Promisiunile nu tin de cald

marți, 11 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Promisiunile nu tin de cald

Desi ieri in Focsani a fost inregistrata minima termica a acestui sezon – minus 15,1 grade Celsius – pe "frontul" caldurii nu s-a miscat inca nimic. Locatarii continua sa tremure imbracati in apartamente, apa calda curge pe sponci, in schimb guvernantii ne dau asigurari ca totul va fi bine. Pina atunci, frigul care "vine de la rusi" pe conducta de gaze a inceput sa atinga si pe cei privilegiati, mai exact posesorii de centrale termice. Presiunea scazuta a combustibilului nu i-a iertat nici pe unii consumatori casnici de gaze, prin intermediul banalelor aragaze. Aseara, la inchiderea editiei ziarului nostru, mai existau insa voci care continuau sa spere ca in cel mai scurt timp lucrurile vor reintra in normal.
Primarul Decebal Bacinschi spune ca sansele ca focsanenii sa aibe caldura in casa de azi sint foarte mici, deoarece la nivel national problema presiunii in conducte nu s-a rezolvat.
"In Bucuresti oamenii nu au nici flacara la aragaz. Probleme similare sint in intreaga Moldova. Noi inca stam bine", ne-a declarat primarul Bacinschi. Seful executivului local a precizat ca ENET, societatea care produce agent termic pentru focsaneni, primeste acum doar trei patrimi din norma de gaz a lunii decembrie. "In aceasta luna norma noastra este de 10,5 milioane de metri cubi de gaz natural. Acesta lucru ar insemna ca zilnic ENET-ul sa primeasca 14.000 de metri cubi/ora. Gerul face ca in ultimile zile in intreg orasul sa nu poata ajunge decit 8.700 – 9.000 de metri cubi/ora. Aceasta este cauza principala pentru care programul de apa calda si caldura a fost redus" a precizat primarul.
Bacinschi spune ca ENET a incercat sa suplineasca lipsa gazului metan cu pacura, insa randamentul este mult mai mic. "Costurile sint mult mai mari, o gigacalorie produsa cu pacura costa aproape 1 milion de lei, iar temperatura apei nu poate fi urcata nici la parametrii normali. La gerul de afara, ENET ar fi trebuit sa livreze agent termic la 120 de grade insa in fapt el este livrat doar la 80-85 de grade" ne-a mai spus primarul Bacinschi.
Directorul ENET afirma la rindul sau ca, desi exista informatii ca lucrurile vor reintra in normal, nimic nou nu se vede deocamdata in privinta alimentarii centralei. Din acest motiv, programul apei calde ramine redus, iar caldura va fi livrata in aceeasi parametri mult deficitari. "Indiferent de temperatura exterioara, noi tot asa dam caldura, pentru ca mai mult nu avem de unde. Nici cu pacura nu stam mai bine, mai avem in stoc o cantitate care ne-ar ajunge numai trei zile. In schimb avem asigurari ca miine va sosi transportul de 500 de tone pe care il asteptam de la Petrom", a spus Valter Popescu.
Contactat de reporterii nostri prefectul Baesu spune ca, in ceea ce-l priveste a facut toate diligentele necesare insa, din pacate, solutionarea acestei probleme nu tine de factori judeteni. (L.G, T.N)

Comentarii