Galatiul e sub stare de soc

vineri, 06 august 1999, 23:00
9 MIN
 Galatiul e sub stare de soc

Intr-un gest de solidaritate, colegii celor grav raniti s-au grabit sa doneze singe pentru cei aflati in suferinta, iar conducerea Sidex a hotarit ca, pe linga cele zece milioane pe care le va acorda familiilor mortilor si accidentatilor, sa suporte toate costurile, de la transport si tratament pina la alimentele necesare pentru pomenirea crestineasca a celor raposati. Tragedia a atras atentia si asupra conditiilor precare in care isi desfasoara activitatea medicii de la Spitalul Judetean. Din toata saracia, Combinatul va contribui la cumpararea tomografului atit de necesar celui mai mare asezamint spitalicesc din judet. Din pacate, nimic din toate astea nu le mai foloseste prea mult oamenilor care fie si-au pierdut viata, fie se lupta acum cu moartea pe un pat de spital. Nimeni nu-i mai poate reda sotia tinarului Constantin Georgescu, cel a carui sotie, Claudia, a murit inainte de a imbraca rochia de mireasa, tot asa cum nimeni nu-l mai poate ajuta pe copilasul de numai zece luni al lui Petrica Holmu sa-si cunoasca tatal.
"Sapte dintre bolnavi sint in afara pericolului mortal"
La o zi de la tragicul accident din Sidex, noua siderurgisti se afla inca in stare grava in sectia de Reanimare a Spitalului Judetean. Familiile, ingrijorate de starea acestora, asteptau ieri pe holurile spitalului ca medicii sa le spuna daca mai e vreo sansa ca acestia sa-si revina. Inca de la primele ore ale diminetii, nevestele, copiii, fratii si surorile celor raniti se strinsesera in fata Sectiei de Reanimare. Deocamdata, vestile pe care le-au primit nu sint dintre cele mai bune, seful acestei sectii declarind ieri in fata ziaristilor ca in acest moment se lupta sa tina in viata doi raniti grav si face tot ce e omeneste posibil pentru ceilalti sapte.
"In sectia noastra se afla noua pacienti internati, dintre care doi in stare critica. Ei au fost operati pe creier datorita unor fracturi complexe ale cutiei craniene si a unor hematoame. Unul din bolnavi se afla in coma superficiala spre profunda iar pe celalalt am reusit sa-l facem sa respire singur. Despre ceilalti sapte bolnavi putem spune ca sint in afara pericolului mortal", ne-a declarat doctorul Nicolae Bacalbasa.
Una dintre victimele accidentului urma sa iasa la pensie peste numai citeva zile
Toti cei noua raniti sint cazati in acest moment in salonul cu numarul trei al sectiei de Reanimare. Ieri, am reusit sa stam de vorba cu sapte dintre ei. Printre acestia se afla si doi angajati care urmau sa iasa in scurt timp la pensie. Petrica Andras, in virsta de 50 de ani, isi depusese dosarul de pensionare si urma sa paraseasca definitiv Combinatul in cel mult o luna de zile. Nesansa a facut ca, dupa o viata petrecuta in Combinat, timp in care nu a suferit decit accidente minore, sa ajunga la spital cu diagnosticul traumatism cranian deschis, traumatism al bratului sting si arsuri de gradul II si III pe fata si coapse. "Am trei copiii mari si de trei ani sint si bunic. Abia asteptam sa ies la pensie ca sa-mi cresc nepotii. Acum, nu pot decit sa-i multumesc lui Dumnezeu ca sint inca in viata", ne-a declarat barbatul. Colegul lui de salon, Vasile Negru, mai avea numai patru zile pina la pensie in momentul in care a avut loc accidentul. "Sint sef de echipa la Furnalul nr.3 si ma aflam in spatele kauperului in momentul in care s-a produs explozia. Dupa 40 de ani lucrati pe platforma siderurgica, nu asteptam decit sa ma retrag undeva la tara sa-mi petrec linistit viata. N-a fost sa fie asa", ne-a spus Vasile. Cei doi barbati internati alaltaieri in Ortopedie, Mihai Giusca, de 44 de ani, si Vasile Tudose, de 47 de ani, aveau de trecut inca un hop. Ei urmau sa fie operati de fractura deschisa la antebrat.
Inainte de a intra in coma, Gheorghe Dutu si-a strigat, cu ultimele puteri, sotia si copiii
Toti cei aflati in salonul cu numarul 3 ne-au marturisit ca, imediat dupa accident, primul lor gind s-a indreptat catre cei dragi de acasa. Adus in Reanimare cu calota craniana smulsa, Gheorghe Dutu, in virsta de 49 de ani, si-a strigat cu ultimele puteri sotia si copiii. Barbatul a fost operat pe creier si se afla in acest moment in coma superficiala, medicii luptind din rasputeri pentru a-l mentine in viata. Celalalt accidentat aflat in stare critica, lacatusul Radu Dumitru, de 41 de ani, se afla in coma profunda si dupa ce a fost operat a doua oara. Fratele lui, cel care l-a insotit la spital imediat dupa accident, astepta si astazi pe holul spitalului, constient ca soarta acestuia e acum in miinile lui Dumnezeu.
Baietelul de zece luni al lui Petrica Holmu isi va vedea tatal doar in fotografii
In capatul opus al spitalului, familiile celor decedati asteptau ieri sa ridice trupurile neinsufletite de la morga. Familia indoliata a maistrului Petrica Holmu venise de dimineata sa ia mortul si sa-l duca la Iasi, unde acesta urma sa fie ingropat. Barbatul de numai 31 de ani caruia suflul exploziei i-a smuls o mina si un picior lasa in urma o tinara sotie si un copil de numai zece luni care nu va sti cum arata tatal lui decit din fotografii. Marcate inca de tragedie, neamurile lui Petrica au refuzat sa stea de vorba cu ziaristii, preferind sa-si poarte povara durerii in tacere.
Tot ieri, parintii Corneliei Lepsaru Georgescu se pregateau sa duca corpul neinsufletit al femeii in comuna vrinceana Vizontea. O multime de oameni, fosti colegi ai fetei, se adunasera in fata blocului din Micro 21 unde locuiesc parintii acesteia pentru a-i aduce un ultim omagiu. O parte dintre ei ne-au declarat ca se vor duce miine la inmormintare cu autocarul pus la dispozitie de Sidex.
Irina Lepsaru si-a vazut fata murind sub ochii ei
Tinara de 27 de ani provenea dintr-o familie de siderurgisti. Irina Lepsaru, mama fetei, cea care o veghea ieri la capatii, e macaragita in Combinat, iar tatal acesteia e maistru in aceasi intreprindere. Irina Lepsaru era de serviciu in ziua in care s-a produs tragedia si a asistat de sus, din cabina macaralei, la tragedie.
"Am vazut-o pe Claudia cu trei minute inainte de explozie. Era acolo, la datorie. Am vrut sa merg pina la ea insa am lasat-o sa-si faca treaba. M-am urcat pe macara si apoi am auzit bubuitura. Totul era invaluit in fum si praf. Parca eram in fundul pamintului. Tremura carnea pe mine. Vroiam sa cobor de pe macara, insa in jur nu se vedea nimic. Abia dupa mai mult timp, nu stiu cit, cind praful se mai imprastiase, am vazut de acolo, de sus, trupuri insingerate peste tot. Am zarit-o si pe Claudia trintita pe o pasarela, insa pina am ajuns jos mi-am impus sa cred ca totusi nu e ea", ne-a povestit, tinindu-si capul in miini, Irina.
De atita durere, femeii i-au secat lacrimile. Inca sub soc, ea ne-a spus ca ea si cei trei copii ai ei au fost la un pas de o tragedie si mai mare.
"Sotul meu a scapat ca prin minune. Eram amindoi foarte
aproape de locul exploziei, ba eu chiar fusesem cu doar trei minute inainte pe pasarela unde fiica mea si gasit sfirsitul", ne-a spus ea.
Toamna aceasta, Claudia urma sa imbrace rochia de mireasa
Irina ne-a mai povestit ca fata ei, care facuse cununia religioasa in luna mai, urma sa imbrace in toamna rochia de mireasa. Casnicia Claudiei cu Constantin Georgescu n-a durat insa decit patru luni de zile, fiind curmata brusc de destin. Sotul tinerei femei statea ieri linga sicriul acesteia fara sa scoata un sunet. Rudele ne-au declarat ca, in momentul in care a vazut cadavrul nevestei pe masa de la Morga, Constantin Georgescu s-a prabusit in genunchi. De atunci, el o pazeste pe Claudia, cea linga care credea ca isi va petrece tot restul vietii.
"Dupa ce s-a intimplat, nu ma voi mai urca niciodata pe macara"
Tragedia pare sa-i fi determinat pe sotii Lepsaru sa paraseasca definitiv Combinatul. Chiar daca nici unul dintre ei nu s-a trecut pe lista de disponibilizati, Irina Lepsaru ne-a declarat ieri ca nu vrea sa mai urce niciodata sus, in cabina macaralei.
"Avem o casa la tara, in judetul Vrancea. Desi mai am am aproape trei ani pina la pensie, dupa ce s-a intimplat, nu voi mai urca niciodata pe macara. O sa ne retragem acolo, linga munte, in locul unde, pentru a o avea mereu aproape, o voi ingropa si pe fetita mea", ne-a spus ea.
Sabotajul este exclus
Comisia care ancheteaza cauzele exploziei cosului de
evacuare a gazelor de la Furnalul 4 nu a reusit
deocamdata sa stabileasca motivele care au condus la
producerea acestei catastrofe. Consilierul guvernamental
Petrisor Peiu a declarat ieri ca, din datele pe care i le-au
prezentat specialistii de la furnalul 4, explozia a fost
provocata de o acumulare de gaze produsa in interiorul
cosului de fum. El a exclus din start ideea ca aceasta s-ar
fi putut datora unei erori umane. "Nimeni, nici chiar cel
care coordona operatiunea, nu poate fi suspectat de lipsa
de profesionalism sau ca nu s-ar fi angajat suficient in
ceea ce facea", a afirmat consilierul Peiu. El a mai spus ca revizia care se efectua la Furnalul 4 era o operatiune
curenta. "La iesirea din schimbul de dimineata, joi, la ora
6,00, s-a raportat faptul ca existau probleme la unul din
cele patru kaupere ale furnalului, astfel ca s-a solicitat
oprirea acestuia si repararea unei valve. Faptul ca a fost o
operatiune neplanificata conduce la ideea ca nu se poate
lua in calcul nici ipoteza unui sabotaj", a mai declarat Peiu.
Explozia a produs panica pe piata metalului
Explozia cosului de fum de la Sidex, unitate care este unul
dintre principalii producatori de otel, a produs, dupa cum
sustine Petrisor Peiu, panica pe piata metalului. "Piata a
fost cumva bulversata de vestea referitoare la dezastrul
produs. S-a lansat ipoteza ca ar fi explodat tot Furnalul nr.
4 si nu un simplu cos. Am fost contactat de ziarisiti de la
publicatia Metal Buletin de la Geneva care spuneam ca
exista o oarecare tulburare pe piata otelului din Europa".
Se pare ca importatorii s-au temut ca Sidex va exporta
cantitati mult mai reduse de metal o perioada indelungata
de timp, lucru care ar fi putut conduce la cresterea pretului
otelului. Petrisor Peiu a afirmat insa ca productia Sidex nu
se va reduce decit cu aproximativ doua mii de tone de otel
pe zi. Cum cosul va fi reparat pina luni, per total, pierderea se va cifra in jurul cifrei de zece mii de tone de otel. "Pina la sfirsitul lunii, conducerea executiva a Combinatului va recupera aceasta pierdere prin cresterea productiei in zilele care au mai ramas pina la 1 septembrie", a declarat Peiu.
Colegii celor accidentati s-au ingramadit sa doneze singe
Persoanele care au dorit ieri sa doneze singe pentru victimele accidentului din Sidex au fost pur si simplu refuzate de catre personalul Centrului de recoltare a singelui deoarece rezervele institutiei se completasera inca de cu o zi inainte. La citeva ore dupa explozia de la Furnalul 4, colegii celor raniti s-au prezentat la Centrul regional de Transfuzie Sanguina. Personalul medical de aici a lucrat pina tirziu in noapte pentru a reusi sa faca fata numarului mare de donatori.
In urma apelului lansat de Federatia Sindicala a Siderurgistilor, alti saptezeci de lucratori de la Sidex s-au strins in fata Centrului. De aceasta data, insa donatorii au fost refuzati. Nemultumiti ca se invoisera de la serviciu degeaba, oamenii s-au revoltat.
"Asistentele ne spun sa plecam fiindca au frigiderele pline cu singe. Nu mai intelegem nimic. Este sau nu este nevoie de noi? Am plecat degeaba de la serviciu? Ni s-a vorbit foarte urit aici, iar asistentele au spus ca pe ele nu le intereseaza ca in Combinat au murit oameni", ne-a declarat Ion Dobrea, angajat la Sectia Prelucrari Gudron.
La insistentele muncitorilor din Combinat, directorul Centrului de transfuzie sanguina, medicul Tamara Birsan, a intervenit pentru a clarifica situatia. "Adevarul este ca avem o anumita capacitate de stocare a singelui si in acest moment stocurile sint complete, pentru ca Spitalul Judetean ne-a cerut o cantitate foarte mica de singe", ne-a declarat ea.
Acelasi lucru ni l-a declarat si directorul adjunct al Spitalului Judetean, doctorul Vladimir Belea. El a afirmat ca, desi numarul de oameni operati este foarte mare, bancile de singe sint pline si nu ar fi fost nevoie de un numar atit de mare de donator. "Noi ne bucuram de faptul ca, in urma anunturilor din presa, au venit atit de multi donatori. Sintem de-a dreptul surprinsi de aceasta situatie, mai ales ca au fost momente in care aveam mare nevoie de singe si nu venea nimeni sa doneze. In acest moment, insa, bancile de singe sint pline". (Gianina IORDACHE, Denis CIUREA, Nicoleta OPREA)

Comentarii