Referendum incheiat cu un scandal

luni, 20 octombrie 2003, 23:00
9 MIN
 Referendum incheiat cu un scandal

Goana furibunda dupa votanti, care a urcat Vrancea pe primul loc in tara la referendum, cu o rata de participare la vot de 78,42%, a fost insotita de numeroase nereguli semnalate de reprezentantii partidelor politice in sectiile de votare. Aspectul care a atras cel mai mult atentia a fost folosirea excesiva a urnelor mobile. Au existat informatii ca in multe sate, voturile se luau direct de la domiciliul votantului, care era chemat la poarta, doar pentru a pune stampila „VOTAT”.
Noaptea de duminica a fost una agitata pentru Marian Oprisan si prefectul George Baesu, datorita alarmei generale trasa de liderii opozitiei. Reprezentantii PD, PNL si PUR l-au acuzat pe profesorul PSD-ist Ionel Ambrozie, din comisia de votare de la Sectia 35, deschisa in incinta Liceului Pedagogic „Spiru Haret”, de faptul ca a plecat cu o urna volanta in care se aflau doar 15 buletine de vot si s-a intors cu peste 500. Aceasta in conditiile in care referendumul se incheiase de o ora si jumatate. La fata locului a aparut Marian Oprisan, care a explicat ca Ionel Ambrozie a luat „gramada” de voturi de la spital si de pe strada, ca avea voie. In plus, liderii PNL au declarat ca Marian Oprisan a incercat sa „dea la pace” cu ei, pentru a trece cu vederea incidentul. La fata locului a venit si presedintele BEJ, procurorul Gheorghe Mihaila, citiva politisti si liderii partidelor de opozitie. In cele din urma, urna volanta a profesorului Ambrozie a ajuns intr-o camera de la Prefectura. Dupa deschiderea ei, la interval de citeva ore, liderii opozitiei s-au trezit fara dovezi. Cele peste 500 de buletine de vot si listele cu semnaturi pe care le-au invocat disparusera. Deputatul Nini Sapunaru crede ca „urna a fost violata in cursul noptii”. Aceasta in conditiile in care, duminica noaptea, prefectul George Baesu le-a cerut insistent liderilor opozitiei sa paraseasca sediul Prefecturii. Pina la desigilare, urna a stat incuiata intr-o camaruta de la parter. Incidentul s-a soldat cu o plingere penala la politie si cu amendarea vicepresedintelului PD, Constantin Guguianu, care nu a indeplinit „ordinele” prefectului.
Alarma generala, duminica noaptea
Semnalele de alarma trase pe parcursul celor doua zile de referendum de liderii opozitiei pareau sa aiba un rezultat concret duminica seara, la intoarcerea de pe „teren” a profesorului PSD-ist Ionel Ambrozie. Reprezentantul PNL de la Sectia de votare 35, Vasile Vlase, a atras atentia ca profesorul a plecat cu 15 buletine de vot si s-a intors de pe teren cu peste 500. Conform procesului verbal al sectiei de votare, „in jurul orei 18.10, Ambrozie Ionel insotit de gardianul de paza, au plecat cu urna volanta pe strada Anghel Saligny nr. 28, la solicitarea telefonica a domnului Marin Ion, ce a fost facuta in jurul orei 13.40”. Anuntat de Vasile Vlase, deputatul Nini Sapunaru s-a deplasat urgent la fata locului pentru a-i prinde cu mita-n sac. Peste putin timp au sosit si presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, vicepresedintele PD, Constantin Guguianu, vicepresedintele PUR Gheorghe Stancu si, mai tirziu, liderul democrat Jan Vraciu. PSD a fost reprezentant in forta de Marian Oprisan.
Presedinta sectiei de votare, judecatoarea Corina Vrabie, a interzis categoric intrarea in sectie a oricaror persoane straine. Probabil ca nici unul din liderii opozitiei nu ar fi reusit sa patrunda in sectie daca deputatul Nini Sapunaru nu descindea in forta. In privinta reprezentantilor presei, intrarea a fost categoric interzisa de cei doi militari care pazeau sectia de votare. La un moment dat, acestia au vrut chiar sa interzica „stationarea” in fata sectiei, deranjati ca ziaristii asteapta in ploaie. Dupa discutii furtunoase, Marian Oprisan a parasit incinta sectiei de votare in jurul orei 23.30, dupa minute bune in care a incercat sa minimalizeze incidentul. Potrivit martorilor oculari, profesorul Ionel Ambrozie s-ar fi laudat cu cele 500 de voturi pe care le-a cules de la Spitalul Judetean, desi unitatea medicala nu era arondata aici. In cursul zilei de ieri, profesorul Ambrozie a refuzat sa dea orice fel de explicatii.
Ce zice Oprisan?
„Ca reprezentant al Partidului Social Democrat am venit sa verific ca a fost reclamata… unul dintre reprezentantii Partidului Social Democrat a avut o neregula cu o urna de votare. Am vrut sa vad despre ce este vorba, m-am lamurit. E o incercare de a face capital politic a deputatului Nini Sapunaru… Deci omul a plecat, nu a vrut sa plece singur. Reprezentantul, unul dintre reprezentantii… si nici reprezentantul PNL-ului, nici reprezentantul PRM-ului nu au vrut sa mearga cu el. Omul a luat urna volanta, s-a dus la spital, la spital sunt o gramada de bolnavi, s-a votat, omul a dus urna inapoi si asta-i tot… Nu-i obligatoriu, pentru ca legea nu spune ca urna, urna volanta… Poti sa te duci cu urna volanta si daca te opreste omul pe strada si spune, domnule vreau sa votez si eu in urna volanta, se poate face lucrul asta. A fost si o explicatie data de presedintele Biroului Electoral Central. Este o incercare de a, de a…. o spun foarte clar, este o incercare de a jigni cetatenii judetului Vrancea, care s-au prezentat si si-au facut datoria la vot din partea PNL si, in special, din partea lui Nini Sapunaru si astea-s lucruri care, cum sa spun eu, pe mine ma depasesc. Deci nu-i, e dincolo de imaginatia mea”, ne-a declarat Marian Oprisan, imediat dupa ce a parasit sectia de votare nr. 35, situata chiar in apropierea locuintei sale.
George Baesu a dat opozitia afara din Prefectura
Reprezentantii opozitiei au mai ramas citeva ore dupa plecarea liderului PSD la sectia 35. La 23.45, deputatul Nini Sapunaru, Corneliu Momanu si Gheorghe Stancu au plecat la Parchet pentru a depune plingere, insa s-au intors peste putin timp spunind ca nu au gasit pe nimeni. Dupa aproape o ora, la sectie a venit presedintele BEJ, procurorul Gheorghe Mihaila, insotit de prefect, care nu a coborit insa din masina. La iesire, intrebat despre ceea ce se intimpla, presedintele BEJ a dat un raspuns evaziv. „Lasa-ma-n pace, domnule. Cineva spune ca s-a furat. Vrem sa aflam adevarul”, ne-a spus Gheorghe Mihaila. Citeva minute mai tirziu, Nini Sapunaru si presedintele PD, Jan Vraciu, au plecat la IJP sa depuna plingere penala. Liderii opozitiei au acuzat PSD ca a incercat sa ridice artificial rata de participare la vot. Putin dupa ora 1.00, politia a ridicat urna, dupa ce a fost infasurata intr-o pinza, si a dus-o la Prefectura, unde a fost inchisa intr-o camera de la parter. Prefectul George Baesu si-a facut aparitia in Prefectura, la citeva minute dupa liderii opozitiei, si le-a cerut sa paraseasca imediat sediul. Daca liberalul Nini Sapunaru, democratul Jan Vraciu si umanistul Gheorghe Stancu s-au conformat, vicepresedintele PD, Constantin Guguianu s-a miscat „ceva mai incet”. Enervat peste masura, prefectul George Baesu a cerut unui jandarm amendarea acestuia. „Va rog sa aplicati legea si sa-l amendati”, a repetat insistent prefectul de mai multe ori. „Mi s-au luat toate datele. Probabil voi primi amenda acasa”, ne-a spus vicepresedintele PD, imediat dupa incident. Constatin Guguianu s-a intors apoi la sectia de la Spiru Haret pentru a lua o copie dupa procesul verbal incheiat de presedinta sectiei.
Opozitia acuza „evaporarea” listelor si a voturilor
Urna buclucasa si listele de alegatori de la sectia de votare 35 au fost desigilate in jurul orei patru dimineata. „Nu a fost nimic. In urna s-au gasit 19 buletine de vot. In prezenta lor s-a desigilat, in prezenta lor s-au numarat voturile”, ne-a declarat Gheorghe Mihaila, presedintele BEJ. „Am stat foarte mult timp la sectia de votare si am venit la BEJ cu membrii comisiei de votare, in jurul orei 4.00. S-a desfacut acea urna si am avut surpriza sa constatam ca erau numai 19 buletine, iar cele 47 de liste cu persoane nu mai erau acolo. Existau alte liste cu 19-20 de persoane. Listele erau facute in fuga si nu erau semnate de cei care votau. S-a incheiat un proces verbal apoi”, ne-a declarat Constatin Guguianu.
„Daca organele abilitate nu-si fac treaba, nu poti rezolva situatia. Mi-a lasat un gust amar. La sectie am numarat 46 de liste cu 11 persoane si una cu patru persoane. In total erau 510 persoane. Listele care le-am gasit dupa deschiderea urnei nu erau semnate”, ne-a declarat Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea. Conform procesului verbal incheiat, in urna mobila de la sectia 35 s-au gasit doar 19 buletine de vot, care au fost anulate, sase liste suplimentare si doua speciale. Listele speciale nu erau semnate, iar listele suplimentare numai partial. „Cu privire la sigilii, dupa desfacere, domunul Vlase precizeaza ca pe sigiliul din ceara nu se observa amprenta stampilei de control”, se mai arata in procesul verbal. De asemenea, in acest act s-a mentionat si observatia ca in pachet au fost introduse 47 de liste cu alegatori semnate, care nu s-au mai gasit. Liderii opozitiei cred ca in timpul noptii s-a intimplat ceva misterios cu urna volanta.
Contestatie si sesizare la Politie
Vasile Vlase, reprezentantul PNL din comisia de votare de la sectia 35, a facut contestatie la comisia de votare si plingere la politie pentru ceea ce s-a intimplat. In ambele plingeri, Vasile Vlase a aratat ca profesorul Ionel Ambrozie a plecat cu urna mobila la un batrin si s-a intors cu citeva sute de voturi. „Urna mobila a plecat la ora 18.10 in ziua 19 octombrie 2003 cu membrul comisiei PSD Vrancea, Ambrozie Ionel si s-a intors la ora 21.30. Numarul de buletine de vot date de presedinta comisiei pentru alegatori fara posibilitati de deplasare au fost 15, iar la sosire au fost 517 voturi. Ambrozie a fost insotit de un jandarm si de o persoana feminina iar, conform declaratiei jandarmului, masina era o Dacia Super Nova alba B-24-PDT”, se arata in sesizarea penala depusa de membrul PNL.
Incidentul din noaptea de duminica spre luni nu s-a soldat cu nici un rezulat concret si este foarte putin probabil ca se va lua vreo masura. Chiar daca este posibil ca ceea ce s-a intimplat la sectia 35 sa fie adevarat, liderii opozitiei au pierdut ocazia de a demonstra cu fapte neregulile pe care le-au semnalat in cele doua zile are referendumului. (Mihai BOICU)
78,42% dintre vrinceni au participat la referendum
Biroul Electoral Judetean a contabilizat ieri numaratoarea voturilor inregistrate in cele doua zile ale referendumului. Rezultatele definitive arata o participare la vot de 78,42 %, cea mai mare din tara. Din cei 313.776 de vrinceni inscrisi pe listele electorale, au votat 246.067 de persoane. In sectiile de votare din judet au fost distribuite un numar de 348.620 de buletine de vot, dintre care 102.193 au ramas nefolosite, potrivit procesului verbal incheiat ieri. Majoritatea vrincenilor au spus „Da” Constitutiei revizuite, mai de voie, mai de nevoie, in functie de cine i-a indemnat sa mearga la vot. 14.801 vrinceni au spus „Nu” Constitutiei revizuite, in timp ce 3.176 de voturi au fost anulate ca urmare a folosirii incorecte a stampilei de vot.
Membrii BEJ au inregistrat simbata si duminica, oficial, un numar de patru sesizari care au fost solutionate pe loc. Duminica, presedintele BEJ s-a deplasat la Popesti pentru a verfica daca unul din edilii locali a introdus in urna mai multe buletine de vot insa concluzia a fost aceea ca „hotul neprins, negustor cinstit”. Contabilizarea voturilor s-a facut, ca peste tot, fara inregistrarea alegatorilor care au votat la urna mobila, folosita la maxim in ultima zi a referendumului.
„Am votat Constitutia de frica!”
ne-au spus citiva soferi din Focsani. taximetristii focsaneni sustin ca au fost trimisi la vot de politistii care efectuau controale speciale in trafic. reprezentantii politiei cred ca este vorba de o gluma sau de exces de zel din partea unor agenti de circulatie
Mai multi soferi si taximetristi focsaneni sustin ca duminica au fost opriti de politisti si, in locul obisnuitului control al actelor, li s-a cerut buletinul de identitate pentru a se verifica daca au fost la vot. Potrivit acestora, cei care nu aveau stampila care sa demonstreze ca au fost sa voteze Constitutia erau dirijati de agentii rutieri spre sectiile de votare. „Am fost oprit de politisti si cind au vazut ca nu am stampila «VOTAT», m-au trimis direct la sectia de votare. M-am dus sa votez de frica sa nu am probleme la Primarie si cu politia”, ne-a declarat unul dintre taximetristi, care din motive lesne de inteles ne-a solicitat anonimatul. In replica, purtatorul de cuvint al Serviciului Politiei Rutiere Vrancea, Zorel Burlan, spune ca „este exclusa o asemenea varianta. Nu s-a primit nici un ordin in acest sens. Am fost si eu in trafic, dar nu am trimis pe nimeni la vot ci am ridicat permise de conducere. Poate a fost doar o gluma a unui agent din cadrul serviciului nostru. Repet, nu am primit nici un fel de ordin sa trimitem lumea la vot si nu cred ca si-a permis vreun agent sa faca asa ceva de la sine putere”. Pe de alta parte, sefii politiei nu exclud ca situatia sa fi fost provocata de excesul de zel a unor politisti implicati in buna desfasurare a referendumului. (Dan CHIRIAC)

Comentarii