Vacante in strainatate pe banii bancilor

marți, 06 aprilie 2004, 23:00
4 MIN
 Vacante in strainatate pe banii bancilor

Pe banii bancilor, orice vacanta este minunata. Majoritatea sucursalelor bancare din Vrancea ofera credite pentru sejururi si calatorii in strainatate. Daca doriti sa petreceti anul acesta o vacanta de neuitat sau macar un concediu decent, iar resursele financiare v-au cam intrat la apa, puteti apela si la aceasta metoda. Banii trebuie insa returnati intr-un interval de la 1 la 4 ani. Pentru creditele turistice plafonul poate atinge maxim 5000 de dolari sau echivalentul in euro sau chiar lei. Dezavantajul este insa acela ca imprumutul se acorda doar pe baza unor documente care sa ateste contravaloarea serviciilor acordate de agentii. De obicei, creditul se vireaza direct agentiei de turism. Pentru bani de buzunar… fiecare se descurca cum poate. O varianta ar fi creditul pentru nevoi personale.
Doar oferta Banc Post asigura o suma suplimentara fata de serviciile turistice. Plafonul de creditare este de maxim 3000 de dolari sau echivalentul in euro sau lei. Marimea imprumutului nu poate insa depasi cu mai mult de 1000 de dolari contravaloarea documentelor de transport si/sau cazare. „Plafonul este de 3000 de dolari, insa astfel de credite se acorda mai mult in euro, doar persoanelor care prezinta documente de transport si cazare. Dobinda este de 11%. Creditul se poate garanta doar pe baza unei polite de asigurare, nemaifiind nevoie de girant”, ne-au spus cei de la Departamentul de Marketing din cadrul Banc Post.
Banca Transilvania, pe de alta parte, ofera credite turistice in limita a 250-3.500 de euro sau echivalentul in lei sau alte valute, persoanelor cu virste intre 18 si 65 de ani si care au un salariu minim de 3 milioane lei. Desi initial era nevoie de un avans de minim 30%, imprumuturile pentru sejururi in strainatate necesita acum doar garantii personale sau unul sau doi giranti. Daca insa suma solicitata este sub 500 de euro, salariul net al familiei este de minim 250 euro si exista capacitate de rambursare, atunci banca nu mai solicita girant. Termenul de rambursare al imprumutului este de maxim 12 luni, iar dobinda este de 11% pentru creditele in dolari, 12% pentru cele in euro si 28% pentru cele in lei. „Banii se vireaza direct la agentia care ofera serviciile turistice, pe baza documentelor eliberate. Tendinta este sa se urmareasca destinatia creditului, asa ca nu se acorda sume si pentru bani de buzunar. Noi acordam numai credite turistice pentru excursii in strainatate si acestea au mers foarte bine in anii anteriori, in 2001, 2002”, a precizat Ionut Taranciuc, de la Departamentul de Marketing al Bancii Transilvania.
Banca Comerciala Romana ofera cea mai mare valoare de creditare, maxim 5.000 de dolari sau euro pentru o vacanta in strainatate, cu o dobinda anuala de 9,5% si un termen maxim de rambursare a banilor de 12 luni. Pentru a primi un credit, jumatate din veniturile nete ale solicitantului trebuie sa acopere rata totala care trebuie rambursata (credit si dobinda), plus marja de risc valutar (10%), care nu se plateste efectiv, dar se ia in calcul ca urmare a unei eventuale deprecieri valutare. Si in acest caz, plata se face prin virament la agentie, insa maxim 25% din credit se poate acorda pe cardul solicitantului, prin cec de calatorie sau in numerar.
Creditele de vacanta au inceput sa se extinda si la celelalte banci. De curind si BRD a introdus un astfel de imprumut, cu un termen de rambursare mult mai intins, de pina la 4 ani. Pentru acordarea imprumutului se ia in calcul bugetul familiei si, in functie de acesta se realizeaza un scoring pentru a vedea daca se solicita sau nu un girant. Suma acordata de banca se inscrie intre 8 si 140 de milioane de lei (maxim 3500 de euro), iar dobinda este 28%.
Creditele pentru nevoi personale, o alternativa
Cei care insa sint constrinsi de faptul ca trebuie sa prezinte anumite documente la solicitarea imprumutului, pot opta si pentru creditele nenominalizate, pentru nevoi personale. Acestea sint acordate rapid si in conditii rezonabile. Astfel este si „Flexicreditul” oferit de Raiffeisen Bank. Suma ce poate fi imprumutata este cuprinsa intre 300 si 5.000 de euro, iar perioada de rambursare merge pina la cinci ani. Doar pentru credite de pina in 3000 de euro, banii trebuie inapoiati in maxim 3 ani. Pentru solicitantii cu venituri mai mici este necesar un girant, iar dobinda este de 31% la creditele in lei, iar 9,5% la cele in valuta. De exemplu, pentru un imprumut de 3000 de euro si o perioada de rambursare de 3 ani, rata lunara este de 96 de euro. Spre deosebire de celelalte banci, Raiffeisen a pus la dispozitia clientilor o linie telefonica gratuita, iar solicitantul isi poate evalua telefonic conditiile de creditare. Cei care doresc sa nu mai stea la cozi isi pot calcula ratele si pe internet, chiar si in cazul altor unitati bancare.
Un credit pentru nevoi personale poate fi acordat si de Banca Tiriac sau CEC. In primul caz, exista doar un produs destinat persoanelor fizice care primesc salariul in cont. Creditarea ofera accesul la o suma de pina la 6 ori valoarea salariului net lunar. Pe de alta parte, CEC-ul poate imprumuta o suma de pina la 1000 de euro. Perioada de rambursare a banilor este de 3 ani, cu o dobinda de 25%. In functie de bugetul familiei, banca poate solicita giranti. (Camelia STANILA)

Comentarii