Sabotaj la Vincon

sâmbătă, 29 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 Sabotaj la Vincon

Adunarea Generala a Actionarilor de la Vincon s-a desfasurat, ieri, sub presiunea membrilor PAS, care au decis sa participe individual la sedinta. Cum conducerea Vincon nu se astepta la o participare atit de larga din partea salariatilor, sala pregatita pentru AGA s-a dovedit a fi neincapatoare. Solutia gasita de actionarul majoritar, Lucky Georgescu, presedinta a Consiliului de Administratie al SC Vincon, a fost aceea de a tine sedinta in holul sediului societatii. Salariatii prezenti au protestat fata de aceasta solutie, argumentind ca nu se poate tine o adunare generala cu actionarii in picioare, inghesuiti in hol, propunerea lor fiind de aminare a sedintei.
Lucky Georgescu, sustinuta de directorul general al societatii, Dan Dumitriu, a declarat insa adunarea deschisa si a trecut la citirea ordinii de zi. Protestele membrilor PAS au continuat si dupa inceperea sedintei, atmosfera raminind tensionata pina la sfirsit.
"Nu sintem de acord cu investitiile"
Adunarea Generala Extraordinara de ieri a avut pe ordinea de zi adoptarea unui nou act constitutiv, aprobarea planurilor de investitii si de finantare propuse de Consiliul de Administratie, marirea capitalului social cu 80 miliarde de lei, desemnarea evaluatorului pentru aportul in natura propus si alegerea comisiei de cenzori. "Modificarea actului constitutiv al societatii este necesara pentru aducerea la zi a tuturor capitolelor ce trebuie sa fie continute de un act constitutiv bine facut", a motivat Lucky Georgescu.
Daca la acest punct asociatia PAS, reprezentata de fostul director general, Ghita Cosor, nu a avut obiectiuni concrete, la programul de investitii si de finantare, opozitia salariatilor a fost exprimata foarte clar: "Nu sintem de acord cu aceste investitii pentru ca nu sint necesare. Avem deja echipamente tehnologice si active pe care nu le folosim la capacitatea maxima. Ne opunem si ne rezervam dreptul sa actionam in conformitate cu prevederile legale".
Majorarea capitalului social va fi contestata in instanta
Referitor la majorarea de capital, Lucky Georgescu a precizat ca este vorba despre un aport in natura in proportie de 40% (32 miliarde de lei) si un aport in numerar de 60% (48 miliarde de lei). Aportul in natura apartinind actionarului majoritar ar urma sa fie evaluat de o firma specializata din Galati (Salina SRL).
Cit priveste aportul in numerar, potrivit legii, este necesara parcurgerea a doua etape distincte. In termen de 30 de zile de la data publicarii hotaririi AGA in "Monitorul Oficial", actionarii beneficiaza conform legii de dreptul de preemtiune, adica au prioritate la cumpararea actiunilor (cu valoare de 1.000 lei), ce vor fi oferite la vinzare.
Daca in acest interval de timp nu se acopera intreaga oferta de actiuni, pentru actiunile ramase nesubscrise se trece la etapa a doua de vinzare, respectiv oferta publica primara la care au acces si alti investitori decit actionarii SC Vincon.
Oferta publica primara are o durata de 7 zile de la data aprobarii de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a prospectului. Marirea de capital se considera realizata daca se subscrie maxim 50% din emisiunea propusa.
Aceasta propunere nu a fost votata de asociatia PAS, Ghita Cosor afirmind ca majorarea capitalului social va fi contestata in instanta.
Comisia de cenzori are, in urma votului de ieri, o noua formula, toate cele trei propuneri fiind facute de Lucky Georgescu: Ilie Tincu, Mihaela Oanca, Doina Tucas. Dintre acestia, doar Ilie Tincu a fost agreat de PAS.
Echipa cenzorilor supleanti este formata din urmatorii: Gheorghita Beldie (contabil-sef la BCR), Nicolae Marculescu (contabil, sef serviciu BASA) si Ion Stanciulescu.
"Vincon este dependent de achizitori"
In finalul sedintei, actionarii si-au exprimat nemultumirile si fata de pretul oferit de Vincon pentru vinul lasat de acestia in custodie la societate. Ei au spus ca nu sint multumiti de pretul de 4.000 lei/litru, suma care se vehiculeaza printre clientii Vincon.
Lucky Georgescu a precizat ca pretul de achizitie nu a fost stabilit deocamdata, insa a lasat sa se inteleaga ca nu va fi unul prea mare, data fiind oferta mare de struguri din acest an. "Avem in custodie 11 milioane litri de vin, iar necesarul societatii este mic. Am hotarit totusi sa preluam toata cantitatea pentru ca Vincon este dependent de achizitori, neavind vii proprii si vrem sa pastram relatia cu ei si pe viitor."
Procesul dintre asociatia PAS si FPS o ia de la capat
Procesul dintre asociatia PAS si FPS se va relua la Sectia comerciala a Curtii de Apel Galati. Aceasta, deoarece Curtea Suprema de Justitie a admis recursul formulat de asociatia PAS si a trimis dosarul la rejudecare.
Motivul casarii sentintei Curtii de Apel Galati nu aduce insa lumina in acest dosar, intrucit magistratii de la Bucuresti au constatat doar faptul ca procesul nu s-a judecat de instanta competenta, respectiv Sectia Comerciala, ci la Sectia de Contencios Administrativ.
Prin urmare, Curtea Suprema de Justitie nu s-a pronuntat asupra fondului cauzei, ceea ce inseamna un cistig destul de neinsemnat pentru PAS.
Reamintim ca membrii PAS au contestat in Justitie acceptarea de catre FPS a ofertei de cumparare a pachetului de 59,8% din actiunile Vincon, depusa de Lucky Georgescu, in detrimentul ofertei asociatiei salariatilor. Ei sustin ca FPS a incalcat legea cind a acceptat ca Lucky Georgescu sa plateasca in rate pentru Vincon, intrucit in caietul de sarcini, asemenea facilitati nu erau prevazute pentru investitorii din afara societatii.
FPS a mers insa pe prevederile Legii 99/’99 care ii permitea acest lucru. Asociatia PAS sustine ca aceasta lege a aparut ulterior demararii negocierilor si deci nu este aplicabila.
In plus, sustin membrii PAS, semnarea contractului de vinzare-cumparare s-a facut in perioada in care opera suspendarea procedurilor de privatizare, suspendare obtinuta printr-o hotarire a Curtii de Apel Galati.
In cele din urma sentinta de la Galati a fost defavorabila asociatiei PAS, motiv pentru care a urmat recursul de la Curtea Suprema de Justitie. (Sandica FILOTE)

Comentarii