Cinci gauri negre in care se scurg banii dvs.

duminică, 25 aprilie 2004, 23:00
6 MIN
 Cinci gauri negre in care se scurg banii dvs.

Boschetarii, batrinii parasiti in spitale, betivii care isi dau unul altuia in cap sau isi bat nevestele impingindu-le, adesea, la gesturi necugetate de sinucidere, smecherii cu adeverinte false pentru ajutor social pot acoperi lejer toate cheltuielile dintr-o luna ale celui mai mare spital din intreaga zona a Moldovei, Spitalul „Sf. Spiridon”. Adica 40 de miliarde de lei. Atit se cheltuieste, anual, cu spitalizarea acestor persoane, la care se adauga vinovatii nedepistati ai accidentelor rutiere si
asa-zisii saraci care, pe linga ajutorul social, beneficiaza si de asistenta medicala gratuita.
40 de miliarde de lei scoase din buzunarele noastre, ale celor care muncesc. O multime de gauri negre ce apar intr-un sistem si asa sarac si corupt.
Zilnic, in spitalele iesene, ajung zeci de oameni care nu cotizeaza cu nici un leu la bugetul asigurarilor de sanatate si pentru care se cheltuiesc sute de milioane de lei. Unii dintre acestia beneficiaza gratuit de ingrijiri medicale doar pentru ca s-au incaierat pe strada dupa ce, beti fiind, au provocat un scandal. Daca ar fi sa calculam niste cheltuieli minime, doar pentru 5 astfel de pacienti pe zi in toate spitalele din Iasi, cu o medie a cheltuielilor de spitalizare de 5 milioane de lei pentru fiecare, atunci s-ar aduna o „gaura” de circa 9 miliarde de lei pe an in bugetul asigurarilor de sanatate. Un astfel de caz este cel al lui Viorel P., un tinar de 23 de ani din Iasi, fara ocupatie, care a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” cu o taietura adinca la picior capatata intr-o incaierare. In Clinica III Chirurgie, el a stat trei zile, iar factura de spitalizare s-a ridicat la peste 5 milioane de lei. Viorel a plecat din spital fara sa plateasca nimic, beneficiind astfel de servicii medicale gratuite fara sa cotizeze nici macar cu un leu la bugetul asigurarilor de sanatate. Mai mult, cheltuielile de spitalizare nu pot fi recuperate nici de la agresorul care i-a provocat rana, „victima” refuzind sa depuna o plingere la Politie, dupa ce a recunoscut ca era atit de beat incit nu-si mai aminteste cauza conflictului.
Betivii si accidentele rutiere ne costa peste 16 miliarde de lei pe an
Dr. Vasile Cepoi, directorul Casei Judetene a Asigurarilor Sociale (CJAS) Iasi, spune ca in aceste situatii pacientului ar trebui sa i se impute factura cu cheltuieli. La fel si in cazurile victimelor accidentelor rutiere care au traversat strada fara sa se asigure si de cele mai multe ori prin locuri nepermise. Calculind cheltuielile de spitalizare doar pentru trei astfel de cazuri petrecute in fiecare zi, cu o medie de 7 milioane de lei de pacient, anual, in buget se mai face inca o gaura de peste 7,5 miliarde de lei. Putini dintre acestia sint recuperati. „Banii care se cheltuiesc cu victima la spital ar trebui recuperati dind in judecata agresorul sau cel vinovat de producerea accidentului. In tarile Uniunii Europene, si nu numai, oamenii isi fac tot felul de asigurari de sanatate. In cazul unui accident, de exemplu, societatea de asigurari plateste victimei cheltuielile de spitalizare, apoi victima isi recupereaza banii, pe cale judecatoreasca, de la vinovat. Acest lucru ar putea fi aplicat si la noi, dar nu se poate deoarece toata lumea cotizeaza la stat pentru sanatate”, a explicat Vasile Cepoi. Victimele accidentelor rutiere, produse in cea mai mare parte din vina pietonilor, asa cum sustin politistii de la Politia Rutiera Iasi, au devenit si ele o gaura importanta in care se scurg banii contribuabililor. „Cind victima este vinovata de producerea accidentului, la iesirea din spital aceasta ar trebui sa achite si factura de spitalizare. Asa ar fi normal. Dar cum victima nu are nici o alta asigurare decit cea de la stat, sau in unele cazuri nu o are nici pe asta, cheltuielile ramin in sarcina spitalului”, a mai spus directorul CJAS Iasi.
Batutele sinucigase ne costa peste 6 miliarde de lei pe an
La astfel de cazuri s-ar adauga alte miliarde cheltuite cu spitalizarea femeilor batute de barbatii lor beti, mai ales din mediul rural, si care nu cotizeaza la bugetul asigurarilor de sanatate. Multe dintre acestea, pe linga ochi umflati si oase rupte ajung in spital si cu diferite intoxicatii cu medicamente sau insecticide. Pentru astfel de cazuri, cel mai adesea cheltuielile de spitalizare sint intre 5 si chiar 50 de milioane de lei, cit a necesitat tratamentul unei femei care a ajuns in spital cu fractura de ficat si de bazin, dupa ce a fost batuta de barbat. Cum in fiecare luna ajung in spitale cel putin 10 femei batute, sumele se ridica la peste 6 miliarde de lei pe an. Practic, toti acesti betivi isi bat femeile pe cheltuiala noastra. Asa cum tot noi platim, in spitale universitare, tratamentul unor indivizi din alte judete care, cu adeverinte de ajutor social false, beneficiaza de ingrijiri gratuite la Iasi. Astfel de cazuri ar putea fi citeva zeci sau citeva sute pe an. Nimeni nu le poate depista, decit atunci cind situatiile devin de-a dreptul flagrante. O astfel de situatie este cea a lui Gheorghe S. si Danut R., ambii din comuna Manoleasa, judetul Botosani. Acestia au venit in luna februarie la Iasi sa se trateze dupa ce s-au batut cu niste consateni la crisma din localitate. S-au internat amindoi, in aceeasi zi, in Clinica Buco-Maxilo-Faciala de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Unul a stat trei zile, iar altul 6 zile. Ambii au prezentat adeverinte ca beneficiaza de ajutor social si nu realizeaza venituri.
Adeverinte false pentru scutirea cheltuielilor de spitalizare
Cu aceste adeverinte, potrivit Legii 416, ei primesc gratuit asistenta medicala. Adeverintele lor insa arata ca amindoi au acelasi dosar de ajutor social cu numarul 211 din ianuarie 2004. Mai mult, in dreptul numelui primarului comunei Manoleasa, Ioan Ionel Vatamaniuc, semnaturile de pe cele doua adeverinte sint total diferite. Ceea ce rezulta clar ca una dintre acestea este un fals grosolan. Cu aceste adeverinte, cei doi botosaneni au mai facut cite o „gaura” bugetului asigurarilor de sanatate de 5 respectiv 10 milioane de lei reprezentind cheltuielile lor de spitalizare de la Iasi. Altii, care s-au vazut cu factura la usa casei adusa de postas, incearca sa fenteze spitalul cu un tupeu si mai mare. Costel B., de 31 de ani, din Mitocul Dragomirei, judetul Botosani, a fost ingrijit intre 19 si 28 ianuarie 2004 in urma unei agresiuni tot la Clinica BMF din Iasi. Cind s-a intors acasa a primit prin posta ca trebuie sa plateasca 20 de milioane de lei cheltuieli de spitalizare. Dupa o saptamina, el a trimis clinicii iesene o adresa prin care anunta ca este beneficiar de ajutor de somaj incepind cu data de 29 ianuarie 2004, sperind ca va fi scutit de plata celor 20 de milioane de lei. Cadrele medicale afirma insa ca luna de luna se cheltuieste peste un miliard de lei cu ingrijirile acestor persoane si a celor care, desi nu muncesc, primesc ajutor social.
8 miliarde de lei ingropate in dosare penale
Boschetarii si batrinii uitati de rude prin spitale ne scot si ei ceva bani din buzunar. Chiar daca sumele nu sint foarte mari, pina intr-o suta de milioane de lei pe an, se subtiaza si in acest fel bugetul Sanatatii. Insa alte 8 miliarde de lei pe an se adauga la gaurile deja existente. Atit valoreaza cele 800 de dosare penale din care CJAS nu poate recupera cheltuielile de spitalizare ale victimelor. „In momentul de fata avem in lucru 800 de dosare. In conditiile in care de acestea nu se pot ocupa decit doi juristi, nu stiu cum vom reusi sa recuperam macar o parte din bani. Mai ales cele care sint pe rol in alte judete. Or numai dintr-un singur dosar ar trebui sa recuperam minimum 10 milioane de lei”, a explicat dr. Vasile Cepoi.
Astfel ca, una peste alta, toate gaurile negre din sistemul sanitar depasesc 40 de miliarde de lei. Bani pe care, evident, ii suporta contribuabilii. (Carmen MAFTEI)

Comentarii