In fata abuzurilor cadrelor medicale, pe pacienti nu-i apara nimeni

sâmbătă, 27 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 In fata abuzurilor cadrelor medicale, pe pacienti nu-i apara nimeni

Acuzatiile familiei Nechifor aduse medicului Cristina Anton de la Maternitatea „Cuza Voda“, formulate intr-o plingere la Parchet, aduc in discutie o veche si spinoasa problema a sistemului sanitar romanesc: cine si cum poate fi tras la raspundere intr-un eventual caz de culpa medicala. Profesoarei Monica Nechifor i-a murit fatul in timpul nasterii, apoi i-a fost extirpat uterul, in timpul unui travaliu de 17 ore in care, acuza ea, cadrele medicale au tratat-o ca pe un animal si au umilit-o. De cele mai multe ori in cazurile de culpa medicala pacientii sint scosi drept principalii vinovati, iar judecarea cadrelor medicale implicate moare din fasa. In altele insa, unele persoane afectate incearca sa-si caute dreptatea pe la diferite institutii. Cel mai apelat in astfel de cazuri este Colegiul Medicilor. Avind in vedere ca asupra acestui for de judecata al medicilor, format tot din medici, planeaza suspiciunea ca nu se va da o solutie corecta, cei care reclama medicii se indreapta si spre Parchet. O alta institutie care ar trebui sa apere drepturile pacientilor, dar unde nu ajunge nimeni niciodata, este si Casa de Asigurari de Sanatate. In cazul acesteia se poate pune intrebarea de ce tocmai institutia ce gestioneaza contributiile asiguratilor nu face tot posibilul pentru ca pacientii sa fie tratati corect, din banii lor, in unitatile medicale?
Cum functioneaza Colegiul Medicilor
De la an la an, medicii sint tot mai des reclamati la Colegiul Medicilor. Doar cei implicati intr-un astfel de caz cunosc etapele prin care un dosar cu acuzatii este judecat de acest for. „Dupa ce este primita si inregistrata, reclamatia este data Departamentului de Jurisdictie al Colegiului. Acesta incepe ancheta, studiaza dosarul cu documentele depuse si cheama la audieri ambele parti implicate. In momentul in care exista neclaritati sau se considera ca acel caz este mai complicat si nu va multumi reclamantul, se apeleaza la experti independenti. Acesta este un specialist, cel mai adesea din alte orase ale tarii, pe care il solicitam sa studieze dosarul si sa-si exprime o parere. Expertul independent primeste pentru studiu tot dosarul si toate declaratiile partilor implicate, in afara de numele medicului reclamat. Deci el va judeca un caz, nu numele unui medic. Am avut unele cazuri in care am solicitat chiar si 3-4 experti independenti externi“, a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. Dupa ce Departamentul de Jurisdictie propune o solutie, cazul este prezentat in Consiliul Judetean al Colegiului, format din 21 de medici. Acestia voteaza apoi solutionarea dosarului, solutia aleasa trebuind sa primeasca doua treimi din voturi pentru a fi validata. „Daca unii dintre membrii consiliului au neclaritati si nu se pot decide, se apeleaza din nou si la alti experti independenti. Daca reclamantul nu este multumit de solutia primita la dosarul sau, acesta poate solicita rejudecarea cazului sau de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor. Trebuie sa se inteleaga insa faptul ca la Colegiul Medicilor se judeca cazurile de abateri disciplinare sau daca s-au incalcat prevederile Codului Deontologic al Medicilor. Cazurile de culpa medicala juridica, de exemplu, ori cele de vatamare corporala prin culpa se judeca de catre instantele de judecata. La instanta judecatoreasca se cere o expertiza medico-legala. In acest caz nu se expertizeaza persoana, ci se poate expertiza activitatea medicala a medicului implicat, pe baza documentelor medicale si a declaratiilor martorilor, existente la dosar“, a explicat profesorul Astarastoae.
Cum e in Marea Britanie
Despre cum functioneaza sistemul judecatii cazurilor de malpraxis in Marea Britanie, de exemplu, ne-a povestit dr. Serban Stoica, un medic chirurg iesean ce traieste de aproape 8 ani in Anglia si lucreaza la Papworth Hospital, Cambridge. „In Marea Britanie, cazurile de malpraxis sint judecate de un Colegiu Medical General format, in proportie de 50%, din simpli cetateni, fara pregatire medicala. Acestia sint reprezentantii asiguratilor. Deci nu numai medicii ii judeca pe medici, ca la noi, ci si simpli cetateni alesi de comunitate. Este un parteneriat al societatii, in care asiguratii sint foarte bine reprezentati. Acest Colegiu Medical General emite si reinnoieste si licentele medicilor, in fiecare luna, contra unei taxe, dar si daca acestia au avut o buna comportare in aceasta perioada“, a explicat doctorul Serban Stoica. Acesta a adaugat ca sistemul a determinat dezvoltarea unei adevarate industrii particulare, firmele de avocatura specializindu-se in cazurile de malpraxis, atit pentru asigurati, cit si pentru medici. Pentru ca la acest Colegiu Medical General se reclama orice, de la lucruri absurde, citeva fire de praf sub patul bolnavului, sau ca pacientul nu si-a primit tratamentul la ora fixa, si pina la cazuri serioase cum ar fi, de exemplu, o mutilare sau amputarea unui picior. „In Romania nu am auzit sa fi aparut firme sau avocati specializati in litigii medicale si care sa aiba siguranta ca vor avea cistig de cauza“, a spus dr. Serban Stoica.
CJAS nu poate face nimic
Reprezentatii Casei Asigurarilor de Sanatate, care ar trebui sa reprezinte interesele asiguratilor ce cotizeaza la fondul de asigurari, macar pentru motivul ca le gestioneaza banii pentru a fi bine folositi in spitale, sustin ca nu pot face nimic intr-un caz de culpa medicala. „Noi, prin contractul cu spitalele, asiguram doar efectuarea unor servicii medicale. Putem interveni doar atunci cind medicul refuza prestarea unui serviciu medical de care pacientul are nevoie: investigatii, consult“, spune dr. Vasile Cepoi, directorul CJAS Iasi. Acesta a precizat ca, in ceea priveste modul in care medicul s-a comportat cu pacientul sau modul in care a acordat ingrijirile medicale, daca a gresit sau nu, toate acestea nu pot fi judecate decit de Colegiul Medicilor. „Exista o deontologie profesionala si, daca medicul nu a respectat-o, el nu poate fi sanctionat decit de Colegiul Medicilor. Noi nu ne putem baga la acest capitol deroarece nu avem pirghiile juridice“, a mai spus dr. Cepoi. (Marius MARGINEANU)

Comentarii