Primarii vrinceni au cerut zeci de miliarde de lei de la buget

vineri, 19 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Primarii vrinceni au cerut zeci de miliarde de lei de la buget

Cei 64 de primari ai judetului au prezentat conducerii Consiliului Judetean si Directiei de Finante Vrancea propunerile cu privire la veniturile si cheltuielile aferente anului 2000. "Sumele cerute de primari sint foarte mari daca tinem cont de faptul ca fiecare are venituri proprii care se constituie din impozite si taxe, precum si o cota de 35% din impozitul pe venitul global aferent angajatilor de la societatile comerciale din localitatile respective, pe care noi il repartizam in fiecare luna. Fiecare primar crede ca poate cere oricit fara sa-si asume responsabilitatea atragerii de venituri", ne-a spus Constantin Grigorica, directorul general al Directiei de Finante Vrancea.
In acest an judetului nostru i-au fost repartizate 43 miliarde de lei, din care 10,7 sint destinate Consiliului Judetean, iar 32,3 miliarde de lei vor fi repartizate pe comune, orase si municipiul Focsani. In plus, au mai fost repartizare 24,7 miliarde de lei care reprezinta subventii pentru energia termica furnizata populatiei. Alte 36 miliarde de lei sint destinate stingerii obligatiilor pe care le au consiliile locale catre Electrica, Cup, Romgaz etc.
Referindu-se la sumele repartizate, directorul financiar-contabil al Consiliului Judetean, Valeria Teodorescu, a apreciat ca acestea pot acoperi cel mult 80% din cheltuielile anului precedent: "Nu s-a tinut cont de inflatie si nici de faptul ca volumul cheltuielilor a crescut fata de anul trecut. Pot sa spun ca noi am cheltuit deja o suma egala cu cea care ne-a fost repartizata. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, daca consiliile locale au venituri proprii, CJ nu are de unde sa mai atraga bani".
Fata de sumele acordate, primarii au cerut de 20 de ori mai mult. Numai Primaria Focsani a solicitat 286 miliarde de lei, Maicanesti 16 miliarde lei, Tataranu 11 miliarde de lei, iar primarii de la Homocea au solicitat 7 si respectiv 6 miliarde de lei. "Cea mai mare parte a primarilor au cerut citeva miliarde de lei, sume care din punctul meu de vedere sint foarte mari", a adaugat Constantin Grigorica.
In aceste zile, Directia de Finante realizeaza o analiza pe baza propunerilor transmise de consiliile locale, avindu-se in vedere veniturile proprii din fiecare localitate, urmind sa intocmeasca "o varianta pur tehnica" de impartire a bugetului. La rindul lor, specialistii Consiliului Judetean vor analiza prioritatile, in functie de sumele existente urmind sa se imparta bugetul. Directorul Directiei de Finante ne-a spus ca impartirea banilor trebuie facuta cit mai curind, deoarece Legea bugetului de stat pe anul 2000 prevede clar ca pina pe 5 iunie fiecare consiliu local trebuie sa-si aprobe propriul buget. (Elena CRISTIAN)

Comentarii