Premiera nationala in portul Galati

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Premiera nationala in portul Galati

Galatenii vor putea vedea, cel mai probabil la sfirsitul saptaminii viitoare, in zona de acostare de linga Palatul Navigatiei, un adevarat laborator ecologic plutitor. Constructia, realizata pe un ponton de 17 metri lungime si 5 metri latime, reprezinta o premiera nationala atit ca dotare, cit si ca destinatie. Laboratorul, utilat cu panouri foto-voltaice care transforma lumina solara in energie electrica, dormitoare, sala de conferinte si alte dependinte, va servi drept scoala pentru initierea elevilor in ecologie.
Desi detaliile legate de prezenta in localitate a pontonului ecologic nu au fost stabilite in totalitate, se pare ca acesta va stationa in Galati cel putin o saptamina. Reprezentantii Centrului de Consultanta Ecologica din Galati, organizatorii proiectului, au luat deja legatura cu directorul general al Administratiei Porturilor Dunarii Maritime, Florin Popa, pentru inchirierea unui spatiu de acostare, iar acesta si-a dat acordul. Presedintele Centrului de Consultanta Ecologica, Petruta Moise, spune ca ideea realizarii unui laborator ecologic plutitor i-a venit dupa o vizita in Statele Unite. "Anul trecut am fost la New York si am participat la o expeditie pe riul Hudson, pe o nava cu pinze, unde se desfasurau asemenea activitati ecologice. Mi-am dat seama ca in acest mod mesajul nostru despre ecologie ar putea fi inteles mai bine de elevi, care ar invata si lucruri practice, nu numai teorie. Am reusit sa obtinem o finantare de la Ministerul Mediului din Luxemburg, bani cu care am realizat o prima faza din proiect. Pontonul are deja capacitate de cazare pentru 16-20 de persoane, panouri solare si sala de conferinte. In perioada urmatoare, speram sa instalam si o sursa de caldura autonoma pentru anotimpul rece si sa aducem la bord truse de analiza a apei si microscoape care vor servi la studiul probelor biologice", ne-a spus Petruta Moise.
Laboratorul va fi o scoala practica pentru grupuri de elevi din Galati, care vor fi instruiti in module de cite trei ore. Pentru ca pontonul sa nu reprezinte o alta sala de clasa, acesta va fi tractat de o nava intre Galati si Braila, existind chiar posibilitatea unor expeditii care sa dureze si doua zile. Cu toate ca organizatia este non profit, calatoriile pe pontonul plutitor nu vor fi gratuite, banii obtinuti urmind sa fie reinvestiti in alte proiecte ecologice. Totusi, costurile nu vor fi foarte ridicate. In orice caz, spun reprezentantii Centrului de Consultanta Ecologica, pretul unei vizite in laboratorul plutitor va fi suportat si de scoala si de parintii elevilor, fiind subventionat in parte si de organizator. Practic, la bordul pontonului fiecare participant la curs va invata cum sa testeze poluarea apei, cum sa pescuiasca sau sa priveasca in luneta, ca si simple manevre de navigatie. Copiii vor fi in grija profesorilor si a voluntarilor atrasi de acest proiect. (Florin STEFAN)

Comentarii