Zid impotriva recensamintului

sâmbătă, 23 martie 2002, 00:00
5 MIN
 Zid impotriva recensamintului

Marea Numaratoare declansata de Guvern pare sa-i fi bagat in sperieti pe galateni. Oamenii n-au chef sa fie numarati, sa spuna citi metri patrati are bucataria, in ce fel de veceu isi fac nevoile sau citi bani cistiga pe luna. Cel putin asa reiese din datele furnizate de prefectul Traian Mandru, potrivit carora Galatiul se afla pe un loc retrogradabil in clasamentul privind recensamintul populatiei la nivelul intregii tari. Greu de spus de unde vine frica asta de a sta la numaratoare. Faptul ca sint obligati sa raspunda la aproape 50 de intrebari, unele dintre ele de-a dreptul hilare, ca trebuie sa-si rupa programul pentru a fi gasiti de recenzori sau vaga banuiala ca cineva isi vira coada sub asternuturile lor, ar putea explica aceasta fobie. Asa se face ca oamenii ori se dau plecati de-acasa ori pur si simplu nu deschid usa celor tocmiti sa faca stocul patriei, pentru ca e ordin de la Uniunea Europeana. Galatenii par a crede ca guvernantii mai bine i-ar intreba de cind n-au mai mincat o tochitura sau cit de mult se zbat ca sa-si gaseasca un loc de munca acceptabil, decit sa-i sileasca sa dea raspunsuri la operatiunea «Recensamintul». Daca la oras si in unele comune, actiunea inainteaza, chit ca o face cu viteza rimei, in comunitatile de tigani ea e primita cu urale de genul "Huo!". Rromii joaca de-a v-ati ascunselea cu recenzorii, iar autoritatile locale coc planuri speciale pentru a-i numara, cu catel cu purcel. Ramine de vazut ce se va intimpla pina pe 27 martie, data limita pentru finalizarea recensamintului. Ce incepe prost, se termina si mai prost, spune una din legile lui Murphy. Ei, bine, prefectul Mandru l-a contrazis ieri pe Murphy. Iar asta pentru ca, desi a recunoscut ca la Galati actiunea a inceput prost, el a promis ca totul se va termina foarte bine. Adica, cu o zi mai devreme decit este programat. In acest caz noi o sa numaram o alta lege: Legea lui Mandru.
Nu-i bine deloc!
Actiunea de cea mai mare anvergura din ultimii zece ani, aceea de recenzare a populatiei si locuintelor este de departe prioritatea numarul unu la nivel national. In ciuda faptului ca recensamintul a fost anuntat si pregatit inca de anul trecut, problemele nu au intirziat sa apara. Dupa centralizarea datelor obtinute in primele patru zile de recensamint, date raportate ieri la Guvern, autoritatile s-au convins ca treaba nu-i chiar asa de usoara cum se credea. Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca, care a cerut ieri prefectilor sa avanseze un termen de finalizare a recensamintului, se arata multumit de rezultatele intermediare si nu s-a sfiit sa arunce si citeva laude pe ici pe colo. Ceea ce nu a spus ministrul Cozminca este faptul ca acel procent inregistrat la nivel national (53,9%) dupa scurgerea a patru din cele zece zile de recensamint, nu este chiar de invidiat. Motivul este cit se poate de clar: in primele zile s-au recenzat gospodariile care aveau portile larg deschise, dar pe masura ce timpul trece recenzorii se conving de faptul ca acolo unde nu li s-a deschis usa nu inseamna neaparat ca nu era nimeni acasa.
Prefectul e suspect de optimist
In fata ministrului Cozminca, prefectul Traian Mandru s-a aratat foarte increzator in bunul mers al recensamintului la Galati, angajindu-se sa faca in asa fel incit actiunea sa se incheie cu o zi mai devreme, adica pe 26 martie. Acesta, in conditiile in care judetul nostru se afla sub media pe tara atit la recensamintul populatiei cit si la cel al locuintelor in care treaba merge snur, in doar patru zile reusindu- se recenzarea populatiei: Smulti – 74%, Priponesti – 78,8%, Cerni – 75,3%, Jorasti – 75,9%. Ivestiul a ajuns chiar in situatia de a depasi 82% la recensamintul populatiei. Per total, media este insa la doar 53,3% pentru ca multe comune au ramas codoase, recenzorii reusind sa-si faca mai putin de jumatate din norma. Este cazul celor de la Beresti Meria – 43%, Frumusita – 44,6%, Buciumeni 40,2% etc. Nici municipiul Galati nu prea are cu ce se lauda, deoarece s-au recenzat doar 50,2% din populatie si 48,3% din locuinte. In opinia prefectului, recenzorii de la Galati au pierdut startul in prima zi, asa incit vor fi nevoiti sa recupereze in acest week-end.
Rromii din Liesti fug de recenzori ca dracul de tamiie
Desi pare multumit de felul cum decurge actiunea de recenzare, prefectul nu a putut sa nu recunoasca faptul ca au aparut unele probleme si sint doar cele de inceput. "La Liesti sint mici probleme cu rromii, care nu primesc recenzorii", a spus Traian Mandru. Cit de mici sint aceste probleme pot spune insa doar cei repartizati sa se ocupe de recensamintul in zona, pentru ca exista deja semnale ca refuzul nu inseamna doar un "nu vreau sa va dau nici un fel de date" si o usa trintita in fata. De altfel chiar prefectul a recunoscut ca s-a incercat "interventie pe cale de dialog". Se pare insa ca rromii nu dau doi bani pe dialog, pentru ca autoritatile au decis sa-i convoace in week-end pe liderii locali ai romilor, (consilieri, primari si alti rromi cu influenta) pentru a-i convinge sa duca munca de lamurire cu rromii din judet. Prefectul Mindru le va reaminti cu aceasta ocazie ca si parlamentarii rromi au cerut ca la recensamint rromii sa se inscrie ca sa fie cit mai multi".
Rabdare si tutun, mult tutun, pentru recenzori
Pentru cei care au crezut ca a te ocupa de recensamint e floare la ureche, primele zile de munca pe teren au fost o adevarata deziluzie. Ca sa poata cistiga in jur de doua milioane de lei, recenzorii sint nevoiti sa-si toceasca pingelele si sa tremure in fata fiecarei usi. Multi dintre acestia si-au luat un insotitor (sot, sotie, prieten) pentru ca niciodata nu stii cum va reactiona cel la care te prezinti cu zeci de intrebari. Unde mai pui ca la unele rubrici din formularul de recensamint trebuie sa te inarmezi cu rabdare, sa-l pui pe om sa scotoceasca printre actele din casa si sa te lamureasca, nici cel mai constiincios dintre proprietari nu poate raspunde prompt la citeva intrebari pentru rubricile de genul: anul construirii cladirii, materialul de constructie al peretilor exteriori, unde se afla la ora "0" in ziua de 18 martie 2002, timpul efectiv lucrat in saptamina 11-17 martie 2002 etc. Desi pe prima pagina a formularelor de recensamint scrie clar ca cetatenii au obligatia de a furniza recenzorului informatii complete si corecte si ca acestea sint strict confidentiale, este greu de crezut ca bietul om isi va stoarce creierii si va vrafui treancul de acte pentru a raspunde exact la intrebari. Cu putina seninatate in priviri si cu putin curaj, profitind de graba recenzorului, cel intervievat poate sa declare ce vor muschii lui, in speranta ca nimeni nu va verifica ceea ce a declarat sub semnatura. (Mirella AUR)

Comentarii