Cresterile salariale pentru profesorii tineri sint o mare cacealma

marți, 05 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Cresterile salariale pentru profesorii tineri sint o mare cacealma

Maririle salariale acordate profesorilor de la 1 octombrie nu sint atit de generoase pe cit s-a laudat ministerul. Dupa cinci luni de negocieri strinse ale sindicalistilor, dupa ce au amenintat chiar cu blocarea anului scolar, profesorii au obtinut de fapt doar citeva sute de mii de lei in plus la salariu, decit daca ar fi beneficiat de obisnuita indexare de 6%. De exemplu, daca un profesor cu definitivat, care se afla de 10 ani la catedra, ar fi primit in urma indexarii de 6% din octombrie 4,5 milioane lei in mina, acum va primi doar cu 600.000 de lei mai mult. Pe hirtie insa majorarile anuntate de minister la salariile brute par mult mai spectaculoase decit le vor simti dascalii in propriile buzunare.
Praf in ochii profesorilor tineri
Sumele anuntate de minister ca marire salariala din octombrie pentru profesori difera de banii pe care ii vor lua in mina acestia. In unele cazuri, diferenta dintre promisiuni si realitate ajunge chiar si la jumatate de milion de lei. In primul rind, pentru ca ministerul a facut publice numai salariile brute pe care urmeaza sa le primeasca profesorii in aceasta luna, salariile nete fiind insa mai mici. In plus, in majorarea promisa dascalilor este inclusa si indexarea de 6% acordata tuturor bugetarilor din octombrie, bani care s-ar fi acordat oricum, cu sau fara proteste si negocieri. Scazind indexarea, profesorii vor lua practic, in plus, din octombrie, de la 600.000 de lei – cazul unui debutant – la 1,1 milioane de lei – cazul unui profesor cu gradul didactic I si vechime de peste 25 de ani in invatamint. Cresteri mai mari de doua milioane vor fi doar in cazul profesorilor cu vechime si care prind si alte sporuri (dirigentie, mediu rural, conducere etc). Pentru a demonstra acest lucru am luat exemple concrete ale salariilor unor profesori ieseni.
Pretul grevei: 600.000 lei
Astfel, un debutant, care nu are nici indemnizatie de dirigentie si nici spor de vechime lua in luna mai in mina 3,3 milioane de lei. Daca ar fi primit acum, in octombrie, doar indexarea de 6%, debutantul ar fi cistigat 3,5 milioane de lei. Insa in urma majorarii promise ca urmare a negocierilor cu sindicatele va cistiga 4,1 milioane de lei, adica doar cu 600.000 de lei mai mult. Acesta este cistigul net in cazul tuturor cadrelor didactice debutante in urma protestelor si tratativelor dintre sindicate si guvernanti. Situatia este destul de trista si in cazul profesorilor cu vechime mai mica, chiar daca au grade didactice. Un dascal care are gradul didactic II, o vechime in invatamint de zece ani, dirigentie si spor de vechime va avea o surpriza luna viitoare. Marirea reala in acest caz este de doar 700.000 lei. Doar cu indexarea de 6%, acesta ar fi luat din aceasta luna 5,6 milioane de lei net. In urma majorarii, salariul va ajunge la 6,3 milioane. Considerind aceste majorari nesemnificative, profesorii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) nu au semnat luna trecuta protocolul cu ministerul privind majorarile salariale. Ieri de Ziua Internationala a Educatiei, aproximativ 8.000?de profesori au participat la un miting de protest organizat la Bucuresti. Iasul a fost reprezentat de 53 de lideri de sindicat din cadrul Aliantei Sindicale „Gh. Asachi”. Sindicalistii spun ca vor intra in greva generala de pe 11 octombrie daca, dupa mitingul de ieri, guvernantii nu solutioneaza problemele invatamintului prin acordarea unor mariri salariale reale si prin elaborarea unei legi speciale referitoare la salarizarea angajatilor din invatamint. (Marinela RATA)

Comentarii