Pregatiti-va masina pentru iarna!

joi, 18 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Pregatiti-va masina pentru iarna!

In zona de munte a Vrancei a cazut prima ninsoare. Orice sofer care doreste sa fie pregatit pentru sezonul rece trebuie sa treaca pe la un service auto pentru a-si pune masina la punct. Cheltuielile pentru verificarea autoturismului depind de marca si de vechimea acestuia. Sumele scoase din buzunar pot insa scadea in cazul in care masina a fost bine intretinuta si doar anumite piese trebuie schimbate. Soferii spun ca iarna automobilele le fac cele mai multe probleme. Astfel, pentru batrina Dacie o verificare intr-un service specializat si o minima utilare pentru sezonul rece costa in jur de doua milioane de lei. In schimb, pentru o masina mai pretentioasa, din import, cheltuielile pot fi si de ordinul zecilor de milioane de lei.
Inaintea debutului iernii, in adevaratul sens al cuvintului, soferii iau calea service-urilor auto. „Trebuie inspectate toate sistemele masinii. Cel de aprindere, cel electric, de frinare si de directie”, spune Tudorel Botis, seful Dacia Service Sud. Astfel soferul nu va mai avea grija ca motorul nu va porni, chiar daca temperaturile de afara sint cu multe grade sub zero. Bateria reprezinta, in perioada rece, inima masinii. Daca aceasta nu se afla intr-o stare tehnica optima, poate ingreuna mult pornirile, mai ales dimineata si seara. Sistemul electric trebuie deasemenea verificat. „Stergatoarele trebuie sa fie verificate, functionarea aerotermei, a farurilor si a sistemului de dezaburire nu trebuie uitate”, adauga mecanicul Tudorel Botis. De asemenea, problemele mecanice nu sint de neglijat. Astfel, soferii vor mai avea in vedere ca „aprinderea” masinii sa fie pusa la punct. Asta inseamna schimbarea bujiilor, a platinii. De asemenea, sistemul de frinare si frina de mina vor trebui incercate inainte de venirea sezonului rece, dat fiind ca multe drumuri se transforma in adevarate „oglinzi”. Pentru o verificare simpla a unei Dacii la service, soferii vor scoate din buzunar intre 200-500.000 de lei. Daca e nevoie de schimbarea unori piese, pretul creste, ca sa nu mai punem la socoteala valoarea pieselor de schimb. Un simplu capac de delcou costa 50 de mii lei. Patru bujii ajung pina la 400.000 de lei, in timp ce o baterie auto poate ajunge pina la 4-5 milioane de lei. La fel de scumpe sint si anvelopele. Daca „incaltatul” nu este la indemina, din cauza preturilor, sint recomandate lanturile speciale.Totodata, un litru de antigel pregatit pentru o temperatura de – 40 grade costa o 100.000 de lei, iar un litru de antigel concentrat poate depasi 300.000 de lei. De asemenea, pentru a putea circula in siguranta pe drumuri inzapezite, soferii sint sfatuiti sa aiba lanturi, lopatica si saci cu nisip in portbagajul masinii. In conditii de ger, geamurile masinii ingheata. Acest inconvenient poate fi depasit cu ajutorul unor produse cosmetice speciale folosite atit pentru dezghetarea parbrizului, cit si pentru deblocarea yalelor. Foarte utile sint si racletele cu ajutorul carora se indeparteaza gheata de pe geamuri. Un calcul simplu arata ca pentru echiparea corespunzatoare a masinii pentru sezonul rece, un sofer trebuie sa scoata din buzunar cel putin doua milioane de lei, iar pretul creste in functie de pretentiile soferului. Calculul este estimativ. „Sint multe de rezolvat la masina, dar fiecare sofer face ce poate, dupa posibilitati”, mai spune mecanicul auto Tudorel Botis.
Atentie in trafic!
Politistii recomanda soferilor sa circule cu mare atentie in sezonul rece si sa-si doteze corespunzator autoturismele. „Din experienta anilor trecuti, sezonul rece a creat probleme deosebite in ceea ce priveste circulatia autovehiculelor pe drumurile publice, motiv pentru care, in perioada urmatoare, recomandam participantilor la trafic sa respecte regulile de circulatie ce le revin. Aceasta atit pentru soferii care trebuie sa respecte indicatiile organelor de politie cu privire la arterele pe care trebuie sa circule in cazul blocajelor generate de inzapezirea unor autovehicule, cit si in rindul pietonilor care trebuie sa inteleaga sa circule doar pe trotuar, nu pe partea carosabila”, spune inspectorul principal Catalin Stegarescu, seful Politiei Rutiere Focsani. De asemenea, politistii spun ca soferii sint obligati sa-si echipeze autovehiculele cu lanturi antiderapante. „Potrivit articolului 181, punctul 14, din HG 85/2003, autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheata, sau polei trebuie sa aiba montate pe roti lanturi sau alte dispozitive antiderapante omologate”, mai spune Catalin Stegarescu. Politistii recomanda si celorlalti participanti la trafic sa foloseasca lanturile si sa-si doteze masinile cu lopatica si saci de nisip, pentru a interveni in caz de inzapezire, pentru deblocare din trafic. Daca este nevoie de reducerea vitezei, specialistii recomanda folosirea frinei de motor. Pentru a scoate masina din troiene, este indicat sa se foloseasca mai putin acceleratia. Daca la indemina nu se afla lopata, nisip sau sare, este indicat ca sub rotile de tractiune sa fie pus unul dintre covorasele care se gasesc in masina. Totodata, in sezonul rece este bine sa circulati cu rezervorul suficient de plin pentru ca nu se stie niciodata cind e nevoie de mers pe rute ocolitoare. (Dan CHIRIAC)
Soferii pot afla informatii despre starea drumurilor
Caderile de zapada prognozate in urmatoarea perioada trebuie sa-i faca mult mai prudenti pe soferi, atunci cind pleaca la drum lung. Pentru a afla starea drumurilor nationale, acestia sint sfatuiti sa sune la dispeceratul Comandamentului Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor, care a pus la dispozitie, 24 de ore din 24, trei numere de telefon, respectiv 021.315.75.66, 021.212.60.70 si 0724.224.562. Pe aici pot fi aflate si informatii legate de transportul feroviar, aerian si naval, care de asemenea pot fi consultate si pe site-ul ministerului www.mt.ro. Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale recomanda soferilor sa conduca preventiv, sa circule cu viteza adecvata conditiilor meteo, iar autovehiculele sa fie dotate cu anvelope de iarna si lanturi. Acestia precizeaza ca la aceasta data nici un drum national nu este blocat. (C.S.)
Primaria Focsani a achizitionat material antiderapant
Edilii focsaneni sustin ca sint pregatiti pentru sezonul rece care se apropie cu pasi repezi. Primaria Focsani a achizitionat prin Directia de Dezvoltare Servicii Publice material antiderapant pentru zapezile ce sint asteptate in aceasta iarna. Potrivit inginerului Otilia Topala, Directia a achizitionat pina acum 300 de metri cubi de nisip si 50 de tone de sare. Nisipul a scos din bugetul unitatii 75 de milioane de lei si a fost achizitionat de la SC Pal Trans SRL Suraia, sarea, in valoare de 84 de milioane, urmind sa fie adusa direct de la salina din Slanic Moldova. Ca in fiecare an, lucratorii Directiei de Dezvoltare Servcii Publice din subordinea Consiliului Local vor amplasa in intersectiile cele mai mari saci cu material antiderapant ce vor fi utilizati la prima ninsoare care se va abate peste Focsani. Directia va utiliza pentru deszapezirea drumurilor utilaje inchiriate de la firmele si societatile de profil din oras. Dat fiind ca vremea s-a racit destul de mult, nu este exclus sa ninga si in Focsani. (M.G.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii