Vrancea, enclava PSD

luni, 21 iunie 2004, 23:00
5 MIN
 Vrancea, enclava PSD

Vrancea a ramas o enclava PSD in urma alegerilor care s-au incheiat duminica, spre deosebire de alte judete din Moldova, unde partidul de guvernamint a iesit sifonat de la urne. Pesedistii au tras linie si si-au proclamat victoria in 60 de localitati din cele 72 ale judetului. Prin rindurile Opozitiei au trecut ieri fiorurile racolarii, atunci cind Biroul de presa al PSD Vrancea a prezentat o lista cu primari mai bogata cu patru nume in dreptul partidului. Marian Oprisan a negat ca ar fi inceput operatiunea de racolari si a pus incidentul pe seama unei greseli de dactilografiere. Pesedistii au anuntat rezultatele alegerile inaintea Biroului Electoral Judetean, care s-a grabit sa trimita rezultatul final la Biroul Electoral Central, fara a face public modul in care au votat vrincenii duminica. De altfel, reticenta si lipsa de transparenta a BEJ in a face publice rezultatele alegerilor este cel putin ciudata, daca nu suspecta. Autoritatile nu s-au grabit sa prezinte o situatie exacta cu rezultatele alegerilor din Vrancea, nici macar dupa primul tur de scrutin.
Rezultatele finale ale alegerilor locale arata ca Vrancea a ramas o enclava pesedista, in ciuda unui mandat marcat de numeroase scandaluri care i-au avut ca protagonistii pe liderii administratiei judetene in frunte cu Marian Oprisan. Partidele de opozitie au protestat fata de modul in care s-a desfasurat campania electorala si alegerile si a cerut chiar anularea lor dupa primul tur, in care s-a stabilit componenta Consiliului Judetean si a consiliilor locale. Cele mai contestate alegeri locale i-au scos victoriosi pe candidatii PSD in 60 de primarii ale judetului. In primul tur, pesedistii au cistigat alegerile in 43 de localitati, iar in turul doi au mai cistigat inca in 17. Partidele de opozitie au reusit sa cistige alegerile in 11 comune ale judetului, in timp ce al doisprezecelea nepesedist a candidat independent. Liberalii au luat sase primari, democratii trei, PRM si PUR cite unul. La Cotesti, alegerile au fost cistigate de independentul Sandu Iacob, fostul primar pesedist al comunei, desi candidatul PSD, Dorel Bolovan, a beneficiat de o reclama agresiva din partea partidului. La turul doi s-au prezentat la urne aproximativ 48,5% alegatori, din cei 174 de mii vrinceni care au fost chemati pentru a doua oara la vot. In Focsani, Panciu si Marasesti prezenta la vot a fost de aproximativ 40%, in timp ce in cele 25 de comune prezenta a fost de aproximativ 58%.
Primarii PSD s-au inmultit cu 25 fata de 2000
Seful PSD, Marian Oprisan, si-a folosit din plin avantajul de a tine in miinile sale toate friiele puterii si aproape si-a dublat scorul obtinut la alegerile din anul 2000. Fostul PDSR a cistigat atunci alegerile in 35 de localitati si a reusit performanta ca inainte de alegerile locale sa detina controlul a nu mai putin de 68 de primarii. Opozitia nu a reusit sa cistige alegerile pentru functia de primar in nici un oras. La Panciu, democratul Fanica Panciu a fost invins de pesedistul Ion Petre. Acestuia i-a facut campanie chiar Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, care a fost de doua ori la Panciu in campania electorala. In plus, in intervalul dintre cele doua tururi a fost folosita din metoda cadourilor electorale in schimbul voturilor. Primarul Marasestiului, Emilian Brasov, a fost si el vizitat de Miron Mitrea. Liberalii au contestat ieri la Biroul Electoral Central rezultatul votului de la Marasesti, deoarece la una din sectiile de votare s-a gasit la numaratoare un numar mai mare de buletine de vot, in timp ce la alta sectie numarul acestora a fost mai mic. Virgil Raileanu, candidaul PNL, a pierdut la o diferenta de citeva sute de voturi in fata actualului primar.
Racolarea a „bintuit” Opozitia
Liderii Opozitiei au fost trecuti ieri de fiorii racolarii, atunci cind PSD a prezentat lista cu primarii din localitatile judetului. Patru primari nepesedisti erau trecuti in rindul partidului de guvernamint. Marcel Alexandrescu, primarul Timboiestiului, Gheorghe Gaman, primarul din Racoasa, ambii alesi pe listele PD, liberalul Vasile Dumitriu, ales la Paunesti, si indepedentul Sandu Iacob, primarul Cotestiului, au fost cei patru alesi trecuti la pesedisti. Democratul Marcel Alexandrescu si independentul Sandu Iacob au negat categoric ca au trecut la PSD. „Nu m-a contactat nimeni. Eu sint membru PD si nu trec nici in PSD, nici in PNL sau in alt partid. Este o diversiune, ca atunci cind am fost anuntat ca sint candidat PSD”, ne-a spus Marcel Alexandrescu. Liderul PSD, Marian Oprisan, ne-a declarat ca trecerea celor patru in rindul primarilor pesedisti a fost, probabil, „o greseala de dactilografiere”. „Eu nu mai sint interesat de alegerile locale. Fiecare primar este liber sa faca ce vrea. Am obtinut cele mai bune rezultate din istoria PSD”, ne-a spus Marian Oprisan. Acesta a precizat ca nu i-a cerut nimanui sa se inscrie PSD si ca a luat legatura cu primarii Opozitiei numai pentru a-i felicita pentru alegere. Presedintele PD, Jan Vraciu, l-a contrazis pe presedintele PSD si a afirmat ca acesta le-a telefonat celor doi primari democrati pentru a-i trece in PSD. „Din pacate, PSD-ul lui Marian Oprisan a creat in Vrancea un climat politic care se potriveste mai degraba cu suburbiile marilor orase, unde toate sint la limita legii”, ne-a declarat Jan Vraciu.
Bacinschi la batut cu sapte mii de voturi pe Latcan
Rezultatele finale din Focsani au aratat ca populatia l-a creditat pe Bacinschi cu 18.156 de voturi valabil exprimate, in timp ce Nicolae Latcan a beneficiat de 11.375 de voturi. Daca in primul tur Nicolae Latcan a obtinut 18,9% din voturi, iar Bacinschi 48,5%, in turul doi lupta a fost mai strinsa. Astfel, in primul tur, Bacinschi a avut cu peste 10 mii de voturi peste Latcan, in turul al doilea de scrutin diferenta a fost mai strinsa, liberalul avind 6700 de voturi mai putin decit Bacinschi. Procentul obtinut de Bacinschi in turul al doilea, de la cele 57 de sectii de votare, este de 62,66%, iar cel obtinut de Latcan este de 37,34%. Procentajul ridicat al lui Latcan din turul al doilea se poate explica prin faptul ca multe voturi ale cetatenilor care au optat in primul tur cu candidatii Opozitiei s-au redirectionat spre liberal. Dintr-un numar de 81.491 de focsaneni cu drept de vot, in turul doi s-au prezentat la urne 30.234 de alegatori, cu peste 7000 de alegatori mai putin decit la turul unul. In turul doi s-au inregistrat 29.531 de voturi valabil exprimate, 703 voturi fiind anulate. In primul tur au fost anulate 810 voturi si s-au inregistrat 36.604 de voturi valabil exprimate. Numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale suplimentare a fost de 947, in turul doi, fata de 1132 din turul intii. Atunci urna speciala a fost folosita pentru 134 de focsaneni, in al doilea tur ea „plecind” la 185 de solicitanti. (Mihai BOICU, Sebastian OANCEA)

Comentarii