Datori vinduti

marți, 19 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Datori vinduti

Privatizarea Sidex Galati in noiembrie anul trecut, cladita pe transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale combinatului si pe radierea penalitatilor de intirziere, bulverseaza ierarhia locala a debitorilor la bugetul asigurarilor sociale de stat. Societati precum ICMRSG, Salvosid si Atlas, resimt din plin socul financiar al blocajului economic creat in ultimele cinci luni intre Ispat Sidex si partenerii traditionali de afaceri, pe fondul renegocierii relatiilor contractuale ale colosului siderurgic. Ajunse in buna parte in situatia de a pune pe liber sute si mii din fostii salariati, societatile de pe platforma Sidex n-au mai virat in ultimul timp nici un chior in conturile Casei Judetene de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari de Sanatate (CJPAS) Galati. O alta categorie de restantieri cu vechi state de serviciu la acelasi buget o reprezinta si societatile cu profil agricol care, confruntate cu seceta de anul trecut, nu au reusit sa achite decit in mica masura debitele enorme pe care le-au acumulat. Practic, 30 de astfel de agenti economici din judet au datorii de peste 128 miliarde de lei la fondul de pensii, majoritatea inregistrate inainte de 1 aprilie 2001, iar in multe cazuri, majorarile calculate fac de doua, trei sau chiar patru ori mai mult decit valoarea debitelor. La finele lunii trecute, CJPAS Galati avea un numar de 220 rau-platnici majori cu restante cumulate de aproape 2.000 de miliarde de lei.
ICMRSG si Regionala CNCFR au impreuna mai bine de un sfert din debitele contabilizate de CJPAS Galati
ICMRSG detine primul loc pe lista neagra a societatilor comerciale de stat, cu un debit de 333,9 miliarde de lei. Ca volum al datoriilor, ICMRSG este urmata in clasamentul primilor 10 debitori miliardari, de Regionala CNCFR Infrastructura, care are de dat la CJPAS Galati 251,3 miliarde de lei. "Pentru recuperarea sumei de peste 333 miliarde de lei datorate de ICMRSG, am recurs la sechestru pe unele bunuri mobile, chiar saptamina trecuta. Este vorba de o balastiera care pina acum nu a fost evaluata ca valoare. In cazul CNCFR Infrastructura, situatia este mult mai complicata pentru ca sefii Regionalei au refuzat sa ne puna la dispozitie documentele contabile. Ei spun ca societatea-mama este la Bucuresti, iar aici nu sint decit simpli executanti. Seful serviciului de executatre silita a cerut sprijinul Politiei Transporturi pentru a-si putea face treaba. De asemenea, tot in acest caz am inaintat plingere penala pentru neplata sumei de 4,520 miliarde de lei reprezentind contributia la pensia suplimentara pe vechea lege a pensiilor", ne-a declarat directorul general al CJPAS Galati, Georgeta Modiga. Topul primilor 10 debitori ai CJPAS Galati este completat cu Contec Tecuci, cu restante de 72 miliarde de lei, Elnav (52 miliarde de lei), Braigal (38 miliarde de lei), Agrovin Ivesti (35,4 miliarde de lei), Salvosid (34,5 miliarde de lei), Atlas (28 miliarde de lei), Galco (26,6 miliarde de lei) si Seromgal (26,4 miliarde de lei).
26 societati se afla in lichidare judiciara
Din primii 10 restantieri aflati pe lista "recuperatorilor" de la CJPAS Galati, nu mai putin de trei se afla in lichidare judiciara. Contec Tecuci, Agrovin Ivesti si Galco SA au acumulat datoriile pina la 1 aprilie 2001, adica in baza vechii legi a pensiilor, insa grosul debitelor facturate in prezent il reprezinta valoarea majorarilor de intirziere calculate. Ca sa dam numai un exemplu, Agrovin Ivesti are de plata 5,7 miliarde de lei in contul CAS-ului datorat de angajator pina la 1 aprilie 2001 si nu mai putin de 21,2 miliarde de lei reprezentind majorarile de rigoare. In cazul contributiei pentru pensia suplimentara, soldul curent al societatii, la aceeasi data, era de 685 milioane de lei, iar majorarile calculate pina acum se ridica la 1,3 miliarde de lei. Dupa intrarea in vigoare a Legii 19/2001, noua lege a pensiilor, Agrovin Ivesti a acumulat datorii de nici 75 milioane de lei. Cazul Agrovin Ivesti nu este insa decit unul dintre cazurile cele mai grave de societati agricole din judet care au intrat in incapacitatea financiara de a-si plati datoriile catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Lista debitorilor de profil ai CJPAS Galati cuprinde in total 30 de nume, cu datorii cumulate de 128,5 miliarde de lei. De pilda, Agroindustriala "Dealurile Bujorului" inregistreaza un debit de aproape 15 miliarde de lei numai in contul contributiei datorate de angajator, iar Nicorvin Tecuci are de platit 12 miliarde de lei, reprezentind acelasi CAS plus majorarile de intirziere.
CJPAS Galati a trecut la sechestrare pentru a-si recupera debitele
Prin procedura de executare silita, CJPAS Galati a atras in 2001 la bugetul asigurarilor sociale de stat, 37 miliarde de lei, din cele 321 miliarde de lei urmarite pentru a fi recuperate in acest mod. In urma sechestrului pe bunuri mobile si imobile, la care institutia a recurs in ultima instanta, 13 agenti economici din judet au fost usurati de 23 miliarde de lei. In 2002, pina la finele lunii februarie, s-au finalizat sechestre pe bunuri mobile si imobile la opt societati din Galati, in valoare de 18 miliarde de lei. Pina in prezent, bunuri in valoare de 13 miliarde de lei au fost scoase deja la licitatie, incasindu-se 0,7 miliarde de lei. Totalul sumelor incasate in acest an prin executare silita este de 3 miliarde de lei. (Florin STEFAN)

Comentarii