Somerii nimanui

vineri, 09 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Somerii nimanui

La inceputul anului, o statistica intocmita de Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala situa localitatea Movileni pe locul opt la nivel national in ceea ce priveste rata somajului. In acel moment, somerii constituiau 18,9% din totalul populatiei active a comunei. Intre timp, dupa cum declara primarul localitatii, David Iancu, numarul somerilor a continuat sa creasca, ajungind la 19,6%.
"Pina in luna noiembrie a anului trecut, rata somajului a fost de doar 13,9%. Intre timp, localnicii care munceau la Contec Tecuci au intrat in somaj tehnic. Abia din luna mai acestia vor putea sa revina la lucru in fermele societatii", ne-a declarat primarul. Unul dintre sefii de ferma de la Contec sustine insa ca este foarte posibil ca in luna mai sa nu mai poata fi primiti la lucru decit o parte din sezonierii de anul trecut.
Lipsa apei, gazului si drumurile proaste au tinut la distanta investitorii
Movileniul e o localitate saraca. Asa cum se intimpla si in multe alte sate ale judetului, ea nu dispune de retea de alimentare cu apa sau gaze iar drumurile comunale arata ca vai de lume. Cit despre societati de stat, in localitate functioneaza doar o biata frizerie darapanata si fara prea multi musterii. Apa potabila este obtinuta din fintini, insa din totalul celor peste 800 de gospodarii din comuna aproape 700 nu au o sursa proprie de apa. Primarul ne-a declarat ca in localitate exista de pe vremea CAP-urilor trei foraje de adincime de care insa nu beneficiaza nimeni, acestea fiind scoase din uz si sigilate. In ceea ce priveste drumurile, trebuie spus ca Movileniul este traversat de un drum judetean, dar drumurile comunale ar necesita unele investitii. Primaria a intocmit anul trecut un proiect pentru reabilitarea acestor drumuri pe care l-a inaintat in vederea obtinerii unei finantari nerambursabile prin programul RICOP, dar, dupa cum se stie, programul respectiv nu a mai fost finalizat.
Pamintul si animalele, singurele surse de venituri
In saracia lucie care domneste, singura speranta a oamenilor ramine cultivarea pamintului si cresterea animalelor. Primarul Iancu David ne-a declarat insa ca, din pacate, sint destui care nu au pamint. Conform statisticilor, la Movileni revin pe cap de locuitor doar 50 de ari iar pe familie 1,8 hectare. In ceea ce priveste numarul de animale, comuna Movileni sta ceva mai bine. Satenii se axeaza in special pe cresterea si exploatarea animalelor de talie mare (taurine, cai, oi si capre), numarul de astfel de animale care revine la suta de locuitori fiind de 28,7, in conditiile in care media pe judet este de doar de 13,9 capete.
Familiile care nu au pamint sint nevoite sa lucreze cu ziua
Printre cei care nu au primit pamint in baza Legii 18 se numara cei 584 de rromi, care nu au alta sansa decit sa lucreze ca zilieri pe la oamenii din sat sau prin Tecuci. Cum nu pot lucra decit vara, iarna fac foamea, reusind sa supravietuiasca din alocatiile copiilor si pensiile celor batrini sau bolnavi. "Locuim 15 persoane intr-o casa cu doar doua incaperi si avem pamint doar in jurul casei. Pentru ca nu avem alt teren, sintem nevoiti sa muncim cu ziua la cei care au pamint mult si la batrinii care nu mai pot sa faca singuri treburile gospodariei", ne-a declarat Ileana Petrea, una din cele mai sarace persoane din sat. La Movileni, programele de reconversie profesionala si celelalte planuri la nivel "macro" ale Executivului nu par sa aiba vreo sansa. In sat nu exista investitii si, in conditiile lipsei oricaror elemente de infrastructura, e putin probabil ca cineva va veni sa investeasca. Posibilitatile de calificare sint si ele limitate iar in situatia in care s-ar organiza, totusi, niste cursuri, ar fi foarte dificil pentru oamenii din Movileni sa-si gaseasca un loc de munca in municipiul vecin, Tecuci, deoarece si aici somajul e foarte mare. (Mirella AUR, Bogdan EPURE)

Comentarii