Centre pentru someri, femei batute si persoane fara adapost prin programul Ricop

duminică, 16 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Centre pentru someri, femei batute si persoane fara adapost prin programul Ricop

Organizatiile neguvernamentale (sau consortiile formate din unirea mai multor astfel de structuri) pot primi credite nerambursabile prin intermediul Programului RICOP pentru realizarea unor centre sociale si de reintegrare a disponibilizatilor. Zona 2 RICOP, din care fac parte judetele Galati, Braila si Buzau, are la dispozitie un credit nerambursabil in valoare de 1,72 milioane Euro dintr-un total de 10 milioane Euro alocat la nivelul intregii tari, fiecare organizatie care se implica in programe vizind atenuarea impactului social al restructurarii putind beneficia de fonduri in limita sumei de 100.000 euro pentru fiecare proiect.
ONG-urile trebuie sa intocmeasca proiecte de organizare a unor centre de ajutor social. Spre exemplu, in centrele sociale se pot oferi servicii de consiliere sociala, medicala si juridica, terapie de familie, consiliere privind administrarea resurselor financiare ale familiei sau persoanei, indrumare profesionala, sprijin si servicii la domiciliu, hrana prin cantine sociale etc.
O alta categorie de servicii poate fi oferita prin centrele de reintegrare pentru persoanele cu dezechilibre psihice, alcoolicilor si fostilor infractori, unde persoane specializate pot organiza terapie in grup, sprijin psihologic, indrumare profesionala, sprijin la domiciliu, consiliere de tip "telefon direct", etc.
Totodata, poate fi avuta in vedere oferirea unor servicii temporare pentru femei si copii, persoane fara adapost, alcoolici, etc., constind in adapost temporar si masa, asistenta medicala si sanitara, consiliere, etc.
Pentru a primi finantarea, organizatiile neguvernamentale trebuie, conform regulamentului RICOP, sa contribuie, in natura sau numerar, cu echivalentul a 20% din valoarea proiectului iar pentru realizarea acestora sa angajeze, in proportie de 70%, persoane disponibilizate sau membri ai familiilor acestora.
Citeva fundatii galatene cum sint "Familia" si "Fundatia pentru Sprijinirea Virstnicilor", care au deja experienta in acordarea unor astfel de servicii, si-au exprimat dorinta de a intocmi proiecte pentru obtinerea finantarii nerambursabile in vederea extinderii serviciilor. Proiectele de acest gen se pot depune la Secretariatul Comitetului de Coordonare Zonala 2 RICOP, din cadrul Prefecturii Galati, pina la data de 1 septembrie. (Mirella AUR)

Comentarii