Firmele beneficiaza din nou de inlesniri la plata datoriilor catre bugetul statului

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Firmele beneficiaza din nou de inlesniri la plata datoriilor catre bugetul statului

In ciuda faptului ca premierul Adrian Nastase a declarat ca directiile judetene ale finantelor publice nu mai au dreptul de a acorda agentilor economici inlesniri la plata obligatiilor catre bugetul statului, Ministerul Finantelor Publice a emis recent ordinul 1195, prin care societatile comerciale pot beneficia din nou de esalonari si reesalonari la plata datoriilor catre visteria statului.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a emis recent Ordinul 1195 prin care a aprobat normele metodologice de acordare a inlesnirilor la plata creantelor bugetare. Astfel, ministerul si organele sale teritoriale pot acorda aminari sau esalonari la plata impozitelor, taxelor si a altor obligatii la bugetul de stat, aminari sau esalonari la plata majorarilor de intirziere, scutiri sau reduceri de impozite si taxe, precum si scutiri sau reduceri la plata majorarilor de intirziere. Conform normelor metodologice, ministerul a decis ca "inlesnirile la plata pot fi solicitate atit inaintea inceperii executarii silite, cit si in timpul derularii acesteia".
Scutiri numai pentru sumele mai mici de un miliard
Ordinul 1195 al ministrului Mihai Tanasescu prevede ca directiile teritoriale ale ministerului pot acorda reduceri sau scutiri la plata impozitelor si taxelor sau a majorarilor de intirziere daca aceste obligatii nu depasesc un miliard de lei. De asemenea, directiile judetene ale finantelor publice pot acorda agentilor economici aminari la achitarea impozitelor si taxelor, si a majorarilor de intirziere, daca sumele care fac obiectul cererii sint de maxim 10 miliarde de lei, perioada de aminare a platii obligatiilor fiind de pina la sase luni, iar termenul de esalonare fiind de maxim cinci luni. Normele metodologice prevad de asemenea ca reducerile sau scutirile de plata de pina la 50 miliarde de lei se acorda numai de catre Ministerul Finantelor, pe o perioada de maxim sase luni, iar reesalonarile la plata se acorda pentru maxim cinci ani si nu pot depasi 500 miliarde de lei.
Conditii dure pentru acordarea inlesnirilor la plata datoriilor catre buget
Pentru a beneficia de inlesniri la plata datoriilor, agentii economici trebuie sa depuna o cerere care trebuie sa cuprinda cauzele care au condus la neachitarea obligatiilor la bugetul de stat, mentiuni referitoare la inlesnirile acordate anterior, suma totala pentru care se solicita inlesnirile la plata, precum si o prezentare a masurilor cuprinse in programul de restructurare, respectiv de redresare financiara in vederea stingerii obligatiilor restante la bugetul de stat. De asemenea, cererea de acordare a inlesnirilor la plata mai trebuie sa fie insotita de copie dupa ultimul bilant contabil, dupa ultima balanta de verificare, situatia privind depozitele bancare constituite de agentii economici. Conform Ordinului 1195 al ministrului Finantelor Publice, la solutionarea cererilor de acordare a inlesnirilor la plata sumelor reprezentind obligatii restante la bugetul de stat, comisiile alcatuite la nivelul directiilor judetene de finante vor trebui sa aiba in vedere existenta unui program de restructurare sau a unui program de redresare financiara aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor societatii, posibilitatea recuperarii sumelor pentru care se propune aminarea sau esalonarea la plata, gradul de risc pentru recuperarea creantelor bugetare, precum si respectarea de catre solicitant a termenului lunar de depunere a declaratiilor si deconturilor de impozite si taxe. Toti debitorii care au obtinut inlesniri vor fi controlati de organele fiscale cel putin o data in perioada in care au fost acordate scutirile sau reesalonarile la plata. Agentii economici care nu respecta conditiile de acordare a inlesnirilor la achitarea datoriilor vor pierde facilitatile primite. (M. CONDOS)

Comentarii