Scandal pe banii lui Soros

luni, 06 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Scandal pe banii lui Soros

Societatea pentru Apararea Drepturilor Omului (SADOR) a obtinut in noiembrie anul trecut o finantare de 8457 de dolari de la Fundatia pentru o Societate Deschisa pentru desfasurarea proiectului "Stii, deci traiesti!", care are ca obiectiv principal reducerea riscului de imbolnavire cu boli transmisibile rezultate din injectarea neigienica si nesterila a persoanelor care folosesc droguri. Presedintele SADOR, Cristina Dumitrache, a incheiat un protocol de colaborare cu Directia Judeteana de Sanatate Publica si Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. "Conform studiilor pe care le-am efectuat anul trecut, in Galati una din o suta de persoane consuma droguri. Pentru ca studiile au demonstrat ca avem nevoie de mai multa informare si ca multi elevi si studenti sint tentati sa consume droguri fara sa stie la ce riscuri se supun, am acceptat colaborarea cu fundatia SADOR. De asemenea, am incheiat si o conventie cu aceasta organizatie, in calitate de medic specialist, in baza careia urma sa fiu platita cu treizeci de dolari pe luna", ne-a declarat directorul Serviciului de Promovare a Sanatatii si Programe de Educatie pentru Sanatate (SPSPES) din cadrul DJSP, dr. Costinela Georgescu.
Potrivit DSP, brosura realizata de SADOR incita la consumul de droguri
SADOR a primit de la finantator prima transa de bani necesara derularii proiectului, respectiv trei mii de dolari, desi, dupa cum ne-a declarat Costinela Georgescu, nu a fost niciodata solicitata sa consilieze persoane cu probleme, nu au fost stabilite concret obiectivele programului si rolul fiecarui partener.
"Fundatia a realizat o brosura a carei forma finala nu ne-a fost prezentata. Ultima pagina a acesteia, realizata de nespecialisti, incita efectiv la consumul de droguri. Dupa discutii aprinse, Cristina Dumitrache ne-a promis ca va retrage brosura respectiva de pe piata", ne-a spus dr. Costinela Georgescu.
Presedinta SADOR, Cristina Dumitrache, sustine insa ca programul se afla in plina derulare. "Am consultat, consiliat si am oferit seringi de unica folosinta la 57 de tineri, dintre care 12 au recunoscut ca sint dependenti de droguri injectabile", afirma presedintele SADOR.
In evidenta DJSP existau la sfirsitul anului trecut doar sase persoane dependente de Romparkin si Diazepam, iar SADOR nu a raportat, asa cum prevedea protocolul incheiat cu cele doua institutii, nici Politiei si nici DJSP numarul persoanelor aflate in evidenta.
Camera-drog e amenajata in sediul unui partid politic
La conferinta de presa organizata vineri, DJSP a anulat protocolul de colaborare cu organizatia. Reprezentantii acestei institutii spun ca numarul de telefon la care subiectii ar fi trebuit sa aiba acces permanent este postul telefonic de acasa al Cristinei Dumitrache, la care de cele mai multe ori raspunde robotul sau un membru al familiei, iar camera-drog, ceruta de SOROS si unde persoanele dependente de droguri ar fi trebuit consiliate, nu este organizata si amenajata conform programului original. Camera-drog e situata in sediul Partidului Umanist Roman si nu respecta conditiile igienico-sanitare iar registrele nu contineau nici o evidenta a persoanelor consultate si consiliate.
Dr. Costinela Georgescu, directorul SPSPES, ne-a declarat ca a anulat si conventia prin care urma sa participe ca medic specialist in cadrul programului "Stii, deci traiesti". Aceeasi hotarire a luat-o si sociologul Ciprian Sava, cel care a conceput de fapt proiectul. "Din cei 3.000 de dolari primiti de la Fundatia pentru o Societate Deschisa, doar 40% se mai afla in contul SADOR. Nu am avut insa dreptul sa controlez in ce mod au fost folositi banii", ne-a declarat Ciprian Sava.
Politistii nu vor inca sa se retraga
Seful Compartimentului de Prevenire a Criminalitatii, maiorul Nicolae Batcu, ne-a declarat ca la sfirsitul acestei luni se va face o prima evaluare a programului si ca abia dupa aceea se va stabili daca Politia se retrage sau nu. "Ar fi pacat sa pierdem finantarea, deoarece suntem singurul judet din tara, in afara de Bucuresti, care am obtinut bani pentru un astfel de program. Noi ne-am propus sa-i cunoastem pe consumatorii de droguri si prin ei sa ajungem la sursa, la cei care vind. Avem semnale ca exista cercuri in care se consuma droguri si se incearca stabilirea unor filiere. Vom face, la sfirsitul lunii, o evaluare foarte serioasa a programului si abia dupa aceea vor hotari daca renuntam sau nu la colaborare", ne-a mai declarat Nicolae Batcu. (Iulia HOGAS)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii