Unde ne ascundem in cazul unui atac terorist la Focsani?

miercuri, 10 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Unde ne ascundem in cazul unui atac terorist la Focsani?

Declansarea ofensivei americane in Afganistan determina autoritatile sa suplimenteze masurile de protejare a populatiei de riscuri care ramin deocamdata doar ipotetice. Conform unor ordine ale Ministerului de Interne si CSAT, autoritatile locale trebuie sa-si puna la punct rapid mijloacele de interventie in caz de necesitate. Asta presupune inventarierea echipamentelor din dotare, actualizarea planurilor de evacuare, verificarea mijloacelor de alarmare si instruirea populatiei privind reactia in cazul unor eventuale bombardamente sau atacuri chimice. Desi aceste perspective apocaliptice sint doar teoretice, concluziile care pot fi trase din o prima analiza sint descurajante. Spre exemplu, in cazul unui atac chimic, mai putin de un sfert dintre locuitorii Focsaniului ar incapea in adaposturile special amenajate. Pentru o populatie de circa 100.000 de locuitori, resedinta de judet dispune de 11 adaposturi ale marilor agenti economici, cu o capacitate de 2125 persoane si 138 spatii in subsoluri de bloc pentru 20.340 persoane. 253 de astfel de adaposturi se afla in curs de executie si vor putea adaposti, intr-un viitor incert, alti 10.497 de civili.
Muraturi si bulioane pentru vremuri grele
Conform legislatiei in vigoare, orice cladire care are mai mult de trei camere trebuie sa dispuna de un adapost subteran care sa poata fi utilizat in caz de necesitate. Acestea ar trebui sa aiba in permanenta la indemina rezerve de hrana, de apa, medicamente si materiale sanitare de prim ajutor.
Intretinute si bine dotate in timpul "prevazatorului" regim comunist, cele mai multe astfel de spatii sint acum in paragina. Dupa 1989, multe din subsolurile de blocuri, concepute ca adaposturi pentru locatari, s-au transformat in veritabile camari unde gospodinele isi pastreaza muraturile sau proviziile pentru iarna. Aceasta in cel mai fericit caz, pentru ca un procent la fel de insemnat din aceste spatii sint inundate, devenind un adevarat paradis pentru rozatoare si tintari. "Eu am fost destul de exigent si am impus, o data cu autorizarile pentru constructii, amenajarea de adaposturi. Problema este de control, noi nu putem verifica decit agentii economici. Primariile sint obligate sa mearga sa verifice, sa intre primarul in curte la om sa vada cum stau lucrurile", sustine seful Protectiei Civile judetene, colonelul Gheorghe Nastasa.

Masti de gaze, doar pentru stabi
In afara inventarierii adaposturilor, in preocuparea autoritatilor a revenit, impusa de evenimentele in plan international, "moda" mastilor de gaze. "Sintem singurul judet care am achizitionat masti de gaze, ultimul model, inainte de atacarea «World Trade Center». Am cumparat 100 de bucati cu 700.000 lei fiecare. Intre timp s-au scumpit pina la 1.200.000 de lei. Formatiunile de protectie civila si echipele de interventie le au insa asigurate, odata cu echipamentele de protectie", spune colonelul Nastase. Autoritatile judetene sint si ele, din acest punct de vedere, asigurate. Ceea ce nu este cunoscut este totusi numarul detinatorilor de astfel de echipamente din rindul civililor. "Este imposibila inventarierea mastilor de gaze aflate la populatie", afirma seful IJPC Vrancea, care propune ca fiecare locatar sa declare administratorului daca poseda sau nu o masca de gaze.
In caz de Doamne fereste…
Ca adaposturile civile sint in mare majoritate intr-o stare jalnica este o realitate pe care chiar responsabilii o recunosc. Insa, cum este romanul "descurcaret", lucrurile pot merge inainte chiar si fara dotari de ultima ora. Nici problema mastilor de gaze nu face exceptie, desi solutia avansata este recomandata pentru scurt timp. In caz de extrema urgenta, ne linistesc cunoscatorii, lipsa acestora ar putea fi suplinita prin metode la indemina. Citeva fisii suprapuse de tifon, usor umezite, pot proteja spre exemplu pentru scurt timp caile nazale de substantele nocive. Chiar si adaposturile subterane ar putea fi, in anumite conditii, inlocuite prin amenajari ale locuintelor. Etanseizarea ferestrelor cu folii din plastic, bineinteles dupa inchiderea lor, este masura cea mai la indemina in cazul unei situatii extreme. Ramase, din fericire, doar ipotetice. (L.G, C.B)

Comentarii