Saminta de scandal la Casa de Cultura

duminică, 28 mai 2000, 23:00
5 MIN
 Saminta de scandal la Casa de Cultura

Dupa un concurs neluat in seama de Asociatia Nationala a Caselor de Cultura, cel din 24 aprilie a.c., a urmat un altul, pe care liderii locali ai Sindicatelor il contesta. Cistigatorul celui de-al doilea concurs, Aurel Oborocea, este si el contestat de salariatii Casei de Cultura si nu numai. Motivele nemultumirii se regasesc intr-o serie de documente care au stat la baza desfacerii contractului de munca al lui Aurel Oborocea cu litera "e".
Noul director al Casei de Cultura "Leopoldina Balanuta" din Focsani, Aurel Oborocea, nu este un nume nou pentru angajatii si colaboratorii acestei institutii. Cistigatorul concursului de saptamina trecuta a mai ocupat postul de director al Casei de Cultura in perioada 15 noiembrie 1991 – 6 iunie 1994, destituirea sa din functie stirnind la momentul respectiv un adevarat scandal.
In baza unui referat intocmit de Paraschiv Prodan, pe atunci vicepresedinte al CNSLR "Fratia"- filiala Vrancea, lui Aurel Oborocea i s-a desfacut contracul de munca cu litera "e", in traducere libera aceasta numindu-se "incompetenta".
Printre multele acuzatii aduse directorului Casei de Cultura se numara si vinzarea in 1993 a doua piane, care fusesera casate cu un an in urma, fara organizarea de licitatie, cu 16.000 lei si respectiv 6.000 lei. "Aceasta vinzare s-a facut fara avizul Biroului de Conducere al Consiliului de Admnistratie, deci constituie un abuz", se arata in referat. In plus, contabilul-sef al SC "Fagisi Com" SRL, unul dintre chiriasii de atunci ai Casei de Cultura, a declarat ca a sponsorizat de doua ori Casa de Cultura a Sindicatelor cu cite 50.000 de lei, bani pentru care, se arata in referat, nu s-a eliberat vreun act. Acestei declaratii i se alatura si altele ale unor chiriasi, care au spus ca Oborocea le-ar fi pretins anumite sume pentru a incheia contractele de inchiriere.
Lungul sir al acuzatiilor ce se regasesc in referatul, care a stat la baza destituirii lui Aurel Oborocea, continua cu o afirmatie ca la un spectacol cu Florin Piersic au fost vindute doar 350 bilete cu 1.500/bucata, restul pina la umplerea salii fiind completat cu invitatii vindute la negru la intrarea in Casa de Cultura. "Acestea sint doar o parte dintre acuzatiile ce i se aduc domnului Oborocea. In fapt, ele au fost mult mai multe si nici una nu i-a facut cinste", ne-a spus un angajat al casei de Cultura, care a dorit sa-si pastreze anonimatul din motive lesne de inteles.
"Indulgenta lui Alexandru Suciu a costat scump UJSL"
Martori oculari prezenti la scandalul din 1994 ne-au povestit ca Alexandru Suciu, presedintele de atunci al UJSL Vrancea, a refuzat sa-i desfaca contractul de munca cu litera "i" lui Aurel Oborocea. "Aceasta l-ar fi costat foarte mult pe Oborocea. Nu ar fi putut sa se angajeze asa usor, iar domnul Suciu nu a vrut sa-i creeze probleme pentru ca avea o familie de intretinut si i-a desfacut contractul de munca cu litera «e». Indulgenta lui Alexandru Suciu a costat scump UJSL", ne-au spus martorii.
A urmat un proces lung si costisitor, Aurel Oborocea contestind in instanta desfacerea contractului de munca. Multele declaratii anexate la dosar nu i-au ajutat cu nimic pe piriti, deoarece scopul procesului era demonstrarea incompetentei lui Oborocea si nu indisciplina. Iar pentru a demonstra ca un absolvent a doua facultati este incompetent este aproape imposibil. Dupa parcurgerea tutoror fazelor unui proces, Aurel Oborocea a obtinut o Hotarire Judecatoreasca definitiva si irevocabila, prin care se anula decizia de desfacere a contractului de munca.
Pe linga cele doua milioane de lei, bani cuveniti pentru perioada cit a durat procesul, Aurel Oborocea trebuia sa-si reia functia. Lucru care nu s-a intimplat, motivele nefiind foarte clare nici in prezent. Conducerea UJSL spune ca directorul CCS a refuzat postul, in timp ce Oborocea afirma ca, conducerea de atunci a refuzat sa duca la indeplinire Hotarirea Judecatoreasca.
Noul director vrea sa dea uitarii "incidentul" de acum sase ani
Din discutiile purtate cu noul director al Casei de Cultura a reiesit ca acesta vrea sa uite "incidentul" din 1994, pe care il considera "un conflict de munca urmat de un proces". "Ceea ce a fost a trecut. Conducerea de atunci, respectiv domnul Suciu, a facut o propunere la Bucuresti, argumentata in felul ei, dar pe mine nimeni nu m-a intrebat nimic. Am primit decizia de desfacere a contractului de munca si atit. Acuzatiile care mi s-au adus nu sint chiar atit de grave si ilegale cum se spune. Fapt pentru care instanta mi-a dat mie cistig de cauza si nu lor", ne-a declarat Aurel Oborocea. Noul sef al CCS si-a argumentat revenirea in fruntea acestei institutii astfel: "Mi-a placut ceea ce am facut la Casa de Cultura si vreau sa reiau multe actiuni care atunci faceau cinste acestei institutii. Cred ca voi colabora foarte bine cu toti angajatii si vreau sa se stie ca nu port pica nimanui."
Intrebat mai in amanunt despre ceea ce s-a intimplat in perioada ’91 – ’94, Aurel Oborocea a ezitat sa raspunda, motivind ca nu sa vrea aduca atingere unei persoane care nu mai este printre noi, respectiv fostului director al CCS, Alexandru Suciu.
Concursul din 24 mai a.c., puternic contestat
Desi s-a spus ca, concursul de saptamina trecuta s-a desfasurat corect, ceilalti participanti au contestat modul in care au fost tratati de comisia de examinare. "Aurel Oborocea ii cunostea pe toti. La plecare chiar s-au strins in brate si s-au pupat. Din cite stiu eu el a fost coleg cu toti cei din comisie, deci cum sa nu-l ajute", ne-a spus Virgil Baceanu, unul dintre cei cinci concurenti.
Patru dintre acestia au declarat la unison ca li s-a spus ca rezultatul se va da dupa zece zile si nu in aceeasi zi, cum s-a intimplat.
Unul dintre membrii Consiliului de Administratie al Casei de Cultura, Puiu Doru – liderul Filialei Vrancea a Cartel "Alfa", contesta concursul in sine si nu cistigatorul: "M-a deranjat de la inceput faptul ca s-a reluat acest concurs. Consiliul de Administratie nu a fost intrebat nimic, Asociatia Nationala a Caselor de Cultura procedind ca inainte de ’89. Eu nu contest cistigatorul, despre care nu stiu prea multe, ci faptul ca s-a trecut peste vointa noastra".
In zilele care urmeaza, membrii Consiliului de Administratie sint hotariti sa adopte o pozitie comuna pentru a contesta la nivel central acest al doilea concurs de la Casa de Cultura din Focsani. (Elena CRISTIAN)

Comentarii