Economat neguvernamental de succes, la Iasi

luni, 19 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Economat neguvernamental de succes, la Iasi

Aproape 400 de pensionari cumpara zilnic de la brutaria „Lyor & Siri”, din intersectia Cotnari, piine la pret de producator. Aceasta inseamna ca, pentru o piine de 400 de grame, ei platesc 6.500 de lei, iar pentru una de 350 de grame, 6.000 de lei. Si asta, in conditiile in care piinea de 400 de grame la magazin ajunge chiar 8.000-8.500 lei. Pentru aceasta insa, ei trebuie sa prezinte la vinzatoare un cupon valoric de 1.000 de lei pentru fiecare piine. Cupoanele de 1.000 de lei sint oferite gratuit de patronul brutariei, Solomon Marcu, pensionarilor, somerilor, studentilor si elevilor.
„Dam comisionul pensionarilor”
De unde a venit ideea initiativei, ne explica administratorul brutariei, Tatiana Michichiuc: „Facem piine de mai multi ani si am colaborat cu multe magazine, carora le furnizam piine la pret de producator. De pe urma acestei colaborari acum trebuie sa recuperam aproape 100 milioane lei, pentru ca am dat piine pe datorie unor magazine care ieri au fost, iar azi au disparut. Am preferat asadar sa dam 1.000 de lei, cit adaugau comisionul magazinele la pretul piinii, pensionarilor. Ei ne-au devenit clienti fideli si sint si foarte corecti”. Asa se face ca, in cei aproape trei ani de cind s-a pus in practica initiativa, la brutarie vin sa cumpere zilnic piine acum aproape 400 de pensionari, pentru ca primesc cupoanele de 1.000 de lei. „La pensia mica pe care o am, sa stiti ca este mare lucru sa fac economie de 1.000 de lei. Cumpar piine in fiecare zi si cu o mie de ici, una de colo, se aduna ceva pentru alte trebuinte”, spune o pensionara, care tocmai iesise din brutarie cu doua piini.
Pe 31 decembrie s-a dat piine pe credit
La brutarie ajung insa si cazuri disperate, oameni a caror poveste a ajuns si la urechile Tatianei Michichiuc. „Anul trecut, pe 31 decembrie, a venit o batrina plingind sa ceara pe credit 12 piini. Spunea ca nu a primit pensia si nu avea nimic de mincare pentru sarbatori. Era ingrijita, cu haine vechi, roase, dar curate. Voia sa-mi lase buletinul drept gaj ca va veni sa plateasca piinea. I-am dat cadou cele 12 piini si nu mai stia ce sa zica. A venit dupa Revelion sa-mi plateasca piinile, dar nu i-am luat banii. Acum a devenit clienta noastra fidela”, spune administratorul brutariei. Un alt caz a impresionat brutarii prin corectitudinea unui pensionar care lua piine pentru o vecina care nu se putea deplasa. „Aceasta avea pensia de 30.000 lei, pentru ca am vazut cuponul. Ei ii dadeam piine gratuit. Dupa ce a murit batrina, vecinul ei a venit cu restul cupoanelor gratuite, sa mi le returneze”, a spus Tatiana Michichiuc.
Metode de improspatat piinea veche
Multi pensionari, insa, solicita la aceasta brutarie si piine veche, deoarece in fiecare zi se fac reduceri mari. O piine veche de o zi doua sa vinde cu 3.000 sau 3.500 de lei. Vinzatoarea de la magazin a aflat si o multime de metode prin care unii pensionari reusesc sa inmoaie piinea veche: asezata deasupra aburilor ce ies dintr-o oala in care fierbe apa, umezita si bagata apoi in cuptor, ori asezata deasupra aburilor intr-o plasa cu ochiuri mari, facuta crutoane pentru pus in supa etc. „Unii pensionari au in grija si multi nepoti. Unul vine si cumpara in fiecare zi 8-10 piini. Omul este bucuros ca face o economie de 10.000 de lei”, a mai spus administratorul brutariei. (Carmen MAFTEI)

Comentarii