Profesorii vor da in judecata Ministerul Educatiei

vineri, 16 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Profesorii vor da in judecata Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei si Cercetarii risca sa se trezeasca cu o avalansa de procese, din partea profesorilor nemultumiti de modul de calcul al salariilor. Pentru ca la ora actuala leafa cadrelor didactice se calculeaza fara a se tine cont de faptul ca in salariul de baza trebuie incluse anumite sporuri si indemnizatii si la suma respectiva adaugate altele, in urmatoarea perioada tribunalele s-ar putea confrunta cu sute sau chiar mii de astfel de actiuni.
Conform Legii invatamintului 128/1997, in salariul de baza ar trebui incluse, pe linga indemnizatia de conducere, si indemnizatii pentru diriginti, invatatoare si educatoare. Articolul 51 din aceasta lege prevede ca „personalul didactic de predare care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, institutorii si educatoarele primesc o indemnizatie de 10% din salariul de baza, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 45 alin. (2) si (3). Aceste indemnizatii se includ in salariul de baza”. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 123, din decembrie 2003, ultima reglementare referitoare la salariile profesorilor, se precizeaza ca de la inceputul acestui an salariul de merit si indemnizatia de conducere, impreuna cu salariul de incadrare, constituie baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale. „Din pacate, este bine stiut ca indemnizatia de conducere este acordata numai directorilor de scoli si reprezentantilor ISJ, in calitate de conducatori si indrumatori ai activitatii din sistemul de invatamint, iar de salariul de baza beneficiaza doar o parte a personalului din invatamint in acest an”, apreciaza Constantin Grigore, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint Vrancea. „Nu este un lucru nou, s-a ignorat de la bun inceput si nu s-a vrut impunerea acestor drepturi”, spune si Constantin Dragomir, vicepresedintele FSLI Vrancea.
Actiunile vor demara mai intii la nivel local
Din acest motiv, sindicalistii din intreaga tara vor declansa o vasta actiune, prin care vor da in judecata Ministerul Educatiei. Pentru aceasta, vor trebui declansate mai intii actiuni la nivel local, pe baza de tabele nominale. „In concordanta cu prevederile articolului 128 din Legea Sindicatelor 54/2003, sindicatul poate formula actiuni in justitie in numele membrilor sai, in cazul nerespectarii unor drepturi prevazute de legislatia actuala. Deocamdata, actiunea este la inceput, in faza de documentare. Dosarul depus la tribunal trebuie sa fie foarte bine argumentat, asa ca la ora actuala nu putem inainta o data exacta la care se va incepe actiunea”, a precizat liderul FSLI Vrancea. La nivel local, vor fi chemate in instanta inspectoratele scolare, in calitate de angajator al personalului didactic de predare, conducerile scolilor, in calitate de angajator al personalului didactic auxiliar, dar si de ordonator tertiar de credite, in unele cazuri, precum si consiliile locale, in calitate de ordonatoare principale de credite, dar si de finantatoare a unitatilor de invatamint. Desi s-au obligat prin Contractul colectiv munca la nivel de ramura, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii nu au dat o noua reglementare privind salarizarea profesorilor, invocind faptul ca exista legi prin care se stabileste ca salariile sint calculate corect, la ora actuala. Sindicalistii vor contesta in instanta acest lucru, mai ales ca deja exista un precedent, in decizia Curtii de Conturi Arges, in care este explicat modul legal de calcul al salariilor din invatamint. Reprezentantii cadrelor didactice vor solicita si o calculare succesiva a salariului de baza. „Pornind de la interpretarea prevederilor Legii 128, noi intentionam sa solicitam calcularea succesiva, la salariul de baza, a sporurilor si indemnizatiilor, in asa fel ca baza de calcul obtinuta din aplicarea fiecaruia din aceste sporuri si indemnizatii sa devina baza de calcul pentru celelalte drepturi salariale”, declara profesorul Constantin Grigore. Pina la aceasta data insa, MEC sustine ca sistemul de calcul „spor la spor” este ilegal. (Camelia STANILA)

Comentarii