Moarte de import

joi, 18 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Moarte de import

In evidentele Spitalului de Boli Infectioase a fost inregistrat primul caz de malarie din acest an. Boala este una "de import", anual inregistrindu-se, conform medicilor, doar unul sau doua cazuri de cetateni straini care ajung la spital cu aceasta maladie, in Romania ea fiind eradicata de foarte multi ani. Agentul purtator este tintarul anofel, iar boala, netratata la timp, este mortala. Pacientul internat marti seara se numeste Mahmoud Shanma, este cetatean sirian si a ajuns la Galati la bordul navei Sandrella, care urma sa incarce din Portul Mineralier rulouri de tabla. Inainte de a ajunge la Galati, nava a parcurs traseul Triest-Dubrovnic-Benghazi (Libia)- Alexandria-Bosfor-Sulina. Sirianul a inceput sa acuze febra si dureri de cap inca din urma cu aproximativ trei saptamini, pe cind vaporul pe care este sef mecanic se afla in Marea Mediterana. "Marinarul s-a prezentat la spital cu febra, dureri de cap si o stare generala alterata. Boala debutase in urma cu doar citeva saptamini. Pacientul fusese consultat deja de medici si in Benghazi si in Alexandria, insa acestia nu si-au dat seama de ce boala sufera", ne-a declarat directorul Spitalului de Boli Infectioase, dr. Petru Dascalescu.
Medicii spun ca boala a evoluat atipic, probabil si din cauza ca infectarea fusese recenta. Bolnavul a fost izolat imediat si dupa efectuarea analizelor de laborator, suspiciunea de malarie a fost confirmata clinic si epidemiologic.
Pe nava Sandrella s-a mai inregistrat un caz de malarie in urma cu sase luni, navigatorul bolnav fiind atunci debarcat in Egipt.
Muncitorii de la Romportmet se tem ca s-ar putea imbolnavi si ei
Muncitorii de la Romportmet care au inceput incarcarea vasului imediat dupa ce nava a ancorat in rada sustin ca au aflat abia mai tirziu ca la bordul acesteia s-a aflat un marinar bolnav de malarie. "Noi am aflat abia ieri (n.r. alaltaieri) ca ar exista un astfel de caz. Este ciudat ca vasul a trecut printr-un control la Sulina si altul la Galati iar noua nu ni s-a adus la cunostinta ca ar exista un marinar cu malarie. Oamenii nostri au inceput incarcarea vasului inca din seara in care acesta a ancorat,i fara sa fim preveniti de eventualele riscuri", ne-a declarat ing. Adrian Luca. Muncitorii se temeau ieri ca s-ar putea imbolnavi la rindul lor din cauza ca in cala vaporului s-ar putea afla tintari purtatori de plasmomodium malarie, parazitul ce transmite cumplita boala. Ieri, angajatii Directiei Judetene de Sanatate Publica (DJSP) au dezinsectat nava Sandrella si au interzis membrilor echipajului sa coboare de la bord. Medicii epidemiologi din cadrul DJSP sustin ca au anuntat la Romportmet inca din momentul in care vaporul a ajuns la Tulcea ca la bord s-ar putea afla un bolnav de malarie.
Mahmoud Shanma va fi trimis in Siria pentru tratament
Mahmoud Shanma ar trebui transferat la Spitalul " dr. Victor Babes" din Bucuresti, dar proprietarul "Sandrellei" sustine ca nu are posibilitati financiare pentru a plati transportul si spitalizarea acestuia, astfel ca seful mecanic sirian va fi repatriat simbata. "Am obtinut acordul Ministerului Sanatatii pentru repatriere. Bolnavul, care acum se afla in afara oricarui pericol, va fi transportat cu o ambulanta pina la Aeroportul Otopeni", ne-a mai spus dr. Mihaela Debita. (Iulia HOGAS, Gianina IORDACHE)

Comentarii