Greva spontana la Electrocentrale

luni, 19 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Greva spontana la Electrocentrale

Nemultumiti de faptul ca Executivul nu a anulat OG nr. 58/2000, actul normativ care le ingheata salariile, sindicalistii s-au adunat in fata sediului societatii hotarind sa nu inceapa activitatea decit atunci cind vor primi asigurari ca revendicarile lor vor fi solutionate. "In aceste conditii, datorita faptului ca actiunea de protest a fost spontana, au ramas sa lucreze in continuare cei 99 de angajati care trebuiau sa-si termine la ora 6,20 programul de lucru. Deoarece acestia lucreaza de peste 14 ore in continuu, am asigurat personal care sa-i inlocuiasca in cazul in care unii dintre ei sint prea obositi", ne-a declarat ieri liderul energeticienilor, Mihai Popa.
Acesta a mai spus ca lucratorii sint nemultumiti de faptul ca, prin aplicarea OG nr. 58/2000, lefurile le vor fi micsorate cu 30%, cele mai afectate fiind persoanele cu peste 30 de ani vechime in cimpul muncii, ale caror salarii vor fi reduse cu aproximativ 47%. "Vrem ca Executivul sa respecte Contractul Colectiv de Munca si Constitutia tarii. In plus, sa fie sanctionate persoanele care sint responsabile de managementul defectuos si de arieratele (datoriile) existente si nu noi, simpli muncitori care nu avem nici o vina", ne-a spus un salariat al societatii.
Timp de mai bine de opt ore, angajatii au asteptat rezultatul negocierilor care au avut loc ieri dimineata intre confederatia sindicala si Executiv. In jurul orei 14,00, dupa terminarea la nivel central a discutiilor, liderul energiticienilor, Mihai Popa, le-a comunicat informatiile primite de la liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin. "In teleconferinta care a avut loc la ora 12,30, liderul BNS, Dumitru Costin, a facut un apel catre liderii sindicali, cerindu-le acestora sa convinga salariatii sa-si reinceapa activitatea. Astfel, in urma negocierilor, primul ministru Mugur Isarescu a promis ca in sedinta de guvern de joi va modifica OG nr. 58/2000", le-a declarat liderul energiticienilor, Mihai Popa.
Conducerea Electrocentrale Galati e de partea sindicalistilor
Conducerea Sucursalei Electrocentrale Galati considera ca revendicarile salariatilor sint indreptatite. "La art. 9 al acestui act normativ se precizeaza ca managerilor care nu recupereaza la termen datoriile societatii, li se va retine 30% din salarii, dar nu se spune cum se pot lua masuri impotriva datornicilor. De exemplu, Apaterm, care are 245 de miliarde de lei de achitat catre societatea noastra, a ajuns la zi cu plata facturilor pe luna septembrie a anului trecut. Daca oprim furnizarea de energie termica catre Apaterm, orasul ramine fara apa calda, deci sintem nevoiti sa-i mai pasuim. In plus, OG nr. 58/2000 incalca Constitutia tarii si prevederile CCM, acest lucru fiind adus la cuinostinta ministrului Industriei si Comertului, Radu Berceanu", a declarat directorul Sucursalei Electrocentrale Galati, Petre Dacu.
Propunerile de modificare a Ordonantei vor fi discutate joi in sedinta de Guvern
Dupa ce Ordonanta nr. 98/2000 a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti prin acceptarea actiunii inaintate de Confederatia Sindicala "Meridian", Confederatiile sindicale din intreaga tara au continuat sa intervina la premierul Mugur Isarescu pentru a modifica sau anula prevederile acestui act normativ. In urma discutiilor cu sindicalistii, urmeaza ca joi sa fie puse in discutie, la sedinta Guvernului, aceste propuneri. Ele se refera la respectarea contractelor colective de munca negociate in conformitate cu legile in vigoare, corelarea fondurilor de salarii in functie de productivitatea muncii si incheierea contractelor de management prin care salariile acordate managerilor vor fi corelate cu reducerea datoriilor.
In functie de hotaririle ce se vor lua la sedinta de guvern de joi, sindicalistii vor hotari daca vor continua sau nu protestele. (Magda CONDOS, N. OPREA)

Comentarii