Furt la garnizoana

luni, 07 august 2000, 23:00
6 MIN
 Furt la garnizoana

La Unitatea Militara 01561 a fost descoperit, acum o luna, unul dintre cele mai mari furturi de combustibil care au avut loc vreodata in Garnizoana Galati. Cu ocazia controlului efectuat de o comisie de inventariere a bunurilor, s-a descoperit lipsa din depozitul unitatii a nu mai putin de 44 de tone de benzina si motorina, prejudiciul fiind estimat la citeva sute de milioane de lei. Desi aceasta gaura impresionanta pare a fi opera unei retele de traficanti de combustibil bine puse la punct, pina acum doar gestionarul depozitului, plutonierul Ionel Onel, a fost arestat de procurori. In mod ciudat, acesta a luat toata vina asupra sa, desi tinind cont de faptul ca reusit sa scoata atita combustibil dintr-o unitate militara unde paza este stricta in numai doi ani, timpul cit a functionat ca gestionar fac incredibila varianta conform careia el n-a avut nici un complice. Sotia plutonierului Onel sustine ca acesta ar fi fost sfatuit de superiori sa ia toata vina asupra sa, pentru ca astfel "pedeapsa primita va fi minima", dar nu poate proba aceste afirmatii.
Plutonierul Ioan Onel a fost numit gestionar al depozitului de carburanti-lubrifianti din cadrul UM 01561 in februarie 1998, fiind adus aici de la o alta unitate din Galati. Desi nu avea cunostintele si nici experienta necesara indeplinirii acestei functii, subofiterul a acceptat totusi postul.
"Seful lui de la unitatea la care era pe vremea aceea i-a spus sa accepte functia, pentru ca astfel va primi si camera in Caminul Militarilor. Desi mi-a spus ca ii va fi greu sa gestioneze depozitul, fiindca nu a mai lucrat in acest domeniu, am hotarit impreuna sa accepte pentru a primi camera din camin. Aveam un copil de trei luni si ne chinuisem destul timp stind pe la diferite gazde", ne-a spus sotia plutonierului, Marcela Onel.
Ea spune ca, inca din prima zi in care a luat in primire gestiunea, sotul sau a descoperit lipsuri in depozit, dar ca seful lui direct de pe vremea aceea l-a sfatuit sa nu-si faca griji pentru ca, fiind vorba de cantitati mici, acestea se vor acoperi in timp. Prin urmare, plutonierul a semnat un proces verbal de predare-primire a marfii ca totul este in regula. Din acel moment, Ionel Onel a devenit singurul responsabil pentru soarta carburantilor care se aflau in depozit. El era verificat lunar de o comisie de inventariere din cadrul unitatii si anual de Controlul Financiar Intern (organism specializat din afara unitatii).
Lipsa in depozit in valoare de 15,6 milioane de lei
Pina in noiembrie 1999, comisiile care s-au tot perindat pe la depozitul condus de plutonierul Onel (pe linga inventarierile lunare si anuale, subofiterul era verificat si trimestrial de o alta comisie din cadrul unitatii) nu au avut niciodata ce sa-i reproseze acestuia."Cu ocazia controlului financiar efectuat in aceasta luna s-a constatat in gestiunea subofiterului o paguba in valoare de 15,6 milioane de lei. Plutonierul a justificat atunci paguba respectiva ca fiind produsa pe timpul manipularii unor cantitati mari de carburanti cu ocazia transportului si distributiei de la rafinarii si de la alte unitati", ne-a declarat ofiterul cu relatii publice din cadrul garnizoanei, maiorul Florin Semciuc. Comisia care a decoperit paguba a hotarit atunci, pe linga sanctionarea administrativa a plutonierului, eliberarea acestuia din functie. Cu toate acestea, conducerea unitatii l-a lasat in continuare pe Onel sa se ocupe de depozit, pina in luna iunie a acestui an. "Nu pot sa inteleg de ce nu i-au luat atunci depozitul de pe mina, pentru ca era clar ca nu se pricepea sa-l conduca. In urma controlului respectiv, comandantului direct al sotului meu, maiorul Filipescu, i s-a facut recomandarea ca Onel sa fie schimbat din functie, deoarece s-a constatat ca nu avea experienta necesara. Nu s-a tinut seama de aceasta recomandare", ne-a mai spus Marcela Onel. Paguba de peste 15 milioane a fost atunci recuperata din salariul plutonierului, iar acesta a primit pe 1999 doar calificativul "satisfacator", acestea fiind singurele masuri luate impotriva lui pina in iunie 2000.
Onel dispare trei zile din unitate
Referitor la modul in care s-au desfasurat lucrurile in iunie, atunci cind s-a descoperit paguba de 44 de tone de combustibil, declaratiile sint contradictorii. Sotia plutonierului sustine ca Ionel Onel stia ca trebuie sa fie schimbat din functie, ocazie cu care se va face un inventar la depozit si, ca sa fie linistit si-a facut singur o verificare. "Cu aceasta ocazie a descoperit ca-i lipseau 20 de tone de combustibil. S-a speriat foarte tare, a avut chiar o cadere psihica, a inceput sa umble nebarbierit, fara sa se mai schimbe. Pe 28 iunie nu a mai venit acasa, a disparut si de la unitate. In total a lipsit trei zile, iar cind s-a intors mi-a spus ca a vrut sa se sinucida. Mi-a spus ca ii este frica de ce i se va intimpla cind se va descoperi lipsa din gestiune, ca in armata este mafie mare si altele", ne-a mai zis sotia plutonierului.
Pe 30 iunie, Ionel Onel s-a prezentat la unitate, solicitind sa fie consemnat si asteptind cu sufletul la gura rezultatul controlului. Referitor la acest episod, maiorul Florin Semciuc ne-a declarat: "Plutonierul Ionel Onel s-a autodenuntat ca fiind autorul unei delapidari insemnate din gestiunea pe care o avea in primire. Era vorba de citeva zeci de tone de combustibil. In urma verificarilor efectuate de catre comisia de inventariere a unitatii, paguba a fost confirmata si a fost sesizat Parchetul Militar Iasi, astfel incit la data de 6 iulie 2000, aceasta institutie a hotarit arestarea preventiva a subofiterului pentru infractiunea de delapidare".
44 de mii de tone de combustibil furate cu canistre si sticle de suc
In fata organelor de cercetare penala, plutonierul Ionel Onel a facut declaratii de-a dreptul stupefiante, care mai mult au incurcat itele acestui caz. Astfel, subofiterul a luat toata vina asupra sa, sustinind nici mai mult nici mai putin ca a furat combustibilul, scotindu-l din unitate cu canistre si sticlute de suc. Practic, in cei aproape doi ani cit a ocupat functia de gestionar, Onel ar fi trebuit sa scoata zilnic pe poarta unitatii aproximativ 70 de litri de combustibil. Declaratiile acestuia nu au fost crezute insa nici de reprezentantii unitatii. "Explicatiile plutonierului nu sint viabile pentru ca ar fi trebuit sa faca zilnic aceasta operatie, ceea ce este imposibil, ar fi fost observat de cineva din unitate. In plus, specificul depozitului nu permite distribuirea combustibilului unor persoane fizice decit pe baza de acte legale. Masinile care intra sau ies din incinta cazarmii sint controlate de catre subofiterul de serviciu, iar butoaiele cu carburanti sint sigilate si insotite de documentele de transport", sustine maiorul Semciuc. Tot aceasta ne-a mai spus ca din recipientii din care s-a sustras combustibilul a fost introdusa apa, astfel incit sa ramina 30-40 litri de carburant, pentru ca la verificarea cu termodensimetrul, acesta sa indice o densitate normala.
Pe cine ascunde plutonierul Onel ?
Din declaratiile purtatorului de cuvint al Garnizoanei care a participat de altfel la primele cercetari in cazul "Onel", reiese ca plutonierul ar fi declarat ca marfa sustrasa era distribuita soferilor de pe maxi-taxi, in schimbul unor sume de bani. Sotia lui Onel crede insa ca la mijloc nu este vorba de o delapidare savirsita de sotul sau: "intre 1998 si 2000 Ionel Onel a fost silit sa dea in repetate rinduri cantitati de carburant, fara documente legale unor cadre militare din UM 01247, cum ar fi seful de Stat Major, colonelul Ichimescu sau maiorul Comorovschi. Mai mult decit atit, la momentul preluarii gestiunii, sotul meu nu a avut mijloacele necesare pentru a verifica daca in butoaie nu se afla apa in loc de motorina sau benzina". De asemenea, femeia mai spune ca atit colonelul Ichimescu cit si capitanul Frose l-au sfatuit pe Onel, cu ocazia anchetei, sa ia toata vina asupra sa, asigurindu-l ca pedeapsa va fi minima.
Practic, in acest moment rezolvarea cazului "Onel" depinde de declaratiile pe care acesta le va face in fata procurorilor de la Parchetul Teritorial Bucuresti, institutia care ancheteaza dosarul. Daca nu-si va da in vileag complicii, plutonierul Onel risca sa fie condamnat la cel putin zece ani de inchisoare pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave. Sotia acestuia a adresat recent un memoriu ministrului Justitiei, Valeriu Stoica, in speranta ca astfel se va afla adevarul in acest dosar. (Gabi BEJAN, Florin STEFAN)

Comentarii