Guvernul ii imparte pe datornicii la intretinere in trei categorii

vineri, 31 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Guvernul ii imparte pe datornicii la intretinere in trei categorii

Pentru a diminua restantele populatiei catre furnizorul de agent termic, Guvernul Romaniei a lansat un nou proiect de anvergura. Recensamintul datornicilor si aplicarea a trei metode de combatere a facturilor uriase, restante, este, pe scurt, initiativa cabinetului Nastase. Autoritatilor locale li s-a cerut ca, pina la 1 martie, sa realizeze recensamintul prin care sa ia in evidenta persoanele care au restante la plata agentului termic de peste 5 milioane de lei, acumulate in ultimele trei luni. "Administratorii asociatiilor de locatari vor intocmi fise individuale pentru datornici, in care se vor specifica sursele de venituri ale familiei, numarul de persoane, terenurile, masinile si alte bunuri de valoare pe care le detin acestia", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Mihai Popescu. Ulterior, echipe mixte ale Primariei si ale regiei de termoficare vor verifica, prin anchete sociale, corectitudinea fiselor intocmite de asociatii. "In cele din urma, o comisie constuita la nivelul judetului si condusa de prefect va evalua situatia materiala a datornicilor si-i va imparti in trei categorii, a mai precizat Popescu. Cele trei categorii sint: "insolvabilii", "datornicii ocazionali" si "rau-platnicii" . "Insolvabilii" vor scapa de datoriile la termoficare, care vor fi practic radiate, "datornicii ocazionali", cu o situatie materiala ceva mai buna, se vor putea imprumuta fara dobinda pentru a-si plati datoriile, iar in cazul "rau-platnicilor" se va trece la recuperarea datoriilor, mergind pina la executarea silita.
Care sint cele trei categorii
1. "Incapacitate de plata" – Potrivit acestei decizii a Guvernului (de fapt norme de aplicare a unei ordonante de urgenta adoptata recent), familiile care au datorii neachitate catre regia de termoficare de peste 5 milioane de lei vor trebui sa prezinte urmatoarele acte care sa le dovedeasca incapacitatea de plata: talon de pensie sau adeverinta de venit, extras dupa actul de proprietate de la Directia Finantelor Publice Locale si o copie privind impozitul pe venit global pe anii 2001 si 2002. Pentru ca o familie sa fie declarata "insolvabila", venitul mediu lunar net pe membru de familie trebuie sa fie de maxim 1,8 milioane de lei, iar in cazul persoanelor singure de maxim 2 milioane. In acelasi timp, insolvabilii nu trebuie sa posede alta locuinta decit cea in care locuiesc si nici bunuri prin a caror utilizare sa poata obtine venituri suplimentare. "Pentru insolvabili, Guvernul va acorda «ajutoare sociale de urgenta» dintr-un fond constituit la nivel central, ceea ce inseamna practic stergerea datoriilor catre regia de termoficare", a precizat Ion Mihai, directorul CET Iasi.
2. "Datornici ocazionali" – A doua categorie cuprinde familii ceva mai instarite, cu un venit cuprins intre 1.800.000 si 2.500.000 lei/net de fiecare membru. Nici aceste familii nu trebuie sa mai posede alte apartamente sau bunuri aducatoare de venit. Pentru acestea, Guvernul recomanda acordarea unui credit fara dobinda, rambursabil in 24 luni, pentru plata facturilor restante la incalzire si apa calda menajera. "Nu stim deocamdata care sint bancile care vor acorda aceste credite", a subliniat directorul CET.
3. "Rau-platnicii" – "Rau-platnice" au fost definite familiile care mai au alte locuinte, alte surse de venit, sau aduna peste 2.500.000 lei net de fiecare membru al familiei. Indeplinirea oricaruia dintre aceste trei criterii plaseaza familia la capitolul "rau-platnici". Potrivit legii, acestia vor fi actionati in judecata de asociatiile de locatari si se va merge pina la executare sislita. "Din constatarile echipelor CET care au facut controale la asociatii reiese ca 80% dintre datornici se incadreaza in aceasta categorie. Ei au posibilitati materiale, insa intirzie nejustificat achitarea facturilor", a subliniat Ion Mihai.
"Ce se intimpla cu cei care au strins din dinti si au platit?"
In mare parte, sefii asociatiilor de locatari aproba initiativa Guvernului, insa cu unele rezerve. "Este o intentie buna, insa eu cred ca problema ar trebui tratata in profunzime. Guvernul ar trebui sa verifice daca preturile practicate de regiile de termoficare sint corecte", a declarat Dumitru Bucur, presedintele asociatiei de proprietari "Moara de Foc". Pe de alta parte, Ioan Rata, seful asociatiei de proprietari "Olimp", crede ca termenul de o luna fixat de Guvern pentru evaluarea datornicilor este prea scurt. "Este o initiativa buna, insa formalitatile nu vor putea fi indeplinite pina la 1 martie. Nu cred in promisiunea de radiere a datoriilor de catre Guvern, ci mai degraba ca se va aplica cealalta solutie, a creditelor fara dobinda", a precizat Rata. O alta "scapare" a legii sesizata de seful asociatiei "Olimp" este lipsa facilitatilor pentru bun-platnici. "Sint multi aceia care au venituri foarte mici si care au strins totusi din dinti si au platit facturile. Actuala lege nu ii ajuta cu nimic", a subliniat, in incheiere, Ioan Rata. (Mihai POPA)

Comentarii