Nu este apa potabila in satele izolate

luni, 01 august 2005, 23:00
3 MIN
 Nu este apa potabila in satele izolate

Inundatiile care au afectat Vrancea in urma cu trei saptamini au lasat fara apa potabila mai multe localitati, datorita inundarii fintinilor sau a distrugerii instalatiilor de alimentare cu apa potabila. In cursul zilei de ieri, potrivit informatiilor oferite de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Vrancea, mai erau in judet trei localitati lipsite de apa potabila, respectiv satele Vadu Rosca, Brosteni si Mircestii Noi. „Facem eforturi ca in fiecare localitate din cele afectate de inundatii sa avem cel putin o sursa de apa potabila. In cazul localitatii Vadu Rosca, in cursul zilei de azi (n.r. – ieri) au fost recoltate mai multe probe si in maxim 48 de ore vom cunoaste care este situatia exacta”, a precizat doctorul Dima Cozma, directorul DSP Vrancea. Echipele mixte din care fac parte si patru reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica monitorizeaza, conform aceleeasi surse, situatia din localitatile cu probleme dar si din cele invecinate. „Cite un epidemiolog, un reprezentant de la igiena mediului, igiena alimentatiei si scolara si un medic merg in teritoriu alaturi de reprezentanti de la alte autoritati pentru a monitoriza situatia din zonele cu probleme”, a adaugat directorul Dima Cozma. Localitatile inundate care au in prezent surse de apa potabila sint Gura Calitei (5 surse), Rastoaca (4 surse), Garoafa (5 surse), Radulesti (2 surse), Maicanesti (4 surse), Nanesti (1 sursa – doar instalatia centrala). Oficialii sanitari apreciaza ca situatia ar putea reveni la normal in maxim doua saptamini. In localitatile sinistrate, oamenii primesc apa potabila de la autoritatile locale, dar se descurca greu cu apa pentru adapatul animalelor, dar si pentru nevoile casnice. Situatia a devenit si mai delicata in ultimele zile. Pentru nevoile casnice, sinistratii cara apa cu butoaile de la kilometri distranta.
Caldura aduce in continuare oamenii la spital
Vremea caniculara din ultimele zile continua sa aduca zilnic zeci de persoane la spital. Telefonul Serviciului Judetean de Ambulanta suna continuu, iar ambulantele abia reusesc sa faca fata tuturor solicitarilor. „Cele mai frecvente afectiuni sint lipotimiile, starile de vertij si bolile cardiovasculare. Facem atitea recomandari, insa oamenii nu le respecta deloc. Batrinii ies din casa la orele cind soarele este puternic, tinerii nu se hidrateaza, nu beau destule lichide si nu maninca. Cele mai multe solicitari le primim de la sectiile de confectii, unde aglomeratia si caldura excesiva provoaca lipotimii. In general aceste cazuri nu necesita internare, insa bolnavii trebuiesc transportati la spital pentru a fi perfuzati”, ne-a declarat dr. Nicolae Varasciuc, directorul SAJ Vrancea. Oficialul sanitar spune ca oamenii ar trebui sa fie mai precauti, sa poarte palarii, umbrele si sa consume zilnic minim 2 litri de apa. In ceea ce priveste angajatorii, acestia trebuie sa asigure angajatiilor conditii de munca optime, adica cite 2-4 litri de apa minerala de persoana, echipament individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura astfel de conditii pot lua alte masuri, cum ar fi reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru sau chiar intreruperea colectiva a muncii.
La nivel national, peste 650 de cazuri de lipotimii si 290 accidente vasculare cerebrale au fost inregistrate in perioada 26 iulie -1 august din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Deasemenea, au fost inregistrate 56 de decese, dintre care unul in judetul Vrancea. Pentru a preintimpina problemele de natura medicala, in aceste zile, s-au suplimentat numarul echipajelor de pe ambulante, cit si personalul medical din camerele de garda. (Liliana NENCIU, Gabriel SAVA)
Caldura a „intrerupt” alimentarea cu apa a Marasestiului
Locuitorii din Marasesti care stau la etajele trei si patru ale blocurilor din oras au avut probleme cu alimentarea cu apa rece in ultimele zile. Potrivit directorului ILGO Marasesti, cauza a fost faptul ca una dintre pompele pentru alimentare s-a ars. „In cursul zilei de vineri apa a fost intrerupta doua ore, iar azi (ieri – n.r.) doua ore. Problema s-a rezolvat, pentru ca avem pompa de rezerva”, ne-a declarat directorul Radu Plohod. Cauza defectiunii a fost suprasolicitarea pompelor din cauza caldurii. Citiva marasesteni ne-au spus ca o posibila cauza pentru care apa nu ajunge la etajele superioare ale blocurilor ar fi faptul ca la conductele care le alimenteaza a fost racordata si strada Republicii, pe care locuieste primarul Emilian Brasov, pentru ca si acesta sa aiba apa non stop. Radu Plohod spune ca nu este adevarat si ca aceasta racordare s-a facut „tocmai in ideea ca la blocuri sa fie mai multa apa”. Directorul ILGO sustine ca nu poate mari presiunea apei, deoarece reteaua de conducte este foarte veche si nu ar rezista. (M.B.)

Comentarii