"Laminorul" incinge iar cuptorul nemultumirilor

marți, 18 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 "Laminorul" incinge iar cuptorul nemultumirilor

Dupa patru ani de liniste, salariatii de la fosta societate "Laminorul" au intrerupt lucrul solicitind salarii mai mari. Cei peste 300 de grevisti sint nemultumiti de lefurile pe care le au, dar si de incertitudinea in care se zbat de citeva saptamini. Firma nu se mai numeste Metanef Engineering ci SC Laminat SA, insa angajatii nu stiu daca li s-au schimbat si patronii. Protestele vor continua si astazi, cind este asteptat la negocieri reprezentantul actionarilor.
Salariatii de la "Laminorul" au intrerupt lucrul, in urma cu doua zile, declansind o miscare spontana de protest, insa fara a manifesta agresiv sau a trece dincolo de portile societatii. Cei peste 300 de angajati, cu exceptia personalului TESA, care nu s-a aliat protestului, au solicitat conducerii societatii, respectiv directorului Iamandi Chelaru, cel pe care il considera reprezentantul patronatului, o crestere de salariu pentru a intra la munca. Spre deosebire de alte proteste de acest fel, de aceasta data grevistii au fost deosebit de retinuti, evitind orice contact cu mass-media, de frica concedierii. Chiar si liderul de sindicat Nicolae Ragea, care in asemenea situatii ar trebui sa fie in mijlocul nemultumitilor, a preferat sa se dea disparut, de teama ca ar putea ramine fara un loc de munca. Orice acces in incinta societatii a fost interzis reporterilor nostri, dialogul cu grevistii fiind purtat de dincolo de porti. Cei care au avut curajul sa stea de vorba cu reporterii "Monitorului" au preferat sa nu-si spuna numele de teama acelorasi represalii. Cit despre un dialog cu directorul Chelaru, nici nu a putut fi vorba de asa ceva, agentii de ordine cerind parasirea locului cit mai repede cu putinta. Pe tot parcursul zilei, conducerea societatii a fost in sedinta, portarita unitatii mentinindu-se ferma pe pozitie in a scapa de orice intrusi.
Salarii mai mari cu peste 50%
Cea mai importanta solicitare a protestatarilor este majorarea salariala, pe care acestia spun ca o asteapta de mai bine de un an. In ultimele 10 zile, "Laminorul" si-a trimis oamenii acasa asigurindu-le 75% din salariu. "Ieri (luni – n.r.) am revenit la serviciu, dar am refuzat sa lucram pina cind nu ni se vor da salarii mai mari. De fapt, negocierile salariale erau promise pentru perioda 1-10 septembrie a.c., insa acestea nu au mai avut loc. Contractul colectiv de munca trebuie reinnoit", au mai spus nemultumitii. Din discutiile pe care grevistii sustin ca le-au purtat cu directorul Chelaru a reiesit ca acesta a respins ideea majorarii lefurilor, motivind cu lipsa de posibilitati materiale. "Ne-a promis ca vor veni reprezentantii de la Bucuresti pentru a sta de vorba cu noi. Nu intram la lucru pina nu se maresc salariile. Cistigam mai putin decit cei din industria usoara, noi cei care lucram in industria grea", au mai precizat salariatii fostului Laminorul. Cel mai mic procent de majorare a salariilor pe care acestia il accepta este 50%, desi spun ei, nici o dublare de salariu nu ar fi suficienta. Salariatii sustin ca nu vor intra la lucru pina nu vor primi bani mai multi pe statul de plata, insa protestul lor va fi pasnic, fara a trece dincolo de portile societatii.
"Nu stim cine ne este patronul"
Greva de la fostul Laminorul sau actuala Metanef Engineering, cum se specifica la intrarea in societate, este putin neobisnuita fata de alte miscari de protest de pina acum. Salariatii isi spus ofurile cu teama, nu striga lozinci anti-conducere si nu cer schimbarea sefilor. Ei vor doar salarii mai mari si sa stie care le sint sefii. "In urma cu doua saptamini ne-a adunat (conducerea – n.r.) si ne-a spus ca nu ne mai numim Metanef ci SC Laminat SA pentru ca societatea s-a desprins de Metanef. Noi nu stim care ne sint sefii si credem ca nici ei nu cunosc ce se intimpla aici. Chiar daca nu am oprit cuptoarele, nu vom intra la munca pina nu ni se maresc salariile si nu se lamureste situatia actionariatului", a spus unul dintre muncitorii mai curajosi.
Ultima greva de proportii la aceasta societate a avut loc in 1997, la privatizarea Laminorului. De atunci, nemultumirile angajatilor s-au exprimat departe de ochii opiniei publice, insa o repetare a miscarilor de protest de acum patru ani nu ar fi de dorit pentru nimeni. La ora redactarii acestui articol, greva se sparsese deja, salariatii plecind pe la casele lor, insa evenimentele par sa se repete si in zilele care vin. Mult asteptatul reprezentant de la Bucuresti nu sosise inca, la negocieri, vizita fiind aminata pentru azi. (Elena CRISTIAN)

Comentarii