Recensaminul, mai pe inteles

miercuri, 13 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Recensaminul, mai pe inteles

In perioada de pina la inceperea propriu-zisa a recensamintului, mai exact de miine, recenzorii au obligatia de a vizita fiecare cladire in care se locuieste sau ar putea locui cineva, alaturi de toate cladirile neocupate sau in curs de constructie. In aceasta faza, persoanele care urmeaza a fi recenzate in perioada 18-27 martie trebuie sa se documenteze in prealabil pentru a completa raspunsuri cit mai clare si mai corecte in formularele tip. Aceste date vizeaza in primul rind ocupatia, locul de munca, statutul profesional, institutia de invatamint absolvita, domiciliul anterior, anul stabilirii domiciliului, anul construirii locuintei, materialul de constructie, etc. Merita mentionat ca in timpul vizitelor preliminare cetateniii nu sint obligati in mod expres sa primeasca recenzorii in locuinte si nici sa le ofere informatii, desi autoritatile le recomanda sa coopereze pentru o mai buna desfasurare a recensamintului.
Informatiile sint strict confidentiale
Inceput pe 18 martie, la ora 8 dimineata, recensamintul populatiei va centraliza inclusiv date despre locuinte si cladirile in care se afla locuinte. Inregistrarea raspunsurilor, in formularele destul de stufoase, la intrebarile care privesc persoanele, cladirile si locuintele se fac de catre recenzori la domiciliul sau resedinta cetatenilor, pe baza declaratiei persoanelor majore si a consultarii actelor de identitate. Trebuie precizat faptul ca datele inscrise in formularul de recensamint sint strict confidentiale si sint utilizate exclusiv in scopuri statistice, fara a face obiectul unor eventuale cercetari din partea organelor competente sau luarea unor masuri. Participarea la recensamint reprezinta o obligatie cetateneasca, a carei nerespectare poate conduce la amenzi contraventionale intre 2 si 10 milioane de lei. Locatarii sint obligati sa permita accesul in locuinta a recenzorilor care se bucura in aceasta perioada de protectia legii, fiind considerati ca indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii de stat. Totusi, si recenzorii sint pasibili de amenzi in cazul care nu pastreaza confidentialitatea datelor inregistrate in formulare.
In cazul persoanelor care lipsesc de acasa la vizita recenzorului, acesta din urma inscrie in formular numele si prenumele lor, urmind sa completeze restul datelor cu ocazia unei vizite ulterioare. In cazuri de forta majora, recenzorul poate lasa o instiintare unde se comunica data si ora cind acestea pot fi inregistrate. Exista si posibilitatea ca formularul sa poata fi completat pe baza declaratiei celorlate persoane din gospodarie sau a datelor din cartile de imobil. Persoanele care in mod exceptional nu au fost recenzate se pot prezenta pina in ultima zi, 27 martie, la comisia locala de recensamint unde vor fi completa formularul.
Feriti-va de impostori
Fiecare chestionar de recensamint contine aproximativ 40 de intrebari, structurate pe capitole. Completarea integrala a acestuia dureaza, spun specialistii, circa 30 de minute. Autoritatile locale insista ca, in cadrul recensamintului, cetatenii sa nu cada in plasa unor falsi recenzori care sa profite de buna credinta a celor care le deschid usa. Pentru a evita astfel de cazuri, care se pare ca au inceput deja sa fie semnalate, recenzorii autentici au obligatia sa prezinte legitimatiile speciale eliberate de comisia locala de recensamint. Pe linga acestea, ei vor poseda ecusoane si mape speciale cu aceleasi insemne oficiale. Recenzorilor le este interzis sa solicite alte informatii decit cele cerute de formular si sa foloseasca datele obtinute in alte scopuri decit cele declarate. (Lidia GROSEI)

Comentarii