Primul pas in vinzarea Sidex

joi, 16 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Primul pas in vinzarea Sidex

Conform intelegerii incheiate cu Banca Mondiala, banca ce urmeaza sa preia rolul de agent de privatizare al Sidex trebuia desemnata pina pe 15 decembrie, ea urmind sa fie aleasa dintre grupul Flemings, Fieldstone, Marcegaglia, Balli si Credit Suisse First Boston. Sansele acestora doua din urma de a participa la procesul de privatizare a Combinatului erau din start destul de reduse, in conditiile in care numele lor au fost legate de celebrul scandal legat de creditul revolving derulat prin intermediul casei de comert Sidex International, scandal care, dupa cum se stie, a dus la demiterea echipei Sidermann de la cirma Combinatului.
Initial, Banca Mondiala a solicitat ca in cursa sa mai fie cooptat inca un concurent dar in cele din urma s-a renuntat la aceasta idee deoarece nu s-a gasit nici o alta societate interesata. Dintre cele trei candidate cotate cu sanse, s-a vorbit mult in ultimele zile despre concernul italian Marcegaglia, unul din principalii prelucratori de metal de pe piata europeana, dar nu in calitate de agent de privatizare ci ca despre un potential client pentru cumpararea Combinatului. Se pare ca oferta inaintata de acestia a fost cea care a stat la baza declaratiei extrem de optimista de acum citeva zile a presedintelui FPS Radu Sirbu.
Fieldstone Group are cele mai mari sanse de a fi desemnat agent de privatizare pentru Combinat

Favoritul in ceea ce priveste asistenta in domeniul privatizarii pare a fi filiala londoneza a Fieldstone Group of Companies, un fond financiar de investitii infiintat in 1981 si care are sediul in California. Acesta va avea rolul de a cauta posibili investitori care sa se angajeze sa indeplineasca conditiile impuse de statul roman si Banca Mondiala. Senatorul galatean Paul Pacuraru declara acum doua zile ca, in urma evaluarii ofertelor, s-a constatat ca acesta a prezentat cele mai interesante solutii in ceea ce priveste dezvoltarea Combinatului, fara sa conditioneze aceasta dezvoltare de implicarea Guvernului.
"Sidex este o firma cu un potential extraordinar"
Nominalizarea bancii de investitii care va juca rolul de agent de privatizare pentru Sidex urmeaza sa fie facuta in aceasta dimineata. Odata cu desemnarea acesteia, Combinatul va face primul pas spre o privatizare despre care presedintele FPS Radu Sirbu a afirmat ca se va realiza in maxim sase luni. Chiar daca nu crede ca privatizarea Sidex se va realiza atit de repede, directorul executiv Ionel Bors declara si el, acum citeva zile, ca "anul viitor va fi unul hotaritor pentru Sidex deoarece este o firma cu potential extraordinar si nu am temeri ca nu vor fi investitori care sa vina in Combinat pentru a face lucruri bune".
"Momentul ales pentru privatizare este foarte prost"- afirma fostul director general al Combinatului
Nu toata lumea este insa la fel de optimista in ceea ce priveste privatizarea Sidex. Fostul director general al Combinatului, deputatul PDSR Ioan Florentin Sandu, a declarat ieri ca, din punctul sau de vedere, important nu este cine va fi agentul de privatizare ci cine va fi cel care va cumpara Sidex. "Conform celor declarate de presedintele FPS Radu Sirbu, Combinatul ar urma sa fie vindut cu 1,5 miliarde de dolari. Imi vine greu sa spun in acest moment daca asta inseamna mult sau putin, mai ales ca pretul nu-l stabileste domnul Sirbu ci piata. Parerea mea este ca momentul pe care l-au ales pentru privatizarea Combinatului este foarte prost, in conditiile in care pe piata metalului este criza. Ma tem ca, in aceste conditii, Sidex-ul se va vinde doar pentru a scapa de el. In plus, daca mergem pe ceea ce a declarat Radu Sirbu, care a spus ca nu pretul cu care se va vinde Sidex conteaza ci investitiile pe care cel care va achizitiona pachetul majoritar isi propune sa le faca ulterior, consider ca se va face o noua greseala si se va da din nou vrabia din mina pe cioara de pe gard. Acestea sint motivele pentru care eu sint putin sceptic in ceea ce priveste privatizarea Combinatului. Daca va fi cum am auzit, ca investitorul interesat nu este o firma producatoare, va fi foarte bine. Daca e vorba de Marcegaglia, care este cel mai mare utilizator european de banda laminata la cald, probabil ca va dezvolta foarte mult acest segment in defavoarea celorlalte. Oricum, in orice conditii se va face privatizarea, consider ca statul roman trebuie sa pastreze "actiunea de aur" care sa-i asigure controlul". (M.F.)

Comentarii