Balcoanele vor fi impozitate, fiind considerate de fisc "spatiu locuibil"

joi, 16 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Balcoanele vor fi impozitate, fiind considerate de fisc "spatiu locuibil"

Anul acesta, Primaria a colectat deja taxe si impozite fara sa respecte legislatia in vigoare. "Potrivit ordonantei 36/2002, documentele intocmite in momentul incasarii impozitelor locale trebuie sa poarte semnatura unui functionar public. In acest moment, nici unul dintre angajatii Directiei Finantelor Publice Locale (DFPL) nu poseda calitatea de functionar public", a declarat Verona Chichirau, sefa DFPL. Rezultatul este ca, de la inceputul acestuia an, Primaria a emis mii de documente fara acoperire legala, care pot fi contestate in orice moment. "Sintem singura primarie din tara in aceasta situatie", a adaugat Chichirau.
Nici un functionar public la Finantele Locale
Pentru a remedia aceasta situatie, sefa Finantelor Locale i-a cerut primarului sa inainteze consilerilor locali propunerea ca 85 dintre angajatii Directiei de Finante sa devina functionari publici. Reprezentantii Primariei au dat asigurari ca situatia va fi remediata pina la sfirsitul acestei luni. "Acesti lucratori de la DFPL vor fi trecuti in rindul functionarilor publici in prima sedinta a Consiliului Local", a precizat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei. In urma cu doi ani, la initiativa primarului, Consiliul Local a numit functionari publici in majoritatea directiilor din administratia locala, insa la Directia Finantelor nimeni nu a primit acest statut. "S-a dorit ca, in cazul in care gresesc, angajatii DFPL sa poata fi mai usor de inlaturat", a explicat Chichirau. Ea a adaugat ca activitatea unui lucrator de la Finante este grav afectata daca nu poseda statutul de functionar public. "Nu poti institui un sechestru fara sa ai autoritatea necesara", a aratat Verona Chichirau. In opinia acesteia, numirea celor 85 de functionari in cadrul directiei ar insemna intrarea in normalitate intrucit functionarii omologi de la Directia Generala a Finantelor se bucura de acest statut.
Pensionarii nu beneficiaza de scutiri
Activitatea functionarilor de la Finante a fost bulversata si de introducerea recenta a noilor norme metodologice privind aplicarea ordonantei 36/2002, referitoare la taxele si impozitele locale. Potrivit acestor norme, sint scutite de plata impozitelor doar persoanele cu handicap de gradul I si II, nevazatorii, precum si persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj/social/de integrare profesionala. "Nu se mai aplica hotarirea de CL care ii scutea pe pensionari de plata impozitelor. Potrivit noilor norme, acestia nu mai pot beneficia de scutiri", a precizat Verona Chichirau.
Balcoanele, "suprafata locuibila"
De asemenea, incepind din acest an se vor impozita inclusiv balcoanele, care vor fi incluse in suprafata locuibila. "Aceasta operatiune va solicita foarte mult personalul DFPL, care va trebui sa reactualizeze baza de date", a mai spus Chichirau. La prima vedere, impozitarea balcoanelor nu va incarca prea mult nota de plata a iesenilor. Astfel, impozitul pe locuinta va creste cu cel mult 10%. Ca urmare, un apartament cu doua camere va fi impozitat cu un milioan de lei, la care se va mai adauga maximum 100.000, reprezentind impozitarea balconului.
Schimbari in impozitare s-au facut si in ceea ce priveste autoturismele. Exista doua categorii de impozitare: prima include masinile cu o capacitate cilindrica de pina la 2.000 de cmc, iar a doua, pe cele de peste 2.000 cmc. In primul caz, proprietarul va plati 65.042 de lei pentru fiecare 500 de cmc plus diferenta. Astfel, proprietarul unei "Dacii" cu un motor de 1.400 de cmc va plati 3×500 cmc (cei 400 cmc peste 1.000 sint taxati ca 500), adica 195.126 de lei. Aceeasi suma va fi platita si de proprietarul unui Ford de 50 de ori mai valoros decit o Dacia veche. Pentru masinile de peste 2.000 de cmc, modalitatea de calcul este similara, doar ca fiecare 500 de cmc vor fi taxati cu 72.000 de lei. (Mihai POPA)

Comentarii