Legea venitului minim garantat este interpretata de primari dupa cum ii taie capul

marți, 26 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Legea venitului minim garantat este interpretata de primari dupa cum ii taie capul

In tot mai multe localitati ale judetului se semnaleaza nemultumiri legate de modul in care se aplica Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Problemele ivite sint dintre cele mai diverse, iar acuzele vin atit din partea locuitorilor, cit si din partea autoritatilor. Desi se spune ca unde-i lege nu-i tocmeala, realitatea depaseste orice asteptari in cazul legii venitului minim garantat. Aceasta, in ciuda faptului ca legea este clara si numai buna de aplicat. Romanul nostru este insa deosebit de inventiv si intuieste imediat existenta portitelor de scapare. Imediat dupa aparitia Legii nr. 416/2001, primarii si secretarii din judet au fost chemati la instruire. S-a disecat, practic, fiecare prevedere din lege. S-au pus intrebari, s-au lamurit unele lucruri, dupa care fiecare a plecat in localitatea pe care o pastoreste. Si a facut dupa cum l-a taiat capul. La scurt timp au aparut si problemele. Unele dintre acestea tin strict de insuficienta fondurilor pentru acordarea venitului minim garantat, iar "rezolvarea" lor s-a facut in modalitati dintre cele mai diverse: unii au ales sa acorde alimente in loc de bani (legea permite), in timp ce altii pur si simplu au scos hotariri prin care stabileau cine nu poate primi nimic. Asa s-a ajuns in situatia de a se refuza dosare pentru ca bietul muritor avea citeva oratanii in curte care tocmai acum s-au gasit sa faca oua de aur.
Prefectul Traian Mindru a recunoscut faptul ca unele consilii locale au supraevaluat beneficiile pe care le aduc unele bunuri din gospodarii si ca nu va intirzia sa invalideze aceste documente. Pentru a scapa de oarece batai de cap, alti alesi locali au tot colectat la dosare de ajutor social, nu au respins pe nimeni, si asta pentru a nu se trezi cu gloata de protestatari in fata primariei. Si pentru a multumi pe toata lumea, au decis sa reduca la jumatate valoarea ajutorului. S-a vazut insa ca solutia in cauza nu a fost cea mai fericita pentru ca oamenii tot au protestat, iar ei, pusi sa supravegheze aplicarea legii, au tras imediat un semnal de alarma pentru ca nu scrie nicaieri in lege ca autoritatile au dreptul sa modifice plafoanele de ajutor social. In ceea ce priveste munca in folosul comunitatii, a aparut alta problema: in timp ce in unele localitati s-a si trecut la munca, in altele inca se mai negociaza. Aceasta in ciuda faptului ca legea este clara: beneficiarii ajutorului social trebuie sa presteze intr-o luna 72 ore de munca in folosul comunitatii. Desigur, un asistat poate sa roboteasca mai multe zile daca se constata ca in cele 8 ore de munca zilnice mai mult trage mita de coada. Exista insa si unii primari care, fie nu au vazut unde scrie in lege cit trebuie sa munceasca asistatul, fie s-au gindit ca banii pe care ii dau au alta valoare pe plan local…. Un exemplu in acest sens este cel de la Mastacani, unde primarul si-a facut un calcul simplu: a calculat ca pentru fiecare 100.000 lei trebuie sa munceasca, fiecare adult din familiile asistate, o zi in folosul comunitatii. Asa s-a ajuns ca o familie cu sase copii, care primeste 1,7 milioane lei/luna, sa munceasca pe rupte pentru acesti bani: cite 17 zile pe luna, atit mama, cit si tatal.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Dan-Lilion Gogoncea, considera ca acest lucru nu este posibil, chiar daca asa a hotarit consiliul local respectiv. Beneficiarii venitului minim garantat s-au dovedit si ei inventivi si pentru a scapa de munca in folosul comunitatii si-au scos de la medic documente care ii declara bolnavi: "Daca sint bolnavi, cum de au descoperit acest lucru chiar acum, cind se pune problema muncii in folosul comunitatii? Si corpul medical are partea sa de vina pentru ca acorda cu prea mare usurinta scutirile medicale", a spus presedintele CJ. O solutie ar fi desemnarea de catre consiliile locale a unor medici care pot elibera astfel de adeverinte, pentru a nu se prezenta documente de orice posesor de diploma in domeniul medical.
"Trebuie sa-i mai stringem o data pe primari, sa mai disecam Legea venitului minim garantat si sa-i instruim cum s-o aplice. Probleme sint si vor mai fi, pentru ca sintem abia la inceput, dar unele dintre acestea se pot rezolva usor daca exista bunavointa", a declarat presedintele CJ. (Mirella AUR)

Comentarii