Sute de elevi au pus cartea in cui

joi, 22 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Sute de elevi au pus cartea in cui

Situatia la invatatura in primul semestru de scoala se inscrie in aceleasi coordonate fata de anii anteriori, modificarile procentelor de promovabilitate pe an de studiu fiind nesemnificative.
Liderii clasamentului ramin invataceii din ciclul primar. Din cei aproape 20.000 de scolarizati la nivelul claselor I-IV doar 299 pierd anul scolar avind patru corigente, 66 au situatia neincheiata, iar 142 au ramas nescolarizati. Este notabil interesul focsanenilor, in special, de a-si da copiii la scoala. Numai 13 prescolari, cifra raportabila la 22 de mii de elevi inscrisi in cele 10 scoli generale ale municipiului, au ramas nescolarizati, dupa cum reiese din statisticile Inspectoratului Scolar. Acestia se regasesc in listele de posibili inscrisi la scolile nr.2, nr.3, nr.8 si nr.9. In schimb la nivelul judetului, numarului nescolarizatilor se ridica la 574, iar ca procent inseamna doar 1% din totalul inscrisilor. Situatia financiara a facut imposibila inscrierea la scoala a 92 de copii din comuna Homocea si alti 43 din comuna Slobozia Bradului. Semnificativa este si conditia familiilor din Marasesti, Scoala Siret si Scoala nr.1 din oras inregistrind 63 de nescolarizati.
Exmatriculari pe capete
Nu mai putin de 250 de liceeni au fost eliminati fara drept de transfer la finele semestrului I. Liceul nr.5, actualmente GS Agricol, a batut recordul: 82 de exmatriculati care provin atit de la cursul de zi, cit si din scoala profesionala si clasele de seral. Pozitia a doua in top este ocupata de Liceul nr.1 (GS Electrotehnica) cu 38 de liceeni exclusi, la nivelul celor patru forme liceale de scolarizare. Cauza principala a eliminarii o constituie absentele nemotivate. La liceu, curs de zi, sint 100 de exmatriculati, din care 55 de fete, pentru absente si doar 8 din motive disciplinare. Este de mentionat ca datorita numarului mare de absente 9 liceeni pierd participarea la examenul de bacalaureat. Surprinzator, la seral numai 52 de cursanti din 416 inscrisi au fost dati afara din cauza absentelor.
Colegiile ramin in fruntea topului
Clasamentul promovabilitatii, realizat de echipa Inspectoratului Scolar, indica colegiile nationale in virful piramidei CN "Unirea" inregistreaza o performanta deosebita cu o cota de promovare de 95%. Urmeaza Scoala Normala (89%), CN "Cuza" (80%) si Colegiul Economic (84%). La polul opus se situeaza GS Transporturi Auto cu 54% promovabilitate si GS Forestier cu 55%. Si elevii GS Industrie Usoara, cit si GS Agricol sint mentionati de responsabilii educatiei ca avind rezultate slabe la invatatura pe primul semestru.
Dezastru la cursul seral
Calitatea procesului educational la cursul seral ridica mari semne de intrebare. Procentul de promovabilitate la nivel de judet este catastrofal. Doar 49% din cursanti au trecut cu bine de primul hop. Sub acest procent se afla GS Electrotehnica, unde numai jumatate dintre seralisti continua anul scolar, GS Vidra cu 38%, cit si GS Agricol si GS Industrie Usoara, cu o rata de promovabilitate de 43%, respectiv 48%. Inspectorul general-adjunct Mihai Ladaru a tinut sa precizeze rezultatul Liceului Teoretic Adjud, unde seralistii au promovat in masa, precum si Colegiul Economic, unde "pierderea" este de numai 16%. "Marea suprindere este Liceul de Transporturi Auto, unde procentul este de 54%. Nu inteleg ce s-a intimplat, in conditiile in care a fost cel mai cautat in rindul grupurilor scolare", a semnalat seful ISJ, autorul analizei rezultatelor scolare pe primul semestru.
Scoala profesionala Vidra se ridica
Cit priveste scolile profesionale si cele de ucenici, rezultatele obtinute in primul semestru sint interpretabile. Chiar daca procentul inregistrat la nivel global este apreciabil, promovabilitatea atinsa de unitatile scolare indica slaba pregatire a elevilor. La profesionala, cel mai scazut randament se contureaza in GS Forestier. Nici jumatate dintre cursanti n-au trecut de primul semestru. Iar la ucenici, mult sub medie se afla GS Agricol Adjud cu 47% promovabilitate. Este de notat evolutia de exceptie a scolii profesionale Vidra care inregistreaza o promovare de 100%. In alta ordine de idei, din cei 2497 de inscrisi la profesionala doar 43 de elevi au note intre 9 si 10 in primul semestru. Situatia statistica a promovarii pe medii arata ca aproape jumatate dintre cursantii de la profesionala au note de 5 si 6. Si nici la ucenici situatia nu este mai roz.
In aceasta dimineata responsabilii educatiei vor prezenta directorilor din sistem aceasta fata nevazuta a procesului instructiv-educativ. Fara intentia de a lua masuri, sefii ISJ isi propun sa comenteze deschis situatia promovabilitatii si, in plus, sa puncteze aspectele negative cu exemple. (Cristina LAZARIN)

Comentarii