Zeci de fete dau navala la caschetele de ofiter

joi, 15 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Zeci de fete dau navala la caschetele de ofiter

Considerata pina mai ieri drept indeletnicire exclusiva a barbatilor, meseria armelor este tot mai asaltata de fete. Din ce in ce mai multe dintre ele, eleve de gimnaziu sau absolvente de liceu, trec pragul Biroului de Informare-Recrutare Vrancea (BIR), pentru a urma cariera militara. Cel mai adesea viitoarele rangers isi motiveaza alegerea atit prin dorinta de aventura dar nu in ultimul rind si prin faptul ca armata este printre putinele domenii care mai ofera siguranta unei slujbe.
Desi este pentru prima data in istoria recenta a invatamintului militar romanesc cind femeile pot urma absolut orice specialitate militara, multe dintre ele sint hotarite sa-si indrume pasii spre cariera militara. Practic, Biroul de Informare-Recrutare Vrancea, din incinta Cercului Militar Focsani, de pe strada Cezar Bolliac, este asaltat zilnic de foarte multe fete, gimnaziste sau liceene, care, chiar daca nu pleaca cu dosarul de inscriere intocmit, cel putin vor sa afle cit mai multe despre profesia militara.
In prima luna si jumatate de cind au inceput inscrierile pentru institutiile militare de invatamint, cadrele militare de la BIR Vrancea au inscris pentru concursurile de admitere din vara peste o suta de concurenti. Din toti concurentii 40 sint fete, deci o proportie nesperata de aproape 40%. Cea mai mare cerere in rindul fetelor a fost inregistrata pina acum la colegiile militare si scoala de subofiteri de la Focsani. La aceasta din urma toti candidatii inscrisi pina acum sint fete iar la liceele militare din 38 de dosare de inscriere 17 au fost completate de gimnaziste.
Si Institutul Medico-Militar este asaltat, din opt inscrisi patru sint fete. Deocamdata, pentru Academia Fortelor Aeriene, specializarea piloti militari nu s-a inscris nici o fata dar situatia se poate schimba intrucit pina in luna iunie cind expira perioada de inscriere mai este destul timp.
Viitoarele superluptatoare nu trebuie sa ramina gravide in timpul scolii
Seful BIR Vrancea, colonelul Ion Zgarcea, se declara multumit de ritmul inscrierilor cu atit mai mult pentru ca ponderea fetelor este nesperat de mare. "Practic, am mers din scoala in scoala si am incercat sa facem cit mai atractiva cariera militara. Anul trecut, din Vrancea au plecat 185 de candidati pentru admitere in institutiile militare de invatamint. 80 dintre ei au reusit ceea ce este un procent care ne mutumeste", ne-a declarat colonelul Ion Zgarcea.
Desi este o profesie atragatoare pentru fete, cariera militara presupune totusi si multe privatiuni de care ele trebuie sa tina cont. In primul rind, reprezentantele sexului frumos care vor imbraca haina militara trebuie sa semneze o declaratie care le obliga sa nu ramina gravide in timpul scolii. Prevederea este valabila in primul rind pentru candidatele la un loc cu cele trei colegii militare dar si pentru cele care vor fi admise la academii sau scoli militare de maistri si subofiteri. Incalcarea acestei prevederi atrage automat excluderea din scola si plata scolarizarii. De asemenea, cit priveste regimul din scoli, acesta nu face nici o diferentiere intre baieti si fete. Ele vor alerga pe cimpurile de instructie, vor trage cu arma, vor merge in marsuri si aplicatii, cot la cot cu baietii. Practic, nu vor exista plutoane separate de fete. Cum era de asteptat, singura "discriminare" va fi cazarea. Dormitoarele vor fi separate iar un sarut nu poate fi furat decit intr-un colt mai dosnic din salile de cursuri sau la cimp, intre doua rafale de mitraliera.
Indragostite de uniforma
Multe din fetele care au optat pentru continuarea studiilor in liceele militare isi motiveaza alegerea printr-o asa-zisa pasiune pentru uniforma. Haina militara tenteaza atit de tare reprezentantele sexului frumos, incit ajung sa neglijeze unele aspecte.
La momentul interviului, prea tinerele amazoane au sustinut cu tarie ca nu se sperie de anuntata instructie, trezirea dis de dimineata, bocancii si restul de "greutati" ale armatei. "Abia astept sa imbrac haina de soldat si apoi cea de ofiter. Iti da putere, autoritate si forta. Mi se potriveste aceasta meserie", declara Daniela Constantinescu, eleva in ultimul an la Scoala nr.1 Marasesti. Nici desprinderea de familie si prieteni nu le-a taiat avintul fetelor. "O sa-mi fac prieteni si mai multi acolo, stind la un loc fete si baieti. Acasa mi se interzic o serie de chestii, printre care a avea un prieten. Asa scap de gura alor mei", spune Catalina Popa, a alta aspiranta la haina soldateasca.
Mamele au ajuns sa cedeze in fata insistentelor copilelor, oricit de grea este despartirea. "Nu a obligat-o nimeni. Un parinte nu vrea in nici un caz raul copilului. I-a placut uniforma de cind era mica. O las sa faca meseria pe care si-o doreste, in plus este de viitor. Armata este un serviciu bun, sigur si serios," considera Teodosia Santa, mama unei fetite proaspat inscrisa la Colegiul Militar "Mihai Viteazu" din Alba Iulia.
Timp berechet pentru inscrieri
Inscrierile pentru liceele militare se termina pe 10 mai a.c. Pentru academii, viitorii ofiteri au termen limita data de 14 iunie iar subofiterii si maistrii militari pina la 16 iulie. Aceasta prevedere este valabila pentru filiera directa, adica acei candidati care vor face scoala efectiv, timp de citiva ani in reteaua institutiilor militare de invatamint. Virstele maxime admise pentru concurenti sint 17 ani pentru liceele militare, 24 de ani pentru ofiteri, subofiteri si maistri militari.
In schimb, ca o alternativa, exista si filiera indirecta, adica pentru cei care au terminat fie un liceu civil sau o facultate civila. Ei pot imbraca haina de ofiter sau subofiter in urma unor cursuri intensive. Pentru Vrancea, pe aceasta filiera exista locuri numai pentru armele transmisiuni si razboi electronic, financiar si infanterie.
Lista tuturor actelor ce trebuie intocmite pentru inscriere se gaseste la BIR Vrancea, strada Cezar Bolliac (in cladirea Casei Armatei). "Candidatii trebuie sa se prezinte la BIR cu cel putin doua saptamini inainte de expirarea termenului de inscriere pentru fiecare categorie de institutie militara de invatamint. Aceasta pentru ca viitorii candidati sa nu intre in criza de timp", a mai precizat seful BIR. (Staicutu ILIE, Cristina LAZARIN)

Comentarii