Bestiile lui Zeciu

sâmbătă, 24 august 2002, 23:00
5 MIN
 Bestiile lui Zeciu

Cu capul prins in clesti, ciinele este tirit in afara custii. Este inghesuit linga peretii ruginiti de tabla si lovit puternic cu o ranga. Aproape instantaneu, animalul cade secerat la pamint, fara sa apuce sa scoata vreun sunet. Peste trupul inert, muncitorii se urca cu picioarele pentru a inabusi o eventuala miscare. Aceste imagini nu sint fictiune si nu constituie imaginatia bogata a unui regizor de filme horror. Imaginile exista si au fost filmate, pe furis, la padocul de la Tomesti chiar in timpul unui masacru in care mai multi ciini comunitari au fost omoriti, cu bestialitate. Caseta a ajuns ieri la "Ziarul de Iasi" si, in 14 minute, imaginile filmate pe 4 iulie 2002 ilustreaza, pas cu pas, procedurile folosite de angajatii directiei de salubritate, "Salubris", pentru anihilarea ciinilor. In acest film, tehnicile aplicate de muncitorii directiei conduse de Dorinel Zeciu nu respecta, in nici un moment, procedurile de eutanasiere a ciinilor comunitari impuse prin Legea 227 din 2002.
Zeciu se spala pe miini si da vina pe muncitori
In film, fiecare executie are mai multe episoade distincte. Prima dintre etape avea in vedere pregatirea pentru uciderea ciinelui. Animalul era scos din cusca, prins de git cu un cleste cu brate uriase. Imediat, un alt muncitor, inarmat cu o ranga lovea ciinele, care se prabusea pe cimentul din curtea interioara a padocului. Urmatorul pas il reprezenta injectarea animalului, in inima, cu o substanta letala. Imediat, atit locul cit si ciinele erau spalati de singele scurs pe caldarim. Ultima etapa o constituia transportul patrupedelor moarte, din curtea padocului, la groapa de gunoi, situata la aproximativ 1 kilometru si aflata tot in administrarea "Salubris". Surse demne de incredere din interiorul directiei sustin ca executii similare celei din 4 iulie 2002 au avut loc cu regularitate la padocul de la Tomesti. "Am auzit si eu de existenta acestei casete. Personal, nu am vazut-o. In acest caz, singurii vinovati sint cei care au facut lucrul acesta. Le-am facut tuturor hingherilor instructajul muncii, iar ordinul meu a fost sa actioneze conform legii. Pentru ceea ce au semnat si facut, ei raspund. Nu pot sta tot timpul la padoc sa vad ce se intimpla acolo", a declarat, ieri seara, Dorinel Zeciu, directorul societatii. Acesta a sustinut ca nu stia de astfel de practici, insa a afirmat ca, de indata ce a aflat, i-a concediat pe cei presupusi a fi participat la lichidarea ciinilor.
"Probabil ca dorinta lor de a nu se mai duce pina la Facultatea de Medicina Veterinara, unde ciinii sint legal eutanasiati si incinerati, a facut ca aceste fapte sa aiba loc la padoc", a incercat Zeciu sa explice comportamentul salariatilor sai. Directorul "Salubris" a spus ca ar fi victima unui santaj sau a unei razbunari inscenate de salariatii pe care i-a concediat in ultima vreme.
Ciinii trebuie adunati de pe strazi
In acest caz, citeva precizari se impun. Exista oameni, speriati si muscati de ciini care vor ca acestia sa dispara definitiv de pe strazile Iasului. Statisticile arata ca intr-un an sint sute de ieseni muscati de ciini vagabonzi. Pe multi poate nici nu-i intereseaza procedeele aplicate. Exista o alta categorie, insa, a iubitorilor de animale, care nu doresc eutanasierea ciinilor maidanezi, ci gasirea unor solutii de intretinere a lor in locuri special amenajate. O varianta foarte costisitoare, pe care municipalitatea nu si-o poate permite in acest moment. Insa, nici una din cele doua categorii nu se opune, teoretic, stringerii ciinilor de pe strazi, o practica ce nu ar trebui sa inceteze. Ar trebui sa inceteze, in schimb, astfel de tratamente bestiale aplicate ciinilor comunitari care, pe de o parte incalca legea, iar pe de alta parte oripileaza opinia publica.
Ce prevede legea
Un lucru este insa cert. Ceea ce imaginile de pe caseta video arata ca s-a intimplat la padocul de la Tomesti nu are nici o legatura cu procedeele stabilite prin lege cu privire la eutanasierea ciinilor comunitari. Conform Legii 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a ciinilor fara stapin, "eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a ciinilor batrini sau bolnavi ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin lege". In acest caz, insa, nu poate fi vorba de o eutanasiere nedureroasa, atita timp cit animalul era lovit cu ranga peste cap. Acelasi act normativ prevede ca eutanasierea poate fi facuta numai de catre medicii veterinari care au atestatul de libera practica eliberat de Colegiul medicilor veterinari. Este putin probabil ca cei care loveau cu ranga sa aiba vreo astfel de patalama la mina. "Se interzice uciderea ciinilor de catre alte persoane sau prin alte metode decit cele prevazute de lege", este stipulat in textul de lege. Singura metoda legala acceptata este cea a administrarii de barbiturice, "injectate intravenos numai dupa pierderea cunostintei ciinelui indusa prin anestezie".
De asemenea, cadavrele animalelor trebuie incinerate de societati specializate in acest domeniu. In cazul concret de la "Salubris", dupa omorire, animalele au fost carate la groapa de gunoi a orasului si aruncate, claie peste gramada, alaturi de alte reziduuri.
Zeciu da bani iesenilor care aduc ciini comunitari la padoc
SC "Salubris" a anuntat ca va incepe de astazi in urmatoarele trei saptamini un experiment de prindere a ciinilor fara stapin cu ajutorul cetatenilor. Cei care vor aduce la padoc un comunitar cu coada urmeaza sa primeasca o suma cuprinsa intre 30.000 si 50.000 lei. "Este un experiment similar celui de la Piatra Neamt, unde in trei saptamini au fost adusi la adapostul amenajat in jur de 1.000 de ciini. Aducerea ciinilor la padoc se va face insa pe baza unei declaratii pe propria raspundere a cetateanului, in care precizeaza ca patrupedul nu a fost furat si nici nu apartine unei alte persoane. De asemenea, ciinele adus trebuie sa nu aiba semne ca a fost maltratat", a precizat Zeciu. Acesta a recunoscut ca, dupa lege, capturarea ciinilor comunitari se poate face numai de catre persoanele angajate de Consiliul Local si instruite in acest sens. Insa, seful "Salubris" sustine ca ajutorul populatiei in prinderea ciinilor vagabonzi va reduce numarul acestora in
oras. "Numarul de ciini este foarte mare, mai ales dupa ce masini cu numar de
Vaslui lasa zeci de ciini la marginea orasului, in Bucium si chiar la Valea Lupului. Am lansat public aceasta idee ca cetatenii sa poata prinda ciini fara stapin si totodata l-am informat si pe primar. Vom vedea ce rezultate va da experimentul, dupa care vom decide daca il vom continua sau nu", a mai spus Zeciu. (Bogdan PASCANEANU)

Comentarii