarea internarii. Cu toate ca semnatura ii face „tapi inspasitori”, cei mai multi o semneaza. Deocamdata, un singur medic din spital a refuzat sa dea inscalitura. Pentru unii bolnavi se cheltuiesc zeci de milioane de lei pentru tratament, motiv pentru care asupra medicilor apasa o mare responsabilitate.
O situatie cel putin ciudata da mult de gindit doctorilor care ocupa functii de raspundere in sectiile din spitale. De citeva luni, la fisa de observatie a fiecarui bolnav sint adaugate si angajamente de plata pe care trebuie sa le semneze, alaturi de bolnavi, si medicii sefi de sectie. Cum numarul pacientilor neasigurati este in continua crestere, doctorii risca sa raspunda, cel putin din punct de vedere administrativ, daca bolnavul se sustrage de la plata facturii. Desi situatia predomina de citeva luni bune, un singur medic din spital si-a aratat nemultumirea conducerii Spitalului Judetean. „Ma deranjeaza aceste angajamente de plata. Nu inteleg de ce semnam noi. Legal, putem fi trasi la raspundere cind bolnavul nu plateste, daca semnam aceste acte. Eu cred ca ar trebui sa se ocupe de aceasta problema cei de la contabilitate. Cred ca este o neintelegere la mijloc, pentru ca eu nu pot semna decit in calitate de martor. Nu pot sa-mi iau angajamentul pentru ei. Numai pentru un bolnav ar insemna sa platesc de zece ori venitul meu dintr-un an”, ne-a declarat doctorul Ion Albu, medicul sef al sectiei Ortopedie.
In angajamentele de plata pacientul se obliga ca „in termen de 72 de ore de la data internarii sa fac dovada calitatii mele de asigurat, in caz contrar, voi achita contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ocazionate de internarea mea in sectie, conform Foii de observatie nr… Prezentul angajament de plata constituie titlu executoriu”, se precizeaza in formularul angajamentului de plata.
Alaturi de pacient, in formular trebuie sa mai semneze apartinatorul si medicul sef de sectie sau personalul de la UPU, in momentul internarii la Unitatea de Primire a Urgentelor.
In schimb, in formular nu sint precizate situatiile grave, cind pacienti aflati in imposibilitatea de a semna nu au apartinatori. Pentru acestia, singurii care isi asuma responsabilitatea achitarii facturilor sint medicii. „Conducerea stie pozitia mea. I-am spus ca nu este obligatia noastra sa semnam si directorul a fost de acord. A spus ca o gaseasca o solutie dar eu vad ca aceste formulare continua sa vina in sectie. Eventual, in loc de medic sef de sectie, sa se scrie martor. Noi ne ocupam de problemele profesionale nu de costurile bolnavului. Chiar daca nu plateste, nu pot sa-l dau afara”, a adaugat medicul Ion Albu.
Zeci de milioane pentru un bolnav
Exista categorii de bolnavi pentru care tratamentul costa zeci de milioane de lei. Numai in medie, o zi de spitalizare la Spitalul Judetean costa peste 800 de mii de lei. Categoriile de bolnavi cu cel mai scump tratament sint cei care au suferit arsuri pe suprafete de peste 20%, infectii acute cu septicemie sau politraumatisme. Daca in celelalte sectii, in medie, ziua de internare nu depaseste un milion, pentru un bolnav din sectia Anestezie si Terapie Intensiva costurile pe zi se ridica la citeva milioane bune. Pentru un pacient care a suferit arsuri grave, factura trece chiar si de o suta de milioane de lei. „Au fost pacienti care au stat trei zile, au spus ca nu au de unde sa plateasca si au plecat pe propria raspundere, fara acordul medicului”, ne-au declarat cadre medicale din spital.
Pentru o infectie acuta grava, antibioticele care se folosesc costa chiar si 6 milioane de lei pentru o zi. Tinind cont de faptul ca unii stau internati chiar si 20 de zile, daca nu sint asigurati, vor trebui sa scoata sume importante de bani din buzunar.
Legea prevede ca timp de trei zile, chiar daca pacientul nu este asigurat, sa fie tratat gratuit. Dupa aceste trei zile, daca mai are nevoie de ingrijiri medicale si nu a cotizat la fondul asigurarilor de sanatate, sa suporte cheltuielile din buzunar. Alternativa o constituie achitarea restantelor la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Chiar si asa, tinind cont de faptul ca legea il obliga sa achite asigurarea inca din anul 1998, valoarea restantelor ajunge la ordinul milioanelor de lei. (Anca GIRNEATA)
„Medicii sint responsabili”
Situatia angajamentelor de plata de la Spitalul Judetean este vazuta diferit de directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. In opinia acestuia, respectivele documentele se refera la pacientii neasigurati a caror internare se prelungeste peste cele trei zile, prevazute in legislatie. „Este vorba despre urgentele care depasesc trei zile. Medicii stabilesc daca un pacient este urgenta si in aceasta situatie ei trebuie sa anunte Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si directia spitalului si pacientul va sta mai mult de trei zile in spital. Daca nu este urgenta si nu este asigurat, pacientul va plati din buzunar sau va urma tratament la domiciliu. Noi avem niste criterii privind terapia aplicata si, prin controale inopinate, verificam daca a fost considerat urgenta in mod real. Daca nu a fost, medicul este responsabil”, ne-a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, chirurgul Gheorghe Bercea.
Conducerea Spitalului Judetean sustine ca, prin aceasta masura, medicul trebuie sa fie in permanenta implicat, iar cei care si-au aratat nemultumirea nu fac altceva decit sa caute „nod in papura”. „Eu vreau ca medicul sa stie ca pacientul nu a adus dovada de asigurat. Medicul nu trebuie sa plateasca din buzunarul lui, dar asta nu inseamna ca in cazul in care conducerea nu a fost anuntata, pentru a se recupera banii, nu o sa raspunda si ei. Dar in nici un caz nu o plateasca «cot la cot» cu bolnavii. Raspunderea este administrativa, nu pecuniara”, ne-a declarat directorul Spitalului Judetean, medicul Valentin Ochean. (A.G., M.C.)

Comentarii