Directia de Tineret si Sport a fost notificata de mostenitorul familiei princiare Sturdza

miercuri, 19 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Directia de Tineret si Sport a fost notificata de mostenitorul familiei princiare Sturdza

Dupa jumatate de an de acalmie, perioada in care autoritatile locale au primit sute de notificari dar nu au intrevazut amploarea actiunilor de revendicare, Galatiul a ajuns in situatia de a fi solicitat bucata cu bucata. Daca pina la 15 august, cind ar fi trebuit sa expire termenul de depunere a notificarilor, putine cladiri reprezentative ale Galatiului fusesera cerute inapoi de fostii proprietari, odata cu prelungirea cu inca trei luni a perioadei de notificare a dat o alta amploare actiunii de revendicare. In acest moment Primaria Galati are inregistrate nu mai putin de 1796 notificari. La rindul sau, Prefectura, care primeste notificarile pentru imobilele cu destinatie de locuinta pentru care trebuie acordate despagubiri, are 568 de notificari.
Cladirile de pe strada Domneasca sint notificate una cite una
Asa cum era de asteptat, imobilele reprezentative ale Galatiului situate pe strada Domneasca sint acum solicitate pentru retocedare in baza Legii 10/2001. Practic, imobilele din aceasta zona sint notificate de la un capat la altul, cu foarte putine exceptii. Sediul Apollo este revendicat de Oana Rodica Ecaterina Orleanu din Brasov, Restaurantul Olimpic a fost notificat de citiva grei iar Cinematograful Republica (fostul "Odeon") a fost cerut de nu mai putin de patru persoane. De asemenea, sediul Regionalei CFR este revendicat de Primarie dar si de un fost proprietar. Fostul sediu al Politiei Transporturi de pe str. Domneasca nr. 49 este notificat de Lucia Stela Bercea Rott. Restaurantul "Bulevard" de la nr. 67 este revendicat Aurel Popovici si Relu Rosenberb. Un alt imobil, in care functioneaza Directia de Tineret si Sport, a fost notificata de mostenitorul familiei princiare Sturdza, Dimitrie Serban Sturdza, care mai revendica si citeva imobile de pe str. Tecuci. Nu au scapat nerevendicate nici imobilele de pe str. Domneasca nr. 95 si 97, unde se afla Liceul de arta
"Dimitrie Cuclin", cel de la nr. 92 (ocupat de Centrul Militar Judetean) si nr. 98, unde functioneaza Casa Judeteana de Pensii. Alt imobil revendicat este cel de la nr. 70 (pe care il cer: Primaria, Isabela Kennsseogon si Adriana Gavrilas), la aceasta adresa aflindu-se, dupa cum se stie, restaurantul Sidney. De altfel, sint notificate mult mai multe imobile, unele avind acum statutul de casa de locuit sau bloc cu mai multe apartamente. Este cazul cladirilor de la numerele 41, 93, 183, 126, 116 si 116 B. De asemenea, imobilele de pe str. Domneasca nr. 129, 127 si 127 bis sint revendicate de Elisabeta Bohdjelian, cel de la nr. 136 a fost notificat de Pachi Argyro etc. Parohia Romano-Catolica "Sf. Ioan Botezatorul" revendica imobilul de pe str. Domneasca nr. 88. In ceea ce priveste sediul actual al Primariei, se pare ca nu exista pericolul de a fi revendicat. Primarul Dumitru Nicolae a declarat ca nu se pune problema retrocedarii, desi cu zeci de ani in urma imobilul de numea "Grand Hotel".
Fostii proprietari vor despagubiri pentru fabricile si santierele nationalizate
Prefectura Galati a primit notificari pentru revendicarea unor obiective economice care nu mai exista de multa vreme. Santierul Naval "Petre Branza", care producea nave de pescuit si barci, a fost nationalizat in 1948 si incorporat in Santierul Naval "Damen". La data nationalizarii,valoarea santierului era de circa 28 milioane de lei, iar coeficientul de actualizare stabilit de BNR este de1303,33, deci la aceasta data ar avea o valoare de peste 36 miliarde de lei. Fabrica de dulciuri si produse zaharoase Costea Carambi a fost, de asemenea, nationalizata in 1948, dar nu i s-a stabilit valoarea. Aceasta fabrica a fost amplasata pe str. Dogariei, unde acum se afla Bazinul de incercari modele de nave Icepronav. Mostenitorii din Israel ai fostului proprietar al fabricii de produse textile "Dantela", revendica unitatea de productie, desi nu mai exista si nu are determinata valoarea la momentul nationalizarii, adica 1948. Tot in acelasi an a fost nationalizata si fabrica de incaltaminte care se afla in str. Tecuci colt cu Bulevardul G. Cosbuc. Pe strada Domneasca nr. 158, unde se afla societatea Galfirtex, a existat in urma cu zeci de ani o proprietate particulara, care este revendicata de Eugenia Borsatti pentru restituire fie in natura, fie in echivalent. Prefectura a inregistrat, de asemenea, notificari pentru revendicarea unor mori industriale din Galati si unui numar foarte mare de mori taranesti, prese de ulei si distilerii de alcool.
Modalitatile concrete de despagubire vor fi stabilite de Ministerul Finantelor abia la sfirsitul anului viitor
Verificarea si evaluarea notificarilor care fac obiectul despagubirilor banesti cad in sarcina Comisiei infiintate la nivelul Prefecturii. Despagubiri banesti se acorda doar pentru imobilele cu destinatie de locuinta, cu exceptia celor care au fost expropriate pentru cauza de utilitate publica. Pentru celelalte imobile, Legea prevede alte tipuri de masuri reperatorii: restituire in natura, bunuri sau servicii, titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare si actiuni la societatile comerciale tranzactionate pe piata de capital. Acordarea despagubirilor este insa un proces de lunga durata. Conform noilor reglementari, notificarile se depun pina pe 14 noiembrie 2001, dar completarea cu actele doveditoare poate fi facuta in termen de un an de la expirarea acestei perioade. Aceasta inseamna ca abia dupa 14 noiembrie 2002 se va face centralizarea notificarilor privind despagubirile banesti si incheierea proceselor verbale de evaluare de catre Prefectura. Aceste date centralizate vor fi apoi transmise la Ministerul Finantelor, care va propune un proiect de lege privind modul de acordare a despagubirilor, dar si plafoanele pina la care se pot acorda despagubiri.
In momentul in care au depus notificarile, fostii proprietari sau mostenitorii acestora au ridicat si pretentii financiare, pentru cazul in care nu li se accepta restituirea in natura. Spre exemplu, Neculai Flamaropol a solicitat despagubiri de 150.000$ pentru imobilul de pe str. Traian nr. 49B, iar Olga si Avaeniamin Luchian vor pentru imobilul de pe str. Berthelot nr. 93 suma de 100.000$. (Mirella AUR, Georgiana MUNTEANU)

Comentarii