Rezultate soc la admiterea in facultatile galatene

vineri, 28 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Rezultate soc la admiterea in facultatile galatene

Bucuria care ii cuprinsese acum citeva saptamini pe aspirantii la studentie care s-au ingramadit sa se inscrie imaginindu-si ca e destul de usor sa intri la facultate in baza mediei de la bacalaureat s-a cam spulberat. Notele celor care au reusit sa treaca cu bine de "concursul de dosare" sint foarte mari, iar diferentele dintre ei de doar citeva sutimi, astfel ca stacheta admiterii a fost inaltata mult mai sus decit daca intrarea la facultate s-ar fi facut dupa tiparul clasic. Cel mai elocvent exemplu este cel de la Facultatea de Stiinte Economice si Administrative, unde primul pe lista avea media 10,00 iar primul "picat" 9,73. Profesorii spun insa ca aceste medii nu reflecta intotdeauna adevarata valoare a viitorilor studenti si de aceea in toamna se va organiza si un concurs "clasic" de intrare la facultate.
Afisarea rezultatelor obtinute in urma concursului pentru admiterea in facultate i-a facut pe multi dintre cei care si-au imaginat ca au medii suficient de mari pentru a fi admisi sa plece acasa dezamagiti. "Nu imi vine sa cred ca la bac au putut fi puse astfel de note! Cu media mea, 8,30, nu credeam ca voi fi respins, dar iata ca asa s-a intimplat", ne-a declarat stupefiat Eugen I., unul dintre cei care n-au reusit sa intre la Facultatea de Stiinte. Aici, media primului admis la specializarea Matematica-Informatica este 9,48 iar cea a ultimului de 8,91. La specializarea Matematica-Fizica, prima medie este 8,79 si ultima 8,35, iar pentru sectia de Fizica-Chimie mediile sint cuprinse intre 9 si 7,67.
Institutia tehnica cu cea mai mica concurenta a fost in aceasta sesiune Facultatea de Mecanica, dar supriza celor 1063 de candidati inscrisi pe cele 405 locuri bugetate a fost mare cind, in urma afisarii rezultatelor, au constatat ca linia rosie era trasa sub media 8,22 in timp ce nota maxima era 9,72. Rezultatul pare incredibil, in conditiile in care pina anul acesta, cei care dadeau admitere la anumite specializari puteau obtine carnetul de student chiar si cu medii de sase. Pentru cele 40 de locuri de la forma scurta de invatamint al acestei facultati doar candidatii cu mediile intre 8,40 si 8,06 au fost declarati admisi. Medii suprinzatoare au fost si la Facultatea de Nave si Inginerie Electrica unde la forma lunga au fost admisi 200 de candidati cu medii intre 9,90 si 8,41, iar la forma scurta 65 de candidati cu medii intre 8,47 si 7,82. Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor candidatii selectati au avut medii intre 9,26 si 7,72 la forma lunga, iar la colegiu intre 9,09 si 7,58. Cea mai mica medie pentru admiterea in facultate dupa aceasta sesiune s-a inregistrat la Facultatea de Inginerie din Braila unde la profilul mecanic s-a intrat cu medii intre 9,21 si 6,41, iar la cel Agricol cu medii intre 9,63 si 7,65. Cu toate ca la Facultatea de Industrii Alimentare Acvacultura si Pescuit nu s-au ocupat locurile mediile de admitere la forma lunga sint cuprinse intre 9,80 si 7,06, iar la cea scurta intre 8,37 si 7,19.
Respinsi cu medii peste 9,00
Respinsii cu cele mai mari medii s-au inregistrat la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie si la Facultatea de Stiinte Economice si Administrative (FSEA). Astfel, la FLIT pentru specializarea romana-engleza mediile sint intre 9,85 si 9,17, la romana-franceza intre 9,65 si 9,12, la engleza-romana intre 9,93 si 9,33, la engleza-franceza s-a intrat cu 9,86 in timp ce ultima medie a fost de 9,44, la franceza-romana mediile de admitere se incadreaza intre 9,76 si 9,19, la franceza-engleza intre 9,77 si 9,55. Pentru specializarile cu profil axat pe istorie, admisi au fost candidatii cu medii intre 9,47 si 8,15, la istorie-filosofie cei cu medii intre 9,66 si 8,53, iar la istorie engleza cu medii intre 9,40 si 8,35, in timp ce la filosofie lista admisilor incepea cu 9,58 si se incheia cu 8,20.
Daca mediile obtinute de admisi la concursul de dosare de la forma scurta de invatamint de la FSEA pe specializarea administratie-secretariat sint cuprinse intre 9,66 si 9,52, iar la profilul conducerea unitatilor comerciale si de turism si la gestiunea financiara si bancara intre 9,72 si 9,58, cele mai incredibile note au fost obtinute la forma lunga de invatamint. Astfel, la Administratie Publica au fost admisi numai candidatii cu medii intre 9,83 si 9,73, iar la specializarile economice de marketing si de management la care se intra prin alunecare prima medie a fost 10,00, iar cea de deasupra liniei rosii de 9,74.
Tot cu nota maxima au fost ocupate si primele doua locuri de la cele doua specializari pentru institutori. Ultima medie la profilul limbi straine a fost de 7,51, iar la educatie muzicala si educatie fizica ultima medie a fost 8,11.
"Notele nu reflecta adevarata valoare a viitorilor studenti"
"Este normal ca aceste medii sa surprinda candidatii, indiferent daca acestia au fost declarati «admisi» sau «respinsi», insa in aproape jumatate din cazuri, notele nu reflecta adevarata valoare a viitorilor studenti. Tocmai de aceia am hotarit si o a doua sesiune de admitere la inceputul lunii septembrie. Sint convins ca dupa 15 august, data limita de aducere la dosar a diplomelor de bacalaureat in original, peste 15% din locuri vor ramine libere deoarece o parte a candidatilor au fost declarati «admisi» la cite doua facultati din cadrul universitatii noastre sau din alt oras", ne-a declarat rectorul, Emil Constantin. (M.A.)

Comentarii