Averea secreta a lui Arcadie Dubet

marți, 18 august 1998, 23:00
7 MIN
 Averea secreta a lui Arcadie Dubet

Batrinetile lui Arcadie Dubet sint asigurate. Omul care a adus Iasul pe primul loc pe tara in privinta datoriilor catre RENEL se poate retrage linistit chiar de miine. Si chiar daca zvonurile privind o iminenta debarcare a sa s-au intensificat in ultimele zile, nu putem sa nu constatam ca evenimentul, daca se va petrece, vine prea tirziu. In timp ce Regia de "Termoficare" (RAT) a ajuns la sapa de lemn, iesenii uitind de mult avantajele unei bai fierbinti, contul directorului Dubet e doldora de bani. De doi ani, Arcadie Dubet este actionar la o firma privata care, numai anul trecut, a avut un profit de 1,2 miliarde lei. Dintr-o coincidenta inexplicabila, specificul Firmei "Hidroterm" SA din Roman seamana, in punctele esentiale, cu cel al Regiei de "Termoficare" din Iasi. Dubet poate preda o lectie despre cit este de rentabil sa fii manager la stat si capitalist fruntas in afara programului. Insa, cum el s-a abtinut doi ani sa sufle un cuvint despre aceasta lectie de viata, sintem nevoiti sa va descriem noi drumul lui Arcadie Dubet spre o batrinete linistita.
"Petrotub" Roman (fosta intreprindere "Laminorul") este unul din cei mai mari producatori de teava din tara. Fabrica nu produce insa nici la aceasta ora tevi preizolate, neavind tehnologia necesara. In iulie 1994, firma particulara "Izoterom" din Baia-Mare s-a asociat cu marele "Petrotub", creind o noua societate – "Petrotub Izoterom". Baimarenii detineau linia de preizolare, in timp ce romascanii puneau la dispozitie teava. In mod curios, patronul "Izoterom", Dumitru Matei, a tinut sa participe in nume personal la crearea proaspatului "copil" cu un aport de 4% din capitalul social. Pe linga el, mai au loc ca actionari, fiind probabil o conditie prealabila pusa de Matei, doi fosti ingineri ai "Laminorului", Ion Taralunga si Gelu Moldovanu. Prietenia dintre cei trei va duce la aparitia a altor "sosii" ai "Petrotub Izoterom", trasi parca la indigo dupa fratele mai mare. Astfel, in martie 1996 ia nastere "Termorom" SA, in care Matei, Taralunga si Moldovanu sint din nou asociati, pe linga alti patru actionari. Peste numai doua luni intra in scena si "Hidroterm" SA, unde, in sfirsit, printre actionari il regasim si pe familiarul Arcadie Dubet. Cu o modesta contributie de un milion de lei, directorul regiei iesene capata 10% din actiuni, devenind si el privatizat, dupa peste 30 de ani de munca la stat. Gelu Moldovanu este desemnat administrator al firmei, cu un aport de numai 7%, iar Taralunga si Matei ocupa din nou locuri privilegiate la impartirea profitului.
Riscind 1 milion de lei din chenzina, Dubet a primit un coeficient de participare la beneficii si pierderi (dar de unde pierderi cu asa prieteni?) de 10%. In 1997, "Hidroterm" se misca bine prin dificila tranzitie romaneasca, obtinind un frumusel profit de 1,2 miliarde lei. Directorului RAT Iasi ii revin 120 milioane lei, dublindu-si practic salariul anual de manager negociat, chipurile, in functie de performante, cu primarul Constantin Simirad. Presupunind ca dupa ce-a muncit o viata intreaga, Arcadie Dubet are dreptul la o rotunjire a veniturilor prin propriile puteri, nu ne-ar ramine decit sa-i uram o cit mai rapida cotare la bursa. Ne impiedicam insa de un amanunt ce sare in ochi: in denumirea Firmei "Hidro term " se regasesc cel putin patru litere care dau numele regiei pe care o pastoreste, RA " Term oficare". Aruncind o privire in obiectul de activitate al SC "Hidroterm" SA, nu ne surprinde sa descoperim ca printre preocuparile sale se afla si urmatoarele obiective: "lucrari de instalatii sanitare si de incalzire centrala si de montaj de echipamente si utilaje tehnologice la cladiri si constructii ingineresti; alte lucrari de instalatii si de constructii auxiliare" . In ecuatie intra si sectia din cadrul RAT Iasi, Administratia de Cladiri, din care Arcadie Dubet a incercat sa faca un fel de "instalator-sef" al orasului. Daca planul cu aceasta sectie nu i-a mers, aceasta traind in prezent in exclusivitate pe spatele incasarilor regiei, in schimb, firma la care este actionar o duce bine-mersi din "lucrari de izolatii si protectie anticoroziva", efectuate exact cu acelasi gen de materiale pe care le foloseste si Administratia de Cladiri. Dar, s-ar putea spune ca una este Regia de "Termoficare" din Iasi, care, in primul rind, asigura iesenilor (sau, cel putin, ar trebui) apa calda si incalzire, si alta "Hidroterm" din Roman, o firma doar cu activitate asemanatoare.
Problema este insa mult mai adinca. Asociatii sai de la firma romascana se regasesc si in celelalte firme cu care RA "Termoficare" are relatii de afaceri. RAT Iasi cumpara de doi ani tevi preizolate de la "Petrotub Izoterom", firma la care actionar este triumviratul de baza Matei-Taralunga-Moldovanu. Anul trecut, in curtea regiei iesene au intrat tevi in valoare de aproximativ 7 miliarde lei, iar in 1998, pina la aceasta ora, s-au cumparat tevi de 5,1 miliarde lei. Bani pe care Dubet i-a virat prietenilor sai cu care imparte profitul obtinut de firma paralela "Hidroterm". Relatia care ar putea fi pusa la indoiala este urmatoarea: RAT cumpara cantitati mari de teava de la "Petrotub Izoterom", primind, in schimb 10% la o alta firma creata de partenerii sai de afaceri. Dubet afirma, in sprijinul sau, ca nu este nici o incompatibilitate intre functia de director al RAT Iasi si cea de actionar al "Hidroterm" atit timp cit intre cele doua societati nu exista relatii comerciale. "In contractul meu de manager, pe care l-am semnat, se stipuleaza doar acest lucru. Nimeni nu ma impiedica sa am 10% din profitul unei firme care nu face comert cu regia pe care o conduc". Fara sa incalce contractul, directorul Dubet primeste insa dividende grase de la o firma in care este asociat cu cei cu care are relatii comerciale. Nimeni nu pune la indoiala calitatea marfii achizitionate de RAT, dar sunt voci in regie care afirma ca s-au cumparat tevi in nestire, depozitele fiind, in prezent, pline pina la refuz. Acum are alt sens grija pe care Arcadie Dubet a manifestat-o fata de inlocuirea, cu orice pret, a tevilor invechite din reteaua de distributie. Intentia sa, mereu laudata de primarul Simirad, nu poate fi contestata, dar ce folos ca teava pe care s-au platit bani grei sta acum in stoc in loc sa fie instalata in pamint. Asa se face ca, la ora actuala, Regia de "Termoficare" are si datorii uriase la RENEL si sta si prost cu reparatiile, avind in schimb teava in magazie.
Ca sa fie si mai clar cita apreciere trebuie sa arate iesenii fata de calitatile tevei preizolate, adaugam si faptul ca Ion Taralunga este nasul de cununie al fiicei lui Arcadie Dubet si ca, in general, cei doi sint prieteni de o viata. "Ce-i rau in asta?", intreaba retoric directorul "Termoficarii", adaugind: "Regia (si implicit Iasul – n.red.) a avut tot timpul de cistigat de pe urma prieteniei mele cu domnul Taralunga. Am primit tot timpul oricita marfa am dorit si am fost si aminati cu plata". Aminari care nu prea exista, tot ce s-a cumparat in 1997 fiind platit la ora actuala, iar din marfa luata anul acesta, mai raminind un rest de 1 miliard. Deci, din 12 miliarde ce reveneau celor din Roman, 11 au fost achitate. In schimb, regia nu a achitat nici acum factura pe luna decembrie catre RENEL, rezultatul fiind baia la ibric la care sint condamnatii iesenii in prezent.
Ultimul cuvint apartine, firesc, lui Arcadie Dubet, director al Regiei de "Termoficare". Intrebat cum explica prezenta asociatilor sai si in firma "Petrotub Izoterom", de la care a cumparat numai in ultimii doi ani teava de 12 miliarde lei, el a dat urmatoarea explicatie: "Este o coincidenta; sinteti foarte curiosi; nu va ginditi deloc la adevaratele probleme ale orasului". Cu 120 de milioane cistigate doar anul trecut, Arcadie Dubet moare insa de grija somerilor din Dacia: "Mie imi pare rau ca nu am reusit sa creez populatiei cit mai multe facilitati. Am vrut sa fac multe pentru locatari, sa varuiesc fatadele, sa contorizez blocurile, sa repar hidroizolatiile". Chiar si fara a implini planul directorul RAT considera insa ca si-a implinit destinul: "Daca mi se va cere demisia, mi-o voi da. Oricum mi-am facut datoria".
Revenind la "Hidroterm", firma care, comparativ cu regia ieseana, merge struna, Dubet pare complet nevinovat: "Habar n-am ce activitati are. Stiu ca face lucrari la firme mari, e normal sa aiba profit. Atit timp cit nu are lucrari la Iasi, consider ca nu poate fi vorba de concurenta neloiala". E posibil ca Dubet sa fie sincer: prietenii Taralunga, Moldovanu si Matei fac ca "Hidroterm" sa obtina performanta dupa performanta, singura obligatie a lui fiind cea de a cumpara cit mai multa teava. Chiar daca aceasta afirmatie poate parea riscanta, omul, si nu directorul, Arcadie Dubet nu va putea niciodata sa inlature suspiciunile iesenilor, si asa destul de necajiti pentru a putea trece cu vederea ca cistiga anual, fara sa faca nimic, de 20 ori mai mult decit un muncitor din Zona Industriala.
(Gabriel GACHI)

Comentarii