Golanul de la Liceul CUG a fost internat cu forta la „Socola”

marți, 24 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Golanul de la Liceul CUG a fost internat cu forta la „Socola”

Andrei Strachina, elevul de clasa a IX-a de la Grupul Scolar „Dumitru Mangeron” care si-a batut saptamina trecuta un coleg de clasa pina la bagat in spital, este acum internat la Spitalul „Socola”. Tinarul in virsta de 15 ani nu va putea reveni la scoala, alaturi de colegii lui, decit pe raspunderea medicilor. Aceasta este solutia gasita de consiliul profesoral al liceului pentru Andrei, care, spun profesorii, a depasit limita indisciplinei.
Scoala de masa sau scoala de corectie?
Andrei a fost internat la Spitalul „Socola” imediat dupa incidentul de martea trecuta, cind si-a batut fara motiv un coleg de clasa. El i-a spus acestuia sa faca genuflexiuni si, cum elevul a refuzat, l-a batut cu genunchiul in figura si cu picioarele pina la bagat in spital. Din marturisirile profesorilor lui Andrei, tinarul, care la acel incident se pare ca era si baut, nu se afla la prima iesire de acest gen. „Era cunoscut printre colegi ca un certaret. L-am remarcat inca din toamna ca are un comportament de indisciplinat, de aceea i-am recomandat sa stea periodic de vorba cu psihologul scolii”, povesteste directoarea liceului, Ionela Calin. Intilnirile lui Andrei cu psihologul nu au fost de ajuns insa. Directoarea liceului spune ca tinarul folosea un limbaj agresiv in discutiile cu profesorii si colegii. Timp de un semestru, acest comportament a fost sanctionat de nenumarate ori, fie prin avertismente, fie prin scaderea notei la purtare la 6. Pentru bataia pe care i-a administrat-o colegului sau de clasa Ovidiu Badicel, pentru ca a refuzat sa execute la ordinul sau doua genuflexiuni, Andrei ar fi meritat insa, spune conducerea liceului, sa fie dat afara din scoala. „In acest an, regulamentul nu ne mai permite sa-l exmatriculam, elevul fiind in clasa a IX-a, deci la invatamint obligatoriu. Anul scolar trecut, lucrurile ar fi stat altfel”, spune directoarea Ionela Calin. Cum nu poate fi exmatriculat, singura solutie pe care a gasit-o consiliul profesoral al liceului a fost ca Andrei sa fie primit in scoala numai daca medicii Spitalului „Socola”, care il trateaza momentan, vor garanta ca elevul este apt sa invete intr-o scoala de masa. „In caz contrar, elevului i se poate recomanda sa fie inscris la cea mai apropiata scoala de corectie, de la Bacau”, spune Mihai Dumitriu, inspectorul scolar general.
Masuri suplimentare de supraveghere in scoala
Nici daca se va intoarce la „Mangeron”, Andrei nu va avea viata usoara. Profesorii au conditionat intoarcerea lui alaturi de colegi de supravegherea lui atenta de catre parinti. Tinarul va fi adus astfel zilnic la scoala de unul dintre parinti, care va tine legatura foarte strins cu profesorii clasei. Cea care s-a ocupat indeaproape de baiat pina acum a fost mama lui Andrei, care este invatatoare. „Mama baiatului este foarte afectata de ceea ce se intimpla cu Andrei. Dupa fiecare discutie cu psihologul sau cu profesorii pleaca de la scoala plingind”, povesteste directoarea Calin. Aceasta spune ca Andrei mai are o sora, mai mare, care este studenta. „Vreau sa va spun ca fata invata foarte bine si este bursiera. Andrei este o exceptie a familiei”, completeaza directoarea liceului.
Dupa „cazul Strachina”, consiliul de administratie al liceului a propus ca numarul profesorilor de serviciu care ii supravegheaza zilnic pe elevi sa se dubleze. Pe fiecare din cele trei paliere ale liceului vor fi de astazi inainte cite doi profesori in loc de unul. Seful ISJ crede insa ca aceasta masura ar fi trebuit luata inainte de a se produce un incident ca cel de martea trecuta. „Profesorii care au fost de serviciu in acea zi ar merita sa fie sanctionati, dar numai consiliul de administratie al liceului poate decide asta”, a continuat Dumitriu. (Marinela RATA)

Comentarii