Subiecte usurele la simularea capacitatii

luni, 19 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Subiecte usurele la simularea capacitatii

Astazi elevii participanti la concursul simulat de capacitate vor afla rezultatul probei testate. Desi notele nu se trec in catalog, interesul de a afla nivelul de pregatire atins pentru participarea la examenul din vara este mare. Nu numai profesorii sint curiosi sa vada rodul muncii din ultimii patru ani, ci si elevii si parintii acestora. Pretestarea ar putea fi considerata o nota de referinta in vederea alegerii liceului de catre viitorul candidat, functie si de rezultatul luat la simulare.
Gradul de dificultate al subiectelor concursului simulat de capacitate a dat satisfactie elevilor aspiranti la admiterea in licee. Concursul derulat, simbata 17 februarie a.c., pe un esantion reprezentind 63% din totalul posibililor absolventi ai gimnaziului, a diminuat starea de incertitudine a viitorilor candidati. Testele elaborate de Serviciul National de Examinare si Evaluare (SNEE) au fost bine echilibrate, concluzioneaza profesorii de specialitate, comparativ cu experimentul, soldat cu un esec, facut pe gimnazistii bucuresteni la finele lunii ianuarie a.c..Toate cele patru probe au vizat atit cunostinte de cultura generala cit si elemente de amanunt, strecurate in manuale cu titlu informativ. Examenul s-a desfasurat in conditiile prevazute in regulament. La orele 10 fix s-au desigilat plicurile cu subiecte. Este de mentionat ca simularea a dat posibilitatea ca fiecare elev sa stie dinainte ce are de facut la examenul din vara, cum sa completeze coltul privind datele de identificare, care este atmosfera etc. Proba a durat doua ore. La iesirea din sala de examen, elevii au putut confrunta rezultatele din teza cu baremul de notare si corectare, stabilit de SNEE.
Din nou neatentie
La simularea capacitatii in judetul nostru, specialistii educatiei s-au mai pricopsit cu o bila neagra. Din neatentie, baremul de corectare si notare la matematica a dus in eroare examinatii, numerotarea subiectelor fiind gresita. In plus nu s-a respectat intrutotul structura de subiect stabilita de MEN. "Subiectele n-au avut doua subpuncte la cerinta. Ca aspect pozitiv, se remarca faptul ca subiectele au avut si cerinte de mare finete", precizeaza directorul Scolii Generale "Anghel Saligny", profesor Ionita Druica. In replica, inspectorul scolar de limba si literatura romana subliniaza ca, fata de simularea din capitala, pretestarea va avea un rezultat cel putin bun. "Au fost deosebite de cele date la Bucuresti. Este de asteptat ca rezultatele sa fie cel putin bune. Nota minima de promovare putea fi usor obtinuta, s-au cerut cunostinte generale. In plus la romana, subiectul III, evaluat cu 34 de puncte, s-a bazat pe o opera studiata la clasa, respectiv schita", apreciaza profesorul Carmina Corbeanu.
Rezultatele vor fi centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar, iar concluziile vor fi transmise si Serviciului National. De notat ca nu s-au inregistrat incidente la concursul simulat. Este de apreciat ca numarul absentilor a fost nesemnificativ. (Cristina LAZARIN)

Comentarii