Romvitis a murit, traiasca Romvitis!

duminică, 26 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Romvitis a murit, traiasca Romvitis!

Falimentul Romvitis Odobesti, a carui procedura a fost deschisa la Tribunalul Vrancea luna martie a.c., este atacat in instanta de Ministerul Agriculturii, care a demarat anularea hotaririi respective a PAS-ului. In luna decembrie 2001 Asociatia Salariatilor Romvitis Odobesti, confruntata cu o datorie a societatii de aproape 150 miliarde de lei, hotara declansarea procedurii de faliment, deschisa de Tribunalul Vrancea pe 8 martie a.c. Datoriile societatii catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale nu au putut fi anulate si nici reesalonate, astfel ca s-a ajuns, datorita executarilor silite, pina la imposibilitatea realizarii de catre fostul IAS a obiectului de activitate.
Vinzarile pricipale au fost facute de Casa de Pensii si de Finantele Publice.
Combinatul de Vinificatie a fost cumparat de o firma bucuresteana, dupa care a fost licitata si cladirea combinatului. Conacul Sarba, Ferma Calciu, reteaua de apa de la Virtescoiu, Vinoteca societatii au fost scoase pe rind la licitatie, fiind cumparate pe citeva miliarde de lei. Situatia dezastruoasa a celui care a fost unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din tara este chiar subiectul unei note de control a Ministerului, inaintata de curind IGP-ului.
Daca "pe teren", lucrurile stau cum am aratat mai sus, in acte ele nu sint tocmai limpezi. Din punct de vedere legal, PAS-ul nu avea dreptul sa initieze procedura de reorganizare judiciara si de faliment intrucit se obligase prin contract "ca intr-o perioada de 49 de ani sa nu hotarasca in mod voluntar dizolvarea si lichidarea societatii".
Ministerul isi cere partea de la Romvitis
Prin contractul de vinzare-cumparare de actiuni incheiat in 4.12.2000 intre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si Asociatia Salariatilor, cea din urma cumpara aproape 70% din capitalul social, dar se obliga la o investitie de 159.496 dolari, pe o perioada de cinci ani, din surse proprii sau atrase. PAS-ul avea de platit la acea data 2 miliarde de lei, pentru care se prevedeau penalitati de 30% pe an. Odata cu preluarea pachetului majoritar de actiuni, s-a incheiat si un contract de concesionare, pe 49 de ani, a suprafetei de 1984 ha de teren. Intrucit societatea nu si-a achitat obligatiile catre minister, care i-a trimis notificari peste notificari, acesta a hotarit rezilierea contractului de concesionare a terenului, pentru o datorie de 2.682.700.551 lei, la care s-au calculat penalitati de 284 milioane lei. Totodata, ADS-ul a demarat si procedurile de arendare a terenului agricol, licitatia urmind sa aiba loc pe 4 iunie a.c.
Romvitis a fost primul dintre fostele IAS-uri din judet care a intrat in faliment din cauza datoriilor. Desi ministerul de resort cere acum anularea declansarii acestei proceduri, este sigur ca Romvitis-ului i s-a cintat demult prohodul. Mai mult decit atit, la parastasul societatii s-au infruptat destule fete cunoscute ale judetului, care au devenit proprietari cu acte in regula ai cramelor de la Odobesti. (Lidia GROSEI, Ciprian BOBEICA)

Comentarii